Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2,9 százalékkal nőtt 2015-ben az előző évhez képest, tavaly a negyedik negyedévben 3,2 százalékos volt a növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva – jelentette első becslés alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A negyedik negyedévi adat alaposan túlszárnyalta az elemzők várakozását, bár mindenki erősebb növekedésre számított a harmadik negyedévi 2,4 százalékosnál, de senki nem várt 3,0 százalékos, vagy annál is nagyobb adatot.

A kiigazítás nélküli nyers adatok szerint, illetve a naptárhatás kiszűrésével is 2,9 százalékkal nőtt a GDP tavaly 2014-hez képest.

A negyedik negyedéves növekedés naptárhatással kiigazítva 3,1 százalékos volt az előző év azonos időszakához képest.

Az előző negyedévhez viszonyítva 1,0 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék volumene tavaly a negyedik negyedévben a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint.

A növekedéshez a mezőgazdaság és az építőipar kivételével mindegyik nemzetgazdasági ág hozzájárult – mondta az adatok ismertetésekor Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője.

Továbbra is az ipar volt a növekedés fő húzóereje, de most nemcsak a járműgyártás és az ahhoz kapcsolódó ágazatok, hanem majdnem az összes többi ágazat teljesítménye is bővült – közölte a szakember.

A tavalyi utolsó negyedévben a szolgáltatások többsége is "megindult", úgy tűnik, hogy az ipar növekedése húzta maga után a szolgáltatásokat is – tette hozzá.

A főosztályvezető elmondása szerint az építőipar inkább stagnált, a mezőgazdaság mutatott visszaesést.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
pontosítsunk; egyes statisztikusok szerint! =))
bundi
úgy pontosabban miről is van szó?...hol épültek újabb gyárak, miből adott el többet és melyik gyártó?...vagy ez is olyan mint a többi statisztika?...mint az orvosok száma meg az ápolóké?...
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_e...
vagy itt
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_e...
tehát majd 5000-el több orvos dolgozik, mint 2010-ben...és a "Humán-egészségügyi, szociális ellátás"-ban is majd 10 000-el...
Hellcat
Elismerésem!!! Nem lehetett semmi ezt elérni!!! Mármint addig csűrni csavarni a számokat míg ki nem jött ez az eredmény.
Papuska1
A hír igaz! Talán azt nem tette hozzá a cikk szerzője, hogy itt az Unió által ellenőrzött és jóváhagyott adatokról van szó! Önök szerint az Unió csal Orbán érdekében? Nehezen hiszem! Az adatok alapján valami nagyon nem stímmel. Ha állítólag "lopnak" valakik, és ilyen eredményeket produkálnak, akkor valamit nagyon jól csinálnak! Egyébként, amit egyesek "lopásnak" neveznek, az a saját politikai oldal támogatása, amit nem egy nyugati ország a koalíciós megállapodásában szabályoz. Nálunk csak egy párt van. Lehet, hogy ez a furcsa? A világon egy politikai erő sem az ellenzékét támogatja! Egyébként, ha önök hatalomra kerülnének és ezt tennék, minek hatalomra kerülniük, hisz Önök is ugyan ezeket támogatnák eszerint! Vagy nem?
namihami
A hír igaz.
A statisztika szerint...
Csak annyi maradt le a hírből, hogy az "általunk készített" statisztika szerint.
Ez és a többi adatuk is éppen annyi igazságmaggal rendelkezik, mint pl. "Az infláció 0 %."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.