Itt az első áldozata a Facebook újításának, mármint, hogy megszűnik a telefonos böngészőfelületes chatelés. Wintermantel Zsoltnak ezentúl nem lehet üzenni.

A Facebook oldalán tájékoztatta erről a lájkolóit az újpesti polgármester:

Sajnálom.

Mától nem tudunk üzenni itt a fb-on egymásnak.

Nem miattam, a fb miatt, azt írja, messenger nélkül nem lehet. Én pedig azt nem telepítem.

Sajnálom.

Mindez azok után történt, hogy a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (állítólag tényleg létezik ilyen) szerint a Facebook online chat, és Messenger alkalmazásának magas kockázati besorolású sérülékenysége vált ismertté, melyet kihasználva a támadó megváltoztathatja a beszélgetés adatait.

Felvetődik egy kínos kérdés: számítógépen még soha nem használta a Facebook chatet?

Szörnyű veszély leselkedik mindenkire, ideje elővenni a levelezőlapokat vagy elmenni egy OKJ-s távírótanfolyamra.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Kar, hogy mar nincsenek telexgepek... En meg hasznaltam oket, piszok jo volt...:o))))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
Kar, hogy mar nincsenek telexgepek... En meg hasznaltam oket, piszok jo volt...:o))))
pbalage
@karma1: de pl a lovas kocsi se rossz, ha valamit üzenni kell, ezek a fideszkádéempések szerintem biztos, hogy amishok.
tudod, ez a fajta:
www.google.hu/search?q=amish&espv=2&biw=1920&bih=979&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjv24ex8ZrNAhWFHxoKHSQTAxoQsAQIGQ
eszegfu
@pbalage: Ha megengeditek a galamb-posta javaslatommal én is beszállok az "ötletelésbe"!:)))
karma1
@eszegfu: A galambposta az nagyon jo dolog, csak sajnalnam, ha valamelyikuket megfoznek leveskenek...:o((((
eszegfu
@karma1: Valóban...ezzel szemben "telex-gép levesről" még nem hallhattunk..:)))
vadnarancs
Zsótikám! Értem én, hogy villanymotor, de mi hajcsa?
karma1
@eszegfu: Es nem is repul...:O))) (Viszont etetni sem kellett, csak papirhengert belerakni...Amikor beindult a gep, azt hitted, hogy egy tank jott be a szobaba...:o))))
eszegfu
@karma1: Emlékszem rá én is! De a klaviaturáját is nagyon nehezen lehetett "müködtetni"...leütöttél egy billentyüt és "fáziskéséssel" jelent meg..:))
karma1
@eszegfu: Igy igaz! Viszont csak tavirati stilusban lehetett gepelni, mert nem volt benne ekezetes betu, hanem a hosszu betuket ketszer kellett leutni,...:o))))
eszegfu
@karma1: Erre viszont nem emlékszem (pedig az érettségi után gyors- és gépiróként dolgoztam elég sok ideig).
karma1
@eszegfu: Pedig nem volt rajta ekezet, legalabbis a mi telexgepunkon...:o)) A baj csak abbol adodott, hogy amikor visszamentem a sajat osztalyomra dolgozni, es valamit gepelnem kellett, akkor ott is neha megduplaztam a maganhangzokat, de aztan gyorsan visszaalltam a "rendes" gepelesre...:o))) (En nem tanultam a gepelest, de a munkamhoz sokszor kellett szoveges reszt is irni, igy muszaj volt megtanulnom azt is. Gyorsirni csak egyetlen csajszi tudott a mi osztalyunkon, de nem nagyon kellett hasznalnia ezt a tudasat, mert diktafont hasznaltak az ertekezleteken (Mecsoda szeduletes fejlodes volt ez akkoriban)
eszegfu
@karma1: Én 4 évig tanultam, sőt érettségiztem is mindkettőből. Viszont "igazi" gyárban dolgoztam, ahol fontosabbak voltak a dolgozók, mint hogy legyen 1 diktafonunk, igy én sokáig ebből éltem...sőt nagyon hasznos volt a gyorsirás a későbbiekben is, amikor ujra iskolába jártam. Az tény, hogy az otthoni "csóró" körülményeinkhez képest egy telefon kezelését is tanulni kellett...na meg a mechanikus irógépek után az elektromos, gömbfejes irógép szalagjának a cseréje nekem már nagy müszaki feladat volt!:)))
justhpeter
A polgi vigyázz arra is, nehogy értelmesebbnek tűnjön, mint a Gazdaállata.
levarosbukta
@karma1: Jajajaj! Ne is emlegessétek a telex gépet! Istenem mennyit kellett hallgatni a pittyogását amíg lett szabad vonal. Az a lyukszalag! Édes istenem! Ráadásul abban az időben nem tudom emlékeztek-e olyan helyiségben kellett tartani a gépet hogy oda csak olyanok léphessenek be akiknek volt engedélye. Három ajtón kellett keresztül verekedni magunkat mire betudtunk menni. Hát az ormig-gépre emlékszik-e valaki? Jaj az is egy csodamasina volt! Jut eszembe a stencilezőgéééép! Ah de öreg is vagyok! :)
cs.n.
"A sérülékenységet kiküszöbölő frissítés már letölthető – tette hozzá az NKI."
Szóval nyugodtan letöltheti, ha már a kiberhivatal is aszongya.
nemkati
"Szörnyű veszély leselkedik mindenkire, ideje elővenni a levelezőlapokat vagy elmenni egy OKJ-s távírótanfolyamra."

Érdekes, nem érzem ezt a veszélyt, bár én nem csetelek a fészbukon. Aki nem tud róla, annak elmondom: feltalálták az e-mailt, a skype-ot, és még számos más csetelési lehetőséget különböző online felületeken (csak egyet mondok: Propeller :D) a fészbukon kívül. Végső esetre meg ott a telefon, pillanatnyilag nincs olyan ismerősöm, akinek ne lenne.
nevemnick
@karma1: oszt az ,,ö" és ,,ü" betűt miként ütötted be? :)

(oe, ue)
karma1
@nevemnick: Mar nem nagyon emlekszem (40 eve tortent ez), de asszem, hogy uu es oo volt...Nem az volt a beosztasom, de a baratnom volt a telexes, es o megengedte, hogy amikor neki ebedszunete volt, vagy nem volt kedve csinalni,. akkor leszokhettem a telexszobaba...:o))))
nemkati
@karma1: ä - ez az alt 132, ő - ez alt 139, ö - alt 148, stb, én így írok angol nyelvű klaviatúrán, igaz, elég macerás. :)
eszegfu
@levarosbukta: 15:46 Én arra sem emlékeztem -- pedig igazad van --, hogy tárcsázni kellett, mint a telefont! A stencilező gép "megvan", de mi volt az ormig? Az sem volt kutya: stencillapra gépelni, na meg a javitója. Valóban ezek a gépek külön "titok" szobában voltak, nálunk még lelakatolható doboza is volt ...sőt ünnepek előtt az összes irógépet is el kellett zárni a lemezszekrénybe. Visszagondolva -- ahogy @karma1: is irta -- én is szinte "gépforradalomnak" tartottam ezeknek a szerkezeteknek a megjelenését az egyszerü mechanikus irógépek után. Azt meg hogy nekem is lesz valaha számitógépem, azt végképpen nem gondoltam...hiszen a létezéséről sem tudtam! "Ah, de öreg is vagyok"... én is!:)))
karma1
@nemkati: Atyavilag! Hat ez tenyleg eleg maceras! De ahogy latom, ugyesen megoldod...:o)))
karma1
@eszegfu: JA, a stencillapnak a javitoja olyan budos lila ize volt,...:o)) Es igen, nalunk is nagy unnepek elott minden hiradastechnikai eszkozt, irogepet le kellett plombalni, es a fonok pancelszekrenyebe kellett bezarni...
Mar a gombfejes irogep is mekkora dolog volt,... Aztan meg jott a szovegszerkesztogep,...(De azzal en mar nem dolgoztam, mert elobb eljottem a cegtol, csak a baratnom meselt rola, aki meg evekig ott dolgozott...:o))))
karma1
@eszegfu: @nemkati: Ide nezzetek, mit talaltam? Egy ideig IBM gombfejes gepen is dolgoztam, es eleg szoros volt a kapcsolatunk az oroszokkal. Nekem - de a nagyfonoknek sem - volt ralatasa a dolgokra, pedig strategiai munkahelyen, nehezipari tervezointezetben dolgoztam.

Szoval:

www.origo.hu/techbazis/20140210-az-irogeppel-sem-ment-meg-a-lehallgatastol.html
eszegfu
@karma1: Érdekes a cikk! Nekem ezek a kémkedések mindig olyan mese-szerüek...pedig nyilván van, létezik!
nemkati
@karma1: ma, 09:41 Próbáld ki! Szeretném látni, hogy pár szót így írnál le. Nekem a kedvencem az "Árvíztűrő tükörfúrógép", amiben minden ékezetes betű szerepel (kivéve a kis á, a nagy Í,É,Ó,Ö,Ő,Ü,Ű) , ezzel próbálom a programot más kódtáblázat esetén.
Desischado
Aki hülye, az kérem, hülye. A javítást le lehet tölteni, te nagyon hülye!
levarosbukta
@eszegfu: Tényleg! Igazad van titokszobának hívták, és így igaz nálunk is ebbe a helyiségbe kellett bevinni az összes írógépet. Állítólag azért hogy ne tudjanak röplapokat írni rajtuk. Az ormig gép az egy olyan másológép volt amihez egy speciális indigót kellett használni olyan fényes papírlappal mint amire régen a szakdolgozatokat szokták gépelni. Az indigót visszapofázva kellett használni hogy a papír másik felén kék színnel megjelenjen az írott szöveg. A gépnek a forgó dobjára kellett szorítani a papírlapot és kézzel tekerni addig amíg a kellő példányszámot elérted vagy nem bírta tovább a papír. Fájintos kis szerkezet volt, jól el lehetett vele szórakozni.
retronom.hu/node/18048
levarosbukta
@karma1: Gömbfejes írógép?? ÁÁÁÁ az csak álom volt. Ellenben volt margarétafejes elektromos írógép az már csúcsnak számított főleg hogy féloldalnyi memóriája is volt.
nemkati
@levarosbukta: Titokszoba nem a Big Brothersben volt? Nem néztem, de néha belefutottam (sajnos) véletlenül, ott hallottam ezt először. De hogy mi volt ez, azt nem tudom.
levarosbukta
@nemkati: Hahahaha! De igen! A BB-ben is meg a VV-ban is volt titokszoba. Ott mondhatták el az ügyes bajos dolgaikat a bent héderezők! De ez egy egészen más titokszoba mint amit régen annak neveztek! :)
nemkati
@levarosbukta: Köszi. :) Már nem halok meg hüjén. :DD
eszegfu
@levarosbukta: Kösz az információt + a linket is! Nekem semmi sem rémlik még igy látva sem ezzel az ormig géppel kapcsolatban... szerintem az én munkahelyemen nem volt ilyen "modern" eszköz. Jó volt egy kicsit "elmerengeni" a régi irodai eszközökről, meg az életünkről!:)))
karma1
@levarosbukta: Nem, nekunk volt gombfejes IBM gepunk, de nem minden osztalyon. Ahol en dolgoztam, az egy kiemelt osztaly volt, felig-meddig kiserleti, en tervezoasztalbol is megkaptam a legjobbat, ami akkor letezett - a Reiss Ordinat III-at - (klasszul fel lehetett kuldeni a gepet, a fonok nem latta, hogy mogotte mi folyik, en meg elveztem, hogy mindig fel kell allnia, ha ellenorizni akar bennunket...:o))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.