Eljátszottam a gondolattal, hogy majd jönnek a hírek a Várkert Bazár bevételéről. A készenlétiek autóinak hangzavarán átszűrődő, recsegő tudósítások az alig fogható frekvenciákon: a tanárok és a szolidáris tömeg alkotta százezres és egyre duzzadó tömeg elindult a cári rezidencia felé. Ahol az Aurora ágyújának dördülésére elkezdték megmászni a kerítést. Ja, bocs ez erős képzavar. Ami biztos jele annak, hogy ideje felébredni. Mert a sült szalonna igen rossz hatással lehet az elmerengő gondolatokra. Talán nem csak a szalonna, hanem az olyan felvezetések is tehetnek erről, amelyek szerint Pukli István valami hihetetlen gigabejelentést kezdett lebegtetni. A legutóbbi, ha emlékszünk még rá akkor egy hatalmas, országos, mindent átható sztrájkról szóltak. Irgum és burgum gyanánt. De azt országosan, és mindent megbénító módon. Olyan szinten, hogy márciusban is látszott: azt a forgatókönyvet akár a Lázár János irodáiban is írhatták volna. Nem véletlen, hogy március idusán az egész...

Feltöltő: GeoCravker
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

58 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
@GeoCravker: Én azt látom, hogy a szervezők, Pukli, Sándor Mária, Pilz, Törley, és még rengetegen, mindent megtesznek azért, hogy felrázzák a társadalmat. Nem tudom Endresy mit szeretne. Menjen oda hozzájuk, és mondja el, hogy mik a tuti nyerő, pozitív, és közérthető üzenetek. A tanítás mellett hihetetlen munkát öltek bele ezekbe a tüntetésekbe és megmozdulásokba. Mit akar még tőlük? Világosan elmondták, hogy mik a problémák a mai oktatási rendszerrel, hogy a pedagógus társadalom ennek tudatára ébredjen, a szülők, és a civilek pedig megtudják. Nem csak ebben, mindenben közönyös, és fásult az egész ország. Nincs már semmi, ami felrázná a népet, beletörődött, hogy süllyedünk lefele a mocskos mocsárba.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nemkati
@GeoCravker: Én azt látom, hogy a szervezők, Pukli, Sándor Mária, Pilz, Törley, és még rengetegen, mindent megtesznek azért, hogy felrázzák a társadalmat. Nem tudom Endresy mit szeretne. Menjen oda hozzájuk, és mondja el, hogy mik a tuti nyerő, pozitív, és közérthető üzenetek. A tanítás mellett hihetetlen munkát öltek bele ezekbe a tüntetésekbe és megmozdulásokba. Mit akar még tőlük? Világosan elmondták, hogy mik a problémák a mai oktatási rendszerrel, hogy a pedagógus társadalom ennek tudatára ébredjen, a szülők, és a civilek pedig megtudják. Nem csak ebben, mindenben közönyös, és fásult az egész ország. Nincs már semmi, ami felrázná a népet, beletörődött, hogy süllyedünk lefele a mocskos mocsárba.
GeoCravker
@nemkati: Ha a Téli Palota ostromát úgy szervezték volna, mint a tanártüntetéseket, akkor ma is cárizmus lenne az orosz birodalomban.
Ha 1848-ban úgy kezelték volna a 12 pontot, mint ma a tanárok, akkor havonta egyszer felolvasnák a mai napig, és utána elmennének bazseválni a soros Habsburg császári és királyi fenséghez.
magyarbakancs
Nem szeretnék senki felszólalót megbántani, de harmatgyenge volt a beszédek.
Annyi karizmájuk volt, mint dobostortában az ütemérzék, na meg papírból beszélni?
Úgy nézet ki mintha valami felelés lenne egy vizsgán.
Nem tüntetni kellene, hanem nem tanítani.
Mondjuk nem kellett volna érettségizést levezényelni.
A hatalma majd észbe kapott volna.
Most meg röhög a markába a kormányzat.
GeoCravker
@nemkati: A világosan elmondták szakaszhoz: az oktatáspoltikában világosan látszik harminc éve, hogy vakvágányon van. Ha a CKP valóban szakmai, akkor az első tüntetés előtt alakul meg, és a tüntetésre világos pozitív üzenettel, és nem a "lécccilécciadjálcukorkát" fogalmazású 12 ponttal érkeznek a szervezők.
Azon a bizonyos blogon ez februárban is megírásra került. Az is, hogy mitől lehetett volna hitelesebb. Azon kívül, hogy virágnyelvű lehülyézések érkeztek, semmi reakciót nem szült. Nem a blogon, hanem a CKP és Tanítanék háza táján.
A pedagógusok vezetői nyilvánvalóan nem érdekeltek egy valós fordulatban. Hacsak nem egy jobbikosban. Amely párthoz való csapódás különben megpecsételte a mozgalmat. Az ugyanis jelenleg még tény, hogy a többségnek vannak demokratikus igényminimumai.
Így Pukli az illiberális, Pilz a nemkormányváltó, és Sándor Mária a jobbikkal haknizó polceleb ma már nem összehoz, hanem megoszt. Ez világosan látszik azon, hogy a hívíásukra a tanárok többsége sem ment el.
De a teljes írásban különben ott a megfejtés: mindent cáfolt volna minden teoretikus vita helyett egy tény. Az, ha százezreket bevonzó valós mozgalom szerveződik.
eugen4402
Mindenkinek van egy csöppnyi rész-igazsága...Viszont nem hivatásos forradalmárokról beszélünk, hanem mai magyar pedagógusokról. Pedagógusokról, akik egykor a nemzet napszámosai voltak, ma talán ŐK a nemzet lelkiismerete...(Esőtől függetlenül)
GeoCravker
@magyarbakancs: Nem véletlen talán, hogy a nagy gigafenyegetést márciusban Orbán egy mosolyra méltatta.

