Janka tragédiája egy otthoni balesettel kezdődött, 2014. szeptember 30-án – írja az Index. Elesett a küszöbben, de olyan szerencsétlenül ért földet, hogy nem bírt felállni. Mentővel vitték az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe.

Nem volt nagy vizsgálat, a röntgenből nem állapítottak meg semmit, szinte ki akartak dobni azzal, hogy vigyük Jankát haza. Járni, ülni sem tudott, a kocsiba sem tudtuk volna betenni. Láttam rajta a sokkot, a vérnyomása is borzasztó magas volt, 240/120 amit a magammal hozott vérnyomásmérővel mértem meg

– mesélte Janka nővére, aki az egészségügyben negyven évet húzott le.

Végül a család elérte, hogy az OBSI-ból a Bajcsy-Zsilinszky Kórházba vigyék.  Este 10-re jutottak el a Bajcsy-Zsilinszky úti kórház belgyógyászatára, ahol viszont fel sem akarták venni, mondván, elesett, csupán otthoni ápolásra szorul, és az OBSI sem jelzett törést. A kórház végül négy óra erősködés után engedett, és felvették Jankát a betegek közé. A családja ezután megnyugodva hazatért.

De reggel visszatért a nővére és látta, hogy Janka ugyanazon az ágyon fekszik a folyosó sarkába tolva, saját vizeletében, ellátatlanul. Ekkor már több mint 10 órája várt arra tehetetlenül, hogy valaki kezelésbe vegye – olvasható a cikkben.

„Sírt, hogy éhes és szomjas, remegett. Egy főorvosnő azt mondta, jobb, ha hazavisszük Jankát, mert egy spirálba fog belekerülni, és végül nem fog tudni felállni. Janka a III-as Belgyógyászati Osztályra került, a szakszlengben „babaszobának” nevezett helyre. „Oda tolják be a többnyire magatehetetlen időseket, akikről lemondanak, de nem igényelnek külön ellátást″ 

Janka egy hét után sem állt lábra, ekkor visszavitték az OBSI-ba, ahol újból megröntgenezték és megállapították, hogy a szeméremcsontja bal oldalon darabosan eltört. A törés felismerése egy hétbe telt. A csonttörés azonban a kórház szerint beavatkozást nem igényelt, így visszaküldték a Bajcsy-Zsilinszky Kórházