A Szálasi-korszakban a zsidóknak nagyobb volt a túlélési esélyük, mint a Horthy által kinevezett Sztójay-kormány idején – állítja Karsai László, a Szegedi Tudományegyetem történészprofesszora, aki Szálasi Ferencről szóló életrajzi kötete megjelenése alkalmából adott interjút a Budapest Beaconnek.

Összesen mintegy kétszázezer zsidó lehetett Budapesten a nyilas hatalomátvétel idején, akiknek mintegy háromnegyede érhette meg a felszabadulást – véli a szakember.

Karsai egyebek mellett arra is fölhívja a figyelmet, hogy a II. világháborúban semleges Törökország – bármit is állít az európai uniós integráció kedvéért a mostani török kormányzat – egyáltalán nem vett részt az embermentésben, sőt: kifejezetten ellenségesen viszonyult a zsidómentésnek még a gondolatához is.

"Ha finoman akarok fogalmazni, az udvari díszzsidó szerepét tölti be" – interjú Karsai LászlóvalKarsai László dedikál a könyvbemutató után. Fotó: Budapest Beacon, Szegő Péter

A történészprofesszor élénk szavakkal bírálta több kollégáját is, többek közt a Veritas Intézet főigazgatóját és annak egyik, Hóman Bálintot szerinte rehabilitálni igyekvő munkatársát. Karsai ugyanakkor egyetért 2010-es önmagával, amikor a Kuruc.infón vitatkozott a Soá-tagadókkal.

Szerdán Budapesten bemutatták Karsai László történészprofesszor Szálasi Ferenc – politikai életrajz című, a Balassi Kiadónál most megjelent kötetét.

Szegő Péter  interjúja a szerzővel közvetlenül a könyvbemutató előtt készült >>>

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Nem kell itt a történészi güzülés, kutatás, agytorna, levéltári penészszagolás, be kell állni a politikai zseni csahosfalkájába, és azonnal megismeri csalhatatlanul a múltat, és valóságként hirdetheti is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.