@eugen4402: Nem is kell hivatásos foirradalmárnak lenni. Che meghalt. Viszont mozgalmat szervezni felelősséggel jár. Megmozdulást szervezni is felelősséggel jár. Ha valaki nem vállalja be ezt a felelősséget az hétvégi pikniket szervezzen és ne tüntetést. Ha pedig valaki képtelen megszólítani tömegeket, akkor az a rágcsálóházba fenyegetődzön és ne egy szinpadon. Morogni a kocsmában is lehet husz embernek. Ha valaki ezzel a husz emberrel a háta mögött akarná megmogyorózni az amerikai elnököt, arra vszínűleg a cia is röhögne. Most nagyjából itt tartunk.
eugen4402
@GeoCravker: Sőt nem csak a CIA, de még a (házi)cica is mosolyra fakadna...
Írtam, részben egyetértek Veled is, mert én is tisztában vagyok azzal, hogy ostobaság lenne kormányváltó erőként tekinteni az esőben bőrig ázó tanárnénikre, tanár urakra. Tisztelem őket, mert ők most az indikátorok: ők a vekkerek, akik jeleznek hajnalok-hajnalán, vége az édes álmoknak, kapcsoljuk már fel azt az olvasólámpát, hátha jobban látunk világosban. Ennyi a szerepük, az Aurórához semmi közük. A felelősség vállalása már keményebb dolog. Nem hiszem, hogy bárkit is kényszerítenének a részvételre, mert már se rokonom, se ismerősöm nincs a "pályán", abszolúte kívülállóként mondom a magamét, de úgy tűnik, a jó tanároknak is jó tanárai voltak...
GeoCravker
@eugen4402: A magam részéről a megjelenteket 2 nagy csoportba tenném. Az egyik a valóban jó szándékkal, az oktatáspolitikát valóban megváltoztatni akarók csoportja. Ők egyre kevesebben mennek tüntetni, mert a másik csoporttól egyre szélesebb árok választja el őket.
Ez a másik csoport az, aki ilyen-olyan de zömmel saját hatalmi ambiciói, megmondóemberi, vezéri attűdjei miatt van ott. Szervez, és felszólal. Valós mondanivaló nélkül, de egyre populistább, beragadtabb szólamokkal. Amik nem visznek sehova.
A magam részéről az a véleményem, hogy az önjelölt vezérkék simán falnak vitték a jó szándékkal változtatni akarókat. S ez az ő felelősségük. megkerülhetetlenül.
Ebben, fentartom, tévedhetek. De a tények azt mutatják: egyre kevesebben mennek el, és egyre inkább ugyanazok a szóvirágok hangzanak el.
GeoCravker
@eugen4402: Az "irattár" kedvéért, amit a szomszédba is betettemm N.M.-nak. Annak jelzésére, hogy a Jobbikos ideológiai rokonság sajnos nem "ráfogás". Holott az eü. és az oktatás természetétől foggva nem lehet diszkriminatív
Pukli nem egélszen azt nyilatkozta, hogy holnaptól mindenkinek a helyére kell tenni a krétát a rend jegyében:
4.bp.blogspot.com/-UUmukStTgw4/VsiAwbUk60I/AAAAAAAAFi0/pyR9kLGQOdY/s1600/abcug_pukli.jpg
A képhez tartozó írásban (endresy.blogspot.hu/2016/02/zuglo-fanatikusan-autoriter-sztar.html ) is ott van a link Dúró szövegére:
"Évzáró ünnepi beszédet mondtam a Teleki Blanka Gimnáziumban Budapesten, miután meghívtak oda az Országgyűlés Kulturális és oktatási bizottságának elnökeként. A fiatalok körében a legnépszerűbb - mármint az iskolai események közül az évzáró, így nekem is könnyű dolgom volt. Igyekeztem ugyanakkor olyan gondolatokat is átadni nekik, melyeket hasznosíthatnak életük során. "
www.sztarklikk.hu/kozelet/duro-dora/97655/#
eugen4402
@GeoCravker: Most, hogy elolvastam a "keresztvizes" cikk alatti kommenteket, sokkal világosabbá vált a véleményed. Elnézést kérek, és egy hajszálnyit korrigálom a fenti álláspontomat: a "nemzet lelkiismerete" lenn a placcon ázott. A színpadon mikrofon elé lépő vezérszónokok meg a saját lelkiismeretükkel számolnak majd el, minden este...elalvás előtt, szép álmokat...
nemkati
@GeoCravker: Azt a második csoportot én nem láttam egyik tüntetésen sem, pedig mindegyiken ott voltam. Akik tőlem látó- és hallótávolságban voltak, mind lelkesek, és őszinték voltak abban, hogy változás kell az oktatásban, méghozzá a minimum azon a 12 területen, amit 12 pontban fogalmaztak meg. És ez igaz a megjelent tanítókra és szülőkre egyaránt. De itt most nem egy ország népe ostromozza a Téli Palotát, hanem pedagógusok az oktatási főkolomposokat, ne várj azoktól földcsuszamlásszerű forradalmat, akik nem akarnak mást, csak tanítani, ha hagynák.
GeoCravker
@eugen4402: "a "nemzet lelkiismerete" lenn a placcon ázott."
Azért is írtam, hogy két nagy csoportba sorolnám a résztvevőket... Valahogy így
nemkati
@eugen4402: Mégis, kihez forduljanak a tanárok, kinek mondják el, milyen oktatáspolitikát tartanak szükségesnek, ha nem azokat, akik ebben tehetnek valamit, akik érintettek. Dúró Dóra történetesen éppen az Országgyűlés Kulturális bizottságának elnöke, erről nem tehet senki, hogy ráadásul Jobbikos, aminek nem lehet örülni, de ez van. Palkoviccsal, Baloggal nem lehet beszélni, azok nem állnak szóba a tanárok képviselőivel, tőlük csak a megalázást lehet tapasztalni.
eugen4402
@nemkati: Aminthogy én is megalázóan hülyének érzem magam, mert ha tudnék normális választ adni a kérdésedre, büszkén ide biggyeszteném.
De csak annyi telik tőlem, hogy farolok vissza a cserépkályhához: Ha a magas felek megállapodnak valamiben a tárgyalóasztalnál, akkor emlékezzenek arra másnap is, és ne alkossanak a megállapodással ellentétes rendeleteket.
Ne akarjanak mindenáron változtatni mindenen, mert az emberiség addig is megvolt valahogy, amíg nem a Fidesz nyakában csörgött a kolomp.
nemkati
@eugen4402: Tudod, miért van ez? Mert 6 éve ez van. Ez a Fidesz politikája, habitusa, sőt, genetikailag erre vannak kódolva, amit a KDNP is átvett:
- az lesz, amit mi akarunk, mindenki más le van sz...va.
- Minden disznóságot firtató kérdésre azt válaszoljuk, hogy nem igaz.
- A kényes kérdésekre nem válaszolunk, mellébeszélünk.
- Követjük 0rbán torz vízióit mindenben, pl. "Ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig..." - vagyis, ha ellenállás van valamivel szemben, akkor még nagyobbat ütünk a bottal a renitens fejére.
Nagy Mária
@nemkati: Köszönöm, megkíméltél a gépeléstől. Most tévedtem ide, de mindent leírtál, amit én is válaszoltam volna
GeoCravker! Miért nem írod már meg, hogy te mit vársz egy tanártól, aki a gyerekeknek értéket próbál közvetíteni, hisz a meggyőzés, józan ész erejében!
Már írtam, de most komolyan is gondolom, a tanár csak kibírja valahogy, most már harcolja meg a szülő a gyermeke jövőjét.
Mézike
A pedagógusok, ápolók orvosok , rendőrök...stb. egy olyan réteg akikhez minden embernek köze van. @eugen4402: Az a baj " a verekedjék ki maguknak " hozzáállással , hogy a fagyi visszanyal előbb utóbb.
Nagy Mária
@magyarbakancs: Nem látod a szülők többségének a hozzáállását.
Ha meg lett volna zavarva az érettségi (ami az érettségizőkkel szemben sem fair), akkor jöttek volna a szülők kaszákkal, kapákkal a tanárra. A sztrájkkor is ment a zúgolódás, "miért pont most". Sosem volt jó az időpont. Holott fizetés levonás ellenére minden feladatott elláttunk.
Könyörgöm, az iskola nem egy gyár, ahol leállítom a gépet és szrájk-üllök a babérjaimon!
nemkati
@Nagy Mária: A tanár csak kibírja valahogy...
A tanárok most nem kértek béremelést, pedig szégyenletesen alul vannak fizetve. Most a többi, az oktatási feltételeket kiszolgálók még szégyenletesebb bérének az emelését követelték. A kormány válasza erre az volt, hogy az ostobáknak, és a bennük vakon hívőknek azt súlykolták, hogy az egész felháborodás, tüntetés, sztrájk, az a tanárok béremeléséért van. Hogy a tanár valahogy majd kibírja, azt nem hiszem, éppen az előbbiek miatt. Mert alulfizetetten, igen, úgy valahogy kibírja. De itt nem is erről van szó, sőt, éppenhogy nem erről van szó, de ezt Te biztosan jobban tudod nála. A tanárnak, az igazi pedagógusnak az élete, az élete egyik értelme tanítani, és tanulni, okosodni látni új és újabb nemzedékeket. És ezt rombolja az oktatási kormányzat ezerrel, minden módon, direkt, vagy ostobán, vagy mindkettő.
nemkati
@Nagy Mária: Abban teljesen igazad van, hogy (mostmár? nem eddig is?) a szülő harcolja meg a gyermeke jövőjét.

