A Debreceni Egyetemen (DE) vizsgálatot indítottak Isaszegi János nyugalmazott vezérőrnagy doktori disszertációjának ügyében – erősítette meg az egyetem sajtófőnöke kedden az MTI érdeklődésére, miután az oktatas.atlatszo.hu oldal arról írt: plagizált a tábornok.

M. Tóth Ildikó elmondta: az egyetem doktori szabályzata szerint az ügyben megindították az eljárást, a vizsgálat várhatóan egy-két hónapig tart. A kérdéses disszertációra vonatkozó adatok (téma, keletkezési időpont) nyilvánosak, az interneten elérhetők – tette hozzá.

Az MTI megkereste Isaszegi Jánost, de nem akart nyilatkozni az ügyben.

Az Átlátszó oktatás oldal számolt be arról kedden, hogy jelentős részeket emelt át szöveghűen a Debreceni Egyetemen megírt doktori disszertációjába Isaszegi János nyugalmazott vezérőrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) címzetes egyetemi tanára, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Zrínyi Kiadó vezetője. A doktori fokozat megszerzéséhez szükséges értekezés felét korábbi szakirodalmi művekből és internetes cikkekből ollózta össze, a legtöbb esetben szöveghű átvétellel, hivatkozások nélkül. A disszertáció törzsszövege mellékletekkel együtt 143 oldal. Csupán 37 szakirodalmi hivatkozást tartalmaz az irodalomjegyzékben, 11 másikat pedig lábjegyzetként feltüntetve – közölték.

A portál azt írta: a Debreceni Egyetemen 2011-ben leadott, A globális és a regionális biztonsági környezet változásainak hatásai című doktori értekezésében Isaszegi János nemcsak nélkülözte a szabályos hivatkozásokat, hanem többségében a témába vágó internetes cikkeket vagy szakirodalmi írások részeit másolta be és tüntetette fel saját szellemi termékeként. Kifejtették: Isaszegi János jelentős részeket emelt át Kiss Zoltán László Magyarok a békefenntartásban című 2011-es munkájából is, amely az általa vezetett Zrínyi kiadónál jelent meg, ráadásul éppen ő mutatta be ünnepélyesen a kötetet. Bekezdéseket, oldalakat emelt át Boldizsár Gábor, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara dékánjának 2008-as doktori értekezéséből, és kisebb részben szövegegyezés található Jónás János 2008-as disszertációjával is – tették hozzá. Mindemellett különböző weblapok cikkeiből (elsősorban az Index, az Origo és a Wikipédia bejegyzéseiből) is számos átemelt részt tartalmaz a disszertáció. A webes cikkek átvételénél az átírás, átszerkesztés hiánya különösen feltűnő – jelezte az Átlátszó oktatás.

A portál kitért arra is, hogy Isaszegi János, aki okleveles szakmérnök és szakközgazdász, korábban többször nyilatkozott honvédelmi témákban, előadásokat tart a migráció témakörében. Katonai pályafutása alatt több magyar, amerikai és NATO-kitüntetést is kapott iraki missziós tevékenységéért – idézték fel.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
már önmagában az is csodálatos, hogy egy vezérőrnagy még nem hunyt el májelégtelenségben a nyugdíjazása előtt.
pbalage
már önmagában az is csodálatos, hogy egy vezérőrnagy még nem hunyt el májelégtelenségben a nyugdíjazása előtt.
Toby
" Isaszegi János, aki okleveles szakmérnök és szakközgazdász, ..." noshza, akkor nézzük már meg a mérnöki és a szakközgáz diplomához kellék szakdolgozatpkat is !
emerencia
@justhpeter: Fiatal századosként közvetlen vezetőm volt. Akkoriban a fagyit szerette. Nem tartom valószínűnek, hogy gondjai lennének az alkohollal. Szerintem az lehetett a baj, hogy túl sok dologba vágott bele és megpróbált időt spórolni valahogy. Az előadásait érdemes megkeresni az youtubon, még ma is érdekesek. Ha az embereket azért becsülnék meg amit jól csinálnak és nem lenne a cím és rangkórság követelmény, akkor kevesebb lenne az ilyen botrány.
justhpeter
@emerencia: Ebben egyetértek, de ehhez az is kell, hogy az emberek csak abban és annyit vállaljanak, amihez értenek és amire idejük is van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.