Húsból és húsfélékből 27, tejből, tejtermékből 22, míg tojásból 41,3 százalékkal fogyasztanak kevesebbet a magyar háztartások, mint negyedszázada.

A gabonatermékek fogyasztása 21,6 százalékkal esett, mindeközben az 1989-es 3496-ról 2013-ra 2921 kilokalóriára csökkent a napi átlagos fogyasztás – írja a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a Népszabadság.

A korábbinál jóval kisebb pazarlás ellenére az Eurostat felmérése szerint Magyarországon évente kétmillió tonna élelmiszer kerül a szemétbe.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verum
Szemétbe szerintem azért kerül annyi élelmiszer, mert hamar romlanak, a szavatossági időket hamisítják és a minőség gyalázatos.
Azelőtt egy hétig is elvolt minden baj nélkül egy vekni kenyér, ma gyorsan penészedik. Pedig ugyanolyan körülmények között tárolom.
És sajnos így van ez sok más étellel is, főleg a nagy kánikulák idején.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
emerencia
@eugen4402: Valóban, az osztrákok növelhették a rendszerváltás legelején a fogyasztást de ez nem volt jellemző az ország nagy részére. '91-től viszont, miközben az ország boldogabbik felén még tartott a rendszerváltás eufóriája, itt a keleti végeken elkezdődtek a tömeges elbocsájtások +bónuszként kb. egy év múlva a lakáskamatadó növelése az egész országban. Sokan élték fel ezekben az években nálunk munkanélküliként a tartalékaikat, miközben az MDF kormány gazdaságpolitikája igencsak magas inflációt és kb. másfél millió olyan munkanélkülit eredményezett, akiknek még nem volt szabad a munkavállalás az EU-ban. Ezután már rohamosan csökkentettük az élelmiszer fogyasztásunkat és az élelmiszer vásárló sógorék is elmaradtak nyugaton. Azóta is igencsak meg kell gondolni, hogy milyen élelmiszert engedünk meg magunknak mert már egy kisebb kilengés is könnyen bedöntheti a háztartási konyhaköltségvetést.
eugen4402
@emerencia: Jól emlékszel, és a történelmi hitelesség kedvéért a tegnapi beírásaimat is ki kell egészítenem azzal, hogy amennyi plusz bevételt "hoztak" hozzánk az osztrákok az itteni kaja-pia vásárlásaikkal, azt bőven visszakapták tőlünk a sok százezer Gorenjéért, és más műszaki cuccokért, amikor a Mariahilferen csak magyar szót lehetett hallani, és az oberwarti, oberpullendorfi üzletekben több ismerőssel találkoztam, mint itthon...
emerencia
@eugen4402: Igen, így kerek a történet. Az egészben csak az a szomorú, hogy 26 év után a magyar lakosság millióinak életnívója túl alacsony a szövetséges országok polgáraihoz képest.
simmering73
Akkor nézzük a mi háztartásunk alakulását az átkozott szocialistáktól a mai szakértő, családbarát, dübörgő gazdaságú, működő reformoktól szárnyaló, inflációmentes, regnáló népnyúzó kormányunk regnálásáig. Nem untatlak benneteket, csak két adat: 2009-ben éves kiadásunk 585 ezer ft, 2015-ben 731 ezer ft. Kár minden további szóért.
Nil
HA lakni akarunk akkor az kell minimalizálni
Mézike
@simmering73: Hozzáteszem a rendszerváltoztatás környékén mi két gyerekkel házat vettünk, majd bővítettünk. Igaz nem egy év alatt, de hitel nélkül és közben meg is éltünk.
ma ezt lehetetlen megcsinálni egy családnak. Mindketten ugyanott dolgozunk mint akkor.
Ma egy gyerekkel / igaz nincsenek gondjaink / , nem lehetne bevállalni ház vételt, illetve bővítést. Hitel és egyéb csemegék nélkül.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.