Az érettségi helyett sztrájk - ez joggal hergelte volna fel a szülőket, és főleg a diákokat. Tényleg nincs jó időpont. Talán a nyári szünetre kell a megmozdulásokat időzíteni? Amikor a gyerekek, szülők nyaralnak, a tanárok nagy része nyaraltat, a kormány meg focimeccsekre utazgat?

@Mézike: Igen ezek azok a területek, ahol az emberek, az ott dolgozók a legkiszolgáltatottabbak abból a szempontból, hogy bármit meg lehet velük tenni, mert ők nem mondhatják, hogy én sztrájkolok, mert valami nagy baj van, a gyerekek, a betegek, a bajba jutottak meg oldják meg addig valahogy.
Nagy Mária
@nemkati: Nagyon jól látod, különösen, ha nem vagy pedagógus.
"A tanárnak, az igazi pedagógusnak az élete, az élete egyik értelme tanítani, és tanulni, okosodni látni új és újabb nemzedékeket. És ezt rombolja az oktatási kormányzat ezerrel, minden módon, direkt, vagy ostobán, vagy mindkettő." AZEMBEREK nem hiszik el. Nagyon fáradtak a kollégáim, s ennyi értetlenség, megalázás után (mert azért a jó pedagógus igen érzékeny ám), fásultak, lehangoltak s nem értik, miért lettek fentről és lentről is kapcarongyok.
nemkati
@Nagy Mária: Én kívülről nézem, dehát egyáltalán van valaki kívül? Hiszen a te, az ő, a mi gyerekeink oktatása, nevelése, és végülis a jövője függ attól, milyenek az iskolai évek, és milyenek az iskolák. Egyébként anyai és apai nagyszüleim, dédszüleim pedagógusok voltak, és gyakran jártunk tanári társaságba is, de ettől függetlenül aki már felnőtt, az már végigjárt pár iskolát, és van tapasztalata, van véleménye az oktatásról. És hozzászólni is joga van.

