A magyar diplomácia elérte céljait – így értékelte az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni brüsszeli sajtóértekezletén.

"A legnagyobb veszélyt kibekkeltük" – fogalmazott a miniszterelnök, utalva mindenekelőtt arra, hogy a megállapodás értelmében a menekültek befogadása a jövőben csakis önkéntes alapon történhet.

Hozzátette: minden egyes,a menekültek áttelepítési rendszerére vonatkozó pontnál külön és hangsúlyosan szerepel az, hogy az abban való részvétel önkéntes. A céljainkat ezzel elértük – húzta alá a miniszterelnök.

Kijelentette: az elmúlt félév legnagyobb sikere az a politikai döntés, amely szerint a nyugat-balkáni migrációs útvonalon már a törökökkel való megegyezést megelőzően visszaállították a határellenőrzést.

Orbán: "A legnagyobb veszélyt kibekkeltük"

Hozzátette: a pénteki uniós-török megállapodásra azért volt szükség, mert a migránsáradatot a nyugat-balkáni útvonal ellenőrzésével a görög-macedón és a görög-bolgár határon sikerült megállítani, ezért a helyzet Görögországban tovább romlott. Ezt mindenáron meg kell akadályozni, és ha nincs uniós összefogás, akkor Görögországot el is veszthetjük, mint stabil uniós országot – hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy Magyarország a visegrádi államokkal mindvégig a leghatározottabban ellenezte a menekültek kötelező befogadását. A kulcs ország azonban jelenleg Macedónia, amelynek minden segítséget meg kell adni határvédelmi képességének fenntartására.

A kormányfő utalt arra a magyar diplomáciai célra is, hogy Ukrajna – mint arról Brüsszelben előzetes egyezség született – előbb jut vízummentességhez, mint Törökország.

Kiemelte: sikerült előrelépni az ukrajnai vízummentesség kérdésében is, ami Magyarország számára baráti, politikai és erkölcsi kérdés. Magyarország úgy gondolja, hogy az ukrán népnek segítségre van szüksége és a legnagyobb segítséget a vízummentes uniós beutazás engedélyezése jelenti.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a létrejött egyezmény, a Törökországnak nyújtandó pénzügyi támogatás keretében Magyarország semmilyen olyan pénzügyi kötelezettséget nem vállal, amely elviselhetetlen terheket róna az országra.

Az elfogadott megállapodás érelmében a Törökországban lévő szíriai menekültek ellátásához a már felajánlott hárommilliárd eurón felüli további uniós pénzügyi támogatás kérdéséről abban egyeztek meg a tagállami vezetők, hogy arra kizárólag a már elfogadott összeg felhasználása után kerülhet sor – közölte Orbán Viktor.

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

JAJMÁR
Persze "ferike", hogyne, tudjuk azt mi.
Tudjuk, tapasztaljuk, a legnagyobb veszély a fejünk fölött hadovál.

Az eu politikusainak, főleg Merkel asszonynak viszont köszönjük a józan és ésszerű megállapodást. Remélem, hogy végig lehet majd vinni, - mindenféle kerékkötő ellenére is - mert a jelenlegi helyzetben a lehető legjobb megoldásnak látom.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
satan
@JAJMÁR: Miért jönnek Európába, mert katonailag gyenge. Első száz papírok nélkülit úgy intézték volna mint az Oroszok, egy sem lenne. Fegyver nélkül megszállták Europát, folytatás következik részükről, pénz jogokat követelnek...
cs.n.
Ha így van, akkor okafogyottá vált a népszavazás. Ha nem így van, Orbán hazudik.
nezelodo
Ha kibekkelte, ez a jóember nem Brüsszelben, hanem valamelyik fűtött gyepű focipályán volt. Eszerint megy még neki a bekkelés? Vagy ez a zseniális diplomáciai nyelv, ahogy nemrég, azt hiszem preparátor/spu00 barátunk fényesítette a vezér amúgy is túlterjeszkedett egóját.
bra048
Akkor most a "Viktorka" beszünteti a kötelező kvóta játékot ?
A mai napon több a kormány mellett álló hivatalos forrás is megerősítette, hogy azért résen
kell lenniük, hiszen az ördög nem alszik, még valakinek eszébe juthat újra az eus kvótákról dönteni. Ha mégis elmaradna erről a népszavazás, akkor a "hasbarugós habonyék" már gondolkodnak, hogyan vigyék tovább a fideszes NER- zászlót !
papa.49
Szarban van a csutifélkegyelmű hiába tüzelte a népet nem lett kötelező kvóta, most úgy állítja be mintha az ő érdeme volna, pedig ez nem más ,,etnikumos tempó,, dádé már kiismertünk, hazudni profi módon tudsz!!!
Toby
Nem bekkeltünk ki semmit, mert még a trónon büdösítesz !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.