A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) azt kéri Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy a kormány őrizze meg a cafeteria szolgáltatás lényegét, és a SZÉP-kártyát bővítse további funkciókkal.

Az érdekképviselet elnöke, Földiák András által szignált levelet a SZEF szerdán küldte el a miniszterelnöknek és Simon Attila István munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkárnak – tájékoztatta a szakszervezet az MTI-t.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban arról tájékoztatta a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) tagjait, hogy szeretnék készpénzesíteni a cafeteria egy részét. A közszférában most átlagosan 200 ezer forint körüli a cafeteria mértéke, ennek a fele az elképzelés szerint lehetne készpénz, a másik fele maradna a SZÉP-kártyán. Egyeztettek olyan technikai kérdésekről is, hogy miként lehet ezt a fajta megoldást a magánszférára is kiterjeszteni. Ott ugyanis jóval magasabb cafeteria összegek is vannak, és 400-500 ezer forintos juttatásnál nem mindegy, hogy a készpénzes arány mekkora lesz majd a jövőben – mondta a miniszter.

A szakszervezet szerint a jelenlegi cafetéria rendszer megszüntetése és járulékmentes pénzbeli juttatássá alakítása számos hátránnyal járna. A kedvezmények többsége társadalmilag kifejezetten hasznos, a rekreációt, az üdülést, a kultúrát, az öngondoskodást szolgálja, aminek fenntartása megkülönböztetetten fontos nemzeti érdek. A cafeteria megszüntetése hátrányosan érintené a szálloda- és vendéglátóipart, valamint veszteséget jelentene az egészségpénztáraknak is – mutatnak rá.

A SZEF a cafeteria szolgáltatás lényegének megőrzését szorgalmazza, hozzátéve, a jelenlegi átalakítási tervektől függetlenül mára szükségessé vált a rendszer tisztítása, egyszerűsítése, modernizálása. Fontosnak tartanák nagyobb kedvezmények biztosítását, valamint a szolgáltatás lényegesen gazdaságosabbá tételét. Ezt szerintük leginkább a SZÉP-kártya megtartása szolgálná, valamint az, ha újabb "zsebekkel" – étkezési, öngondoskodási valamint szükség esetén további funkciókkal – bővítenék.

Az érdekképviselet szorgalmazza továbbá, hogy a kormány tekintse egységes rendszernek a közszolgálatokat, és ennek megfelelően hozzon létre egy minden közalkalmazottra, köztisztviselőre és közszolgálati jogviszonyban foglalkoztatott dolgozóra kiterjedő cafeteria-rendszert a korszerűsített SZÉP-kártya biztosításával, és ennek költségeit a központi költségvetés viselje.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

zöldszem
A cafeteria rendszert maga Orbán zúzta szét, ezért tőle várni védelmet hiú ábránd! Nem beszélve arról amit még ezek megvédtek, abból mint tudjuk szar lett.
Azt, hogy önkényesen kicsináltak cégeket az utalvány kibocsájtásból, hogy csak Simicska maradjon a piacon. Közben Simicska ellenség lett, így kapóra jött az Eu ítélet, mód nyílt Simicska egy újabb érdekeltségének a beszántására.Csakhogy az Erzsébet utalványt forgalmazó cég Simicska érdekeltség. Ő meg nagyobb ellenség, mint a franciák.
Valamikor jó volt, és mindenki egyenlő eséllyel vehetett benne részt, de 2010 után monopol-á tették.Ez a baj!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
aremy
@Mirabilis: lehet hogy ez szef nevű tömörülést is a kormány kreálta.
egyvandor
Gorbántól? Hahaha.
Ha esetleg mégis, akkor annak a nertársaknál lecsapódó költsége már többszörösen meghaladja az adó mértékét. A kafetéria gorbánék alatt annak adóterhei és költségei miatt annyira előnytelenné vált, hogy csak azoknak jó akik valamilyen átláthatatlan közösből kapják. Ha meg azt vesszük hogy az utalványok elég nagy százalékát be sem váltják, leginkább a kivételezett forgalmazóinak jó.
zöldszem
@Long John Silver: Tudom! Egy párszor már írtam is. Nincs az a szar mennyiség, amit ezek ne tudnának másra kenni!
Long John Silver
@zöldszem: Arrúl is a surusgyurka töhöt, hö!
Nagy Mária
@egyvandor: Én szívesen beváltanám, de mióta a KLIK-hez tartozunk egy fillért sem kapunk. Előtte az önkormányzattól kaptunk 5 ezer étkezési utalványt, 10 ezret egy évben védőruhára. (Kémiás vagyok, így előírás a köpeny, csúszásmentes cipő.)
3 éve a KLIK úgy döntött fizessünk teljes árat az ebédért, s vegyük meg magunknak a védőruhát.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.