De ha már érintett vagy, lécci meséld el, hogy igaz az, amit főleg kormányoldalon, de máshol is, pl itt feljebb páran mondanak, hogy vannak tanárok, akiknek nem érdeke a változás, akiknek jó ez így ahogy van, vagy akiknek valamilyen módon valakik befogják a száját?
Nagy Mária
@nemkati: Azért nehéz a kérdésed, mert mi az igazgatói választás miatt, a 65 fős tantestület miatt miatt kicsit más helyzetben vagyunk. A sztrájkunk 100%-s volt, de a 2 órásban nem vettünk részt, szülőkkel nem nanyon mertünk kommunikálni, erre az igazgatónk kért burkoltan. Hiába a 98%-s támogatottsága, a kinevezéséről a KLIK javaslata alapján az EMMI dönt.
A sztrájkban való részvételből látszik, minden izmustól függetlenül, ez az alaptanterv stb. senkinek nem jó. Tényleg legalább annyi az adminisztráció is mint a tanórák száma.
GeoCravker
@Nagy Mária: Bár, mint a másik szálon világosan látszott: Te személy szerint tény és érvrezisztens vagy, azért a többiek kedvéért végigmennék:

1. A tanár a szociális szolgáltatóágazat közpénzen foglalkoztatott alkalmazottja. Ezért én személy szerint elvárom, hogy a tanárok kompetensen tanítsanak, és a szülőket partnerként kezeljék.
Ezzel szemben a jelenlegi mozgalom vezetői: elvárják az alanyi jogú szolidaritást, és fel sem vetik a 12 pontban a tanárok alkalmasságának a kérdését.
2. Az 1. pont folyományaként elvárnám, hogy ne valami különleges entitásként kezeljék magukat, hanem annak, ami: a társadalom egyik rétege. Pont. A felelősségük nagy, de ezt annek bevállalásáról a pályaválasztáskor döntöttek. Jelenleg nincs kényszerbesorozás a pedagógusok közt.
3. Ha nem tetszik a rendszer, és okkal nemtetszik, akkor elvárom, hogy ne csak a negligálásig jusanak el, hanem azt is megírják, hogy mit miként csinálnának másként.
- Ezen a ponton a tüntetés szervezői sehol nincsenek.
4. Elvárnám, hogy ha már nekiállnak, akkor ne önfelszalámizó módon, a tanárokat és a társadalmat is fásultásgik kifárasztva tegyéka szervezők a dolgukat.
- Jelenleg ezt a mozgalmi forgatókönyvet Lázár vagy Rogán is írhatta volna. S nem vagyok meggyőzve az ellenkezőjéről.
5. A tanár-gyerek viszonyban elvárom a maximális empátiát, és a maximális szakmaiságot. Ennek a képviseletére egy illiberális akarnokot alkalmatlannak tartok. Egy olyan politikai irányzatot, amely megengedhetőnek tartja a származás alapúdiszkriminációt, ugyancsak alkalmatlannak tartok.

-- viszont nem csodálom azirtózást a tanári alkalmasság kérdésétől. A jelenleg regnáló tanárok tizedét (s jó ha csak annyit) az iskolával azonos utcából is kitiltanám. Nem csak az iskolából. Egyáltalán nem csodálnám, ha ők képviselnék a mozgalmárok derékhadát. Mert tanítani alkalmatlanok, de a fontosságukat valamivel igazolniuk kell.
GeoCravker
@nemkati: "Abban teljesen igazad van, hogy (mostmár? nem eddig is?) a szülő harcolja meg a gyermeke jövőjét. "
Részben igaz, részben marhaság. Annyiban igaz, hogy a szülőket meg kellene tudni szólítani, és el kellene tudni érni, hogy támogassák, lehetőleg százezerszám a pedagógusokat.
De azt ugye Te sem gondolod komolyan, hogy egy különben legrátermettebb vájár döntsön a mamtematikai tantervről?
A valóságban egy működő modell lenne az, ha a tanárszerveztek adnák a kőkemény szakmaiságot és ezt kommunikálni lennének hajlandók a vájárok felé is. Érthetően.
Ezzel szemben a tanárszervezetek ülnek az elefántcsonttoronyban, és onnan visitoznak a "kispedagógusok" felé, hogy miért nem mennek tömegesen tüntetni, és a vájárok felé, hogy miért nem támogatják őket alanyi jogon. Miközben ha valaki megkérdezi, hogy WTF program, akkor vonogatják a vállukat és felhős mélabúval megsértődnek.
nemkati
@GeoCravker: Most akkor szeretnéd megismerni azt a programot, vájár, vagy úgyse értenéd?

Pedagógusok, szakemberek dolgozták ki és tették a kormányzat elé, akiket messze nem érdekelt. Gondolom, nem olyan, mint amit egy vájár készített volna.
GeoCravker
@nemkati: Ne csúsztass. Platón is olyasmiket mondott, hogy a vita csak a kölcsönös meghallgatás során alakulhat ki.
Azt írtam, és fenntartom: a pedagógusok felelőssége egy szaklmailag alátámasztott program kidolgozása. Ez nem következett be különben. amit a kormány elé vittek az egy követelés és tiltakozáshalmaz, és nem alternatív oktatáspolitika.
HA emellé a program mellé igénylik a társadalom szolidaritását, akkor EL KELL tudni vinni a vájárnak, és megértetni vele.
Ellenkező esetben a szülők azt fogják érezni, hogy elitista cicaharc zajlik a fejük felett és lesz..ják a pedagógusok mozgalmát. Most itt tartunk. Zajlik az elitista cicaharc ezerrel, és nagy ívben tojnak az emberekre. Mindkét oldalról.
nemkati
@GeoCravker: " a pedagógusok felelőssége egy szaklmailag alátámasztott program kidolgozása. Ez nem következett be"

Tegnap Gallóné nem ezt mondta. Azt mondta, hogy egy szakmailag színvonalas, kidolgozott programot tettek a kormány elé. Ezek után gondolm, azt hiányolod, hogy miért nem a vájárok elé tették? Akikről nemrég azt próbáltad meg sejtetni, hogy nem is értenék meg.
nemkati
@GeoCravker: Persze, mondd el, ha te nem így tudod. Nem volt könnyű dolgom tegnap. Amíg próbáltam megvédeni a vászon táskámban levő cuccaimat megvédeni a beleömlő esőtől, a szememet a körülöttem hánykolódó esernyők vázaitól, közben próbáltam figyelni arra is, ami a színpadon elhangzott. Erre felkaptam a fejem, amit Gallóné mondott, mert eszerint nem csak 12 vagy 25 pontból álló követeléseik vannak, hanem egy konkrét programmal ültek le tárgyalni. Aminek egy részében sikerült velük egyezségre jutni, de később kiderült, hogy a kormány becsapta a tárgyalókat. Lehet, hogy a szakszervezet egy nagy darab nulla, mert kívülről csak az látszik, hogy nem mennek semmire. Te biztosan jobban tudsz mindent, netán ott voltál a tárgyalók között?
GeoCravker
@nemkati: 19:26
Ha elvárod, hogy komolyan vagyanak, ne csúsztass. De tényléeg. Természetesen tudomáűsul veszem, ha nem érted, amit írtam. S ebben az esetben pont az a hibám, mint a CKP-nakl. Nem tudom kommunikálni azt, amit szeretnék.
Nos, megismétlem: ha a mozgalom nem képes kommunikálni a vájár felé, hogy mit akar, akkor ne várjon támogatást. Ez ilyen qrva egyszerű.
Ha nem képesek a vájár szintjén IS kommunikálni, akkor mi a frászt fognak csinálni egy szülői értekezleten? Azon kívül, hogy felhúzott orral megsértődnek.
Gallónét politikai kalandornak tartom, de ez ettől független.
nemkati
@GeoCravker: Érdekes, én megértettem. Igaz, nem vájár vagyok. És láttam a borzalmas tankönyveket, amik kötelezőek, az iskola nem választhat, és amiket mindenféle szakmabeli konszenzus nélkül, ée nem a legalkalmasabb, hanem a leglojálisabb emberek írtak. És tudom, hogy túlterhelik a gyerekeket felesleges (néha meg még káros) ismeretekkel. Kizsigerelik a tanárokat. Egyenoktatásban akarnak tanítani különböző képességű és érdeklődésű gyerekeket. Túltolták a biciklit, a tanárok adminisztrációs terheit, az ostoba egymást értékelni kötelezettségüket. Nemhogy megszűnne, terjed a szegregáció. A tehetetlen egy darab Klikkből csináltak 58-at, de az oktatás finanszírozására ezután se költik a szükségeset. Nem sorolom, ezeket mindenki tudja és érti.
GeoCravker
@nemkati: "Érdekes, én megértettem. Igaz, nem vájár vagyok."
A CKP által közzétett alternatív oktatáspolitikai téziseket, és irányeleveket?
Hol, ha a CKP agitproposai sem tudták előadni?

"És láttam a borzalmas tankönyveket, "
Hol írtam, hogy a jelen oktatáspolitikában minden rendben van? Tudtommal sehol.

"Kizsigerelik a tanárokat."
Ezen lehetne vitatkozni, de egyelőre tegyük félre.

" Egyenoktatásban akarnak tanítani különböző képességű és érdeklődésű gyerekeket."
A közoktatás mindig "egyenoktatás", és jellegénél fogva középre kalibrált. Ennek a kritikáját lehet demagóg módon felemlegetni, de ha valaki ezt teszi az vagy a pedagógiát, vagy a közoktatást nem ismeri. Vagy egyiket sem.

"Nemhogy megszűnne, terjed a szegregáció. "
Igaz. Hol határolódott el a pedagógusmozgalom a Jobbiktól? Linket tudsz adni? Köszi előre is.

"A tehetetlen egy darab Klikkből csináltak 58-at,"
Februárban is világos volt, hogy a névmágia nem használ. De a 12 pontban azért maradtak a vudunál.
" Nem sorolom, ezeket mindenki tudja és érti. "
Aha. Szóval szerinted az az alternatív oktatáspolitika. Hát nézd, akkor azt hiszem értelmezési eltérések vannak köztünk.
Alkalmasint majd kérdezd meg a cégetek takarítónénijét, hogy az unokája iskolájáról mi a véleménye. Már akkaor, ha ezt elvárt válaszok pressziója nélkül meg tudod tenni. Hogy nem a fentieket fogod hallani, arra mérget vehjetsz.
nemkati
@GeoCravker: Na jó, tök értelmetlen erről nekünk kettőnknek vitázni, én legalábbis belefáradtam, hogy csak hajtogatjuk a magunkét. Én hiszek Pukliban is, a többiekben is, hogy őszinték, igazat mondanak, szívvel-lélekkel a legjobbat akarják. Te meg azt tartasz róluk, és az egész mozgalomról, amit akarsz.
GeoCravker
@nemkati: Nem tartom hitelvio kérdésnek. Viszont a hiteden, a hitelveiden valóban kár vitatkozni.
magyarbakancs
@Nagy Mária: Tisztelt Hölgyem.
Mindig mindenre van magyarázat.
A Taníthatnék egy lagymatag szerveződés.
Nincs egyetlen egy karizmatikus egyén a színpadon.
Olyan erőltetett az egész.
Sztrájkoljon, vegye fel a kesztyűt a szülővel és a kormányzattal a mozgalom.
Beszéddel és kiabálással a színpadon semmit nem fognak önök elérni.
Amennyiben nem érettségiztetek volna és ez a lehetőség kézzelfoghatóan képbe kerül, a kormányzat észbe kap. Egy diktatórikus állammal szemben csak erővel lehet elérni valamit.
Amit önök és a többi szakszervezetek tesznek az lagymatag langyos víz.
Nézze meg Franciaországot, na, ott van érdekképviselet itt nincs.

.
Nagy Mária
@magyarbakancs: Köszönjük az eligazítást Uram! Pedagógus mivoltunkból valószínűleg sosem fogunk megfelelni az elvárásainak.
Nagy Mária
@nemkati: Látom te is beleszaladtál a mély filozófiai és politológiai vitába. Egy vigasztaljon elméleti szinten mi is értünk mindenhez, de tuti, hogy ő fotelből nézte végig, ahogyan ronggyá ázunk és röhögött. Ki is tett, akkor többet?
nemkati
@Nagy Mária: Nekem is szembe jutna sok szép gondolat a fotelból nézegetve, hogy mit küszködnek mások. És erre mindig az a válasz, hogy azért, mert nem tud főzni, még meg tudja mondani egy ételről, hogy ehetetlen.
GeoCravker
@magyarbakancs: A pedagógusok érdekképviselete egy hipotetikus izé hazánkban.Hiteltelen vezetők által vezetett hiteltelen szervezetek. Amelyek csupán egy réteg érdekeit képviselik. a saját vezetőikét
GeoCravker
@nemkati: "mert nem tud főzni, még meg tudja mondani egy ételről, hogy ehetetlen. "
Ez egyébként igaz. Bár záptojással ismerem, de a lényeg mégiscsak ez.
Azt, hogy egy mozgalomnak számomra szinte semmi mondanivalója nincs, azt még egy fotelből is meg tudnám mondani.
A különbség ott van, hogy Te hitelvi kérdést csinálsz Pukli támogatásából, míg a magam részéről legalább érvelni próbáltam, hogy miért nem üzen semmit ez a mozgalom.

Nagy Máriától sem vitatom el a széplelküséghez való jogát. Azonban az a fajta lenézés, amivel mindenki mást kezel, aki szerinte nem tanár pontosan demonstrálja, hogy miért tesz az emberek zöme erre az elitista cicaharcra.

Valamint a tanárok zöme is.
GeoCravker
@nemkati: Tegnap 19:26-kor ezt írtad:
"Tegnap Gallóné nem ezt mondta. Azt mondta, hogy egy szakmailag színvonalas, kidolgozott programot tettek a kormány elé. "
Pukli ezzel szemben azt nyilatkozta, hogy várja a pártok programjavaslatait.
Nahalka (akiről annyit lehet tudni, hogy most éppen CKP-közeli) ma azt mondta a Klub-rádióban, hogy nyár végére alkotnak szakmai programot.

Kicsit inkonzisztensnek tűnik a tanárok és képviselőik különböző nyilatkozatai ugyanarról. Legalább egymással megbeszélhetnék, hogy mit hazudnak.
GeoCravker
@nemkati: Nem tudom mit kell látnom a képeken. Ha annak igazolását, hogy ott voltál, akkor ezt eddig sem vontam kétségbe, ha visszaolvasol.
magyarbakancs
@Nagy Mária: "Köszönjük az eligazítást Uram! Pedagógus mivoltunkból valószínűleg sosem fogunk megfelelni az elvárásainak."
Nem szoktam kioktatni senkit csak gondolatomat osztottam meg önnel.
Nem létező bicska belenyílik a zsebembe, ha meghallom, hogy megint a pedagógusok sztrájkolnak, elégedetlenkednek.
Magukon kívül mintha nem létezne más társadalmi réteg ebben az országban.
Nem telik el olyan év, hogy a pedagógusok ne háborogjanak.
36 éve dolgozom az EÜ-ben sokszor megalázó környezetben napi 12-16 órát.
Nem napi 3-4 órát, amibe bele halnak.
Drogos, alkoholista ,TBC betegekkel eszközök és sokszor gyógyszer nélkül kell helytállni.
Maguk meg sírnak mindig
nemkati
@magyarbakancs: Elég nagy baj, hogy az egészségügyisek tűrik ezt a helyzetet! Sándor Mária szinte egyedül képviseli az egész szakmát, és nem áll mellé senki, csak @magyarbakancs: kivételével panaszkodnak, és tűrik a megaláztatást. Ahogy a pedagógusok mellé odaállnak a szülők is, az egészségügyisek mellé biztosan odaállnának a betegek is.
De úgy látszik, a türelem még nem fogyott el.
GeoCravker
@nemkati: Tényleg semmit. Orbánról is készült olyan tömegkép, ahol távolról látszik: alig vannak körülötte.
Majd egy olyanb nagytotált légyszíves, ahol látszik a tüntető 2-3 százezer ember.
GeoCravker
@magyarbakancs: Spec, amikor a Jánosban (a sokat szidott Jánosban) összerakták azt a puzzle-t, ami a szilánkos nyilt törésben volt amikor a jó közvilágítás miatt elestem, és ráestem a kezemmel a járdaszélre... Nos, akkor megszemlélhettem, és megtapasztalhattam, hogy annak idejént miként dolgozhattak a fornton a sebészek. Mert az eszközpark nagyjából azt idézte. Ja, és működik a kezem.
De azért ezzel a működő kezemmel sem szívesen paroláznék egy olyan nővérkével, aki szerint a rasszista jobbikkal parolázni teljesen rendben van.
Viszont a műtőasztalnál és a katedrán nem lehet párt és rassz-hovatartozás alapján működni. A szakma nem tűri. Ott segítségre, nevelésre, tanításra szoruló emberek vannak. Szerintem.
Ezt próbáltam érvényre juttatni a katedra mindkét oldalán.
Tanulóként is az egyetemen, és mérnöktanárként, gyermek és ifjúságvédelmi szakpedagógusként is, óraadóként is, és eseti tanfolyamtartóként is.
S pont a négy szakmát érintő (incl. pedagógia ) életút alapján mondottam: nekem ez a pedagógustüntetés egyet üzen:
a tanárok pár további kispopárnát kérnek a ketrecbe, amelyben leghangosabban azok rázzák a rácsot, akiket nem lenne szabad katedra közelébe engedni (incl. Pukli)
magyarbakancs
@GeoCravker: Soha az életben nem tettem különbséget a betegek között.
A politika se a tantermekbe,se a kórtermekbe nem való.
A politizáló tanárt,nővért,orvost ha az a munkahelyén történik kivágnám mint ludat fosni..
magyarbakancs
@nemkati:Nálam is elfogyott a türelem.
1988 ,-ban meg létre hoztunk egy szakdolgozok szabad szakszervezetét.
Be is szitáltak vagy 5 szőr a 12. kerület Maros utcai rendőrkapitányságra. Nem volt hosszú életű mert féltek a kollégák.
Az a baj, aki nyugdíj előtt áll kolléga az már nem igen pattog,, tiltakozik., félti az állását, nyugdíját.a tiltakozó nővérek nagy része nyugdíj előtt ál.
A fiatal meg megrázza magát és elmegy a pályáról
Bringás
Pukli egy pukkancs liberálsenki, aki lázítgatna, de már nincs kit! Az értelmesebbje belátta, hogy csak feláldozta őket a politikai ambíciói miatt!
Nagy Mária
@magyarbakancs: Ha egészségügyis, még nagyobb szégyen, hogy amiért egy egész ország szorít, aggódik, nem áll ki párttoktól függetlenül senki. Olyan, mintha cserben hagynák azokat, akikért vannak. Lehet, hogy "langyos" meg egyesek szerint röhejes, de legalább próbálkozunk.
Erről már máshol írtam:" Nem véletlen, hogy a tanárok és az egészségügyiek "járnak így". Tudod mi azt tanultuk, hogy maximális tolerancia minden ember felé, mert mi emberekkel dolgozunk, a legjobbat akarva nekik. Ráadásul a két legkiszolgáltatottabb réteggel a gyerekekkel és betegekkel. Hogyan képzelitek, hogy ezeken a területeken a legnagyobb türelem, emberhit és szeretet nélkül lehet dolgozni?"
A másik: 3-4 óra, ezt honnan veszed? Én örülök, ha napi 10-12-ből + a vasárnapból kijövök.
Neked fogalmad sincs a tanár munkájáról! Én elfogadom, hogy értsél csak a sajátodhoz, de akkor ne írogass hülyeséget!
magyarbakancs
@Nagy Mária: Igazad van nem értek a pedagógus szakmához, nem tudom, menyit dolgozik.
Az biztos, hogy nem 12-16 órát naponta. Naponta 3.4 szer 45 perc az marhára meg erőltető.3-4 órát javítja a dolgozatokat ezt elhiszem.
Meg ától a dumától tudok kiakadni, hogy fel kell készülni az órára amit, leadnak.
Kérdezem egy Földrajz tanár, vagy Biológiai tanár mit készül fel?
Minden héten vándorolnak a hegyek ,a vese meg elmászott a gégéjéhez?
Azt tudom, hogy van tavaszi, nyári, téli, őszi szünetük.
Tűzoltók, rendőrök, mentősök ágy mellett dolgozó nővér, ápoló nem reklamál.
A fizetésünk az önökéhez képest harmat gyenge.
Nincs szabad hétvége és ünnepnap garantálva, mint önöknek.
A felelősség nincs arányban a fizetésekkel. Önöknek mi a felelősegük?
Egyest adjon vagy kettest.
Négy napot dolgozom, egyben napi 12 órát aztán a szabadnapomon elmegyek mentőzni, hogy megéljek.
Hány mellék állása van, hogy megéljen?
EÜ-n belül 4 szakmám van.
Nagy Mária
Valóban nem járt iskola közelében. (de ez régebben sem volt így)."Naponta 3.4 szer 45 perc az marhára meg erőltető.3-4 órát javítja a dolgozatokat ezt elhiszem."
Nekem napi 7, de van 8 órám is. A szünetek nagy részét pedig ügyelettel töltjük zsivajban, verekedő gyerekekkel...
"Meg ától a dumától tudok kiakadni, hogy fel kell készülni az órára amit, leadnak." Az órákat nem leadjuk, hanem óravázlattal, feladatlappal, digitális tartalom készítésével előkészítjük. A tanterv változásával teljesen mást és másként kell tanítani.(Nem előnyére.) Ez nem azt jelenti, (én matematika, fizika, kémia szakos vagyok), hogy a Pitagorasz- tétel, vagy a kénsav képlete megváltozott volna, hanem sokkal több ismeretet kér egy teljesen logikátlan, káoszos rendszerben, tragédiába illő könyvekből. Van olyan 45 perc, amire 2 órát kell készülni, hogy a gyerek tanulni tudjon, s értse az anyagot. Nem magamat sajnálom, mert 35 év tapasztalata után úgyis megcsinálom, a gyerekek butítása ellen megy itt a "tüntike", ha még ez nem tűnt volna fel.
"Azt tudom, hogy van tavaszi, nyári, téli, őszi szünetük." Hát ezt is rosszul tudja. Kötelezően a szünetekben kivehető szabadságunk van, aminek minden alkalommal aláírunk, pl. tavaszi szünetre (erre emlékszem most) 2 munkanap esett. Most július 10 környékén írják ki augusztus 13-ig. Addig táboroztatunk, statisztikát készítünk, pályázatokat írunk.
A felelősségről nem szeretnék vitába szállni, mert aki nem érzi annak a felelősségét, hogy kb 30 gyerek óránként mit jelent egy emberen, az semmit nem ért.
Már egy mellékállásom sincs, mert megnyomorodott a gerincem, így sem idővel, sem erővel nem bírom, miután felnőtt fiaimat útjukra engedtem, nekem már mindegy mennyiből kell megélnem.
S mint ahogy én is saját jó-szántamból vagyok ezen a pályán, szerintem ön is. El lehet menni, lehet váltan!
GeoCravker
@Nagy Mária: "S mint ahogy én is saját jó-szántamból vagyok ezen a pályán, szerintem ön is. El lehet menni, lehet váltan! "
Már bocs, de aki sebésznek megy az tudja, hogy nem undorodhat a szepszises lábaktól sem. Aki tanárnak megy, az tudja, ha másért nem, akkor a saját ifjúkorából, hogy nem viszolyoghat a felelősségtől, és attól, hogy gyerekek veszik körül.
A tanárok felkészültsége nem egy esetben sírnivaló. Azt láttam akkor, amikor a fiaim iskolába mentek. Nem csak szakmailag, emberileg is sírnivaló volt. Mintha az összes felelősségpánikos és a pásztortáskát sem ismerő embert gyűjtötték volna össze. Lehetőleg biológiatanárként is. A tanárok zömének azért kínkeserves az órára készülés, mert maguk sem értenek a tárgyhoz, amit tanítanak. Ha a gyerek belekérdez, akkor meg népnemzeti tragédiának érzik.
A kötelező szabadság kérdfése vicces. Ugyanis egy tanárnak pont annyi fizetett szabadsága van, amennyije van. És legaláébb tervezhető, hiszen maga mondá: aláírta.
Ezzel szemben egy sebész, egy informatikus a legritkább esetben tudja tervezni a szabiját. Egy tűzoltó még a szabadnapjában is csak akkor biztos, amikor már elmúlt, és nem riasztották.
Úgyhogy bocs, de nem fogom sajnálni a pedagógusokat a munkájuk miatt.
A tiszteletet meg ki kell érdemelni., Ezzel sok tanár adós. Talán mert ők sem tisztelnek senkit.
Nagy Mária
Parttalan vita a mienk. csak az utálat, másnak mennyivel rosszabb, minden szava. Minden szakma másért nehéz vagy könnyű, soha nem vezet sehova a hasonlítás.
Nem mondom el, hogyan szúrták el a derekamat orvosok 17 éve, hanem viselem a fájdalmat nap mint nap. Mindenhol, ahol emberek dolgoznak fennáll a hibás döntés lehetősége. Én mégsem kezdtem el az egészségügyet ostorozni, mint ön az összes tanárt, sőt szolidáris vagyok velük.
Maradjunk abban, hogy én tudom mennyit érek és hogyan tisztelnek a diákjaim. Ön pedig a saját munkájában keresse ezt meg.
Megkérem, semmikor semmilyen bejegyzésemre ne reagáljon, mert az elfogultság megakadályozza a tisztánlátásban.
GeoCravker
@Nagy Mária: Azt állítottam, hogy az a tanár, aki tudatosan vállalja a pályát , az vállalta a kötöttségeit is. Ahogy a más pályákat tudatosan vállalók.
Azt állítottam, hogy a szakma-gyakorlásért járó tiszteletet ki kell érdemelni, mert az nem jár alanyi jogon. Egyik szakmában sem.
Ha erre az a válasza, hogy ez az Önnel sezmbeni elfogultság jele, akkor az nagyon nagy baj.

Ami a szolidaritást illeti: megválogatom, hogy kivel vagyok szolidáris. Illetve meg tudom fogalmazni, hogy milyen feltételekkel vagyok szolidáris. Akár személlyel, akár mozgalommal.

Alkalmasint vannak hibás döntések. Szerintem ilyen hibás döntés volt Puklit emelni a pedagógusmozgalom arcának szerepébe, és nem elhajtani a többször hitelét vesztett szakszervezeteket. Ez a véleményem is bizonyulhatna hibásnak. De aligha ezen személyes véleményem az oka annak, hogy a többi tanár sem megy ki tüntetni (az a 70-80%, aki otthon maradt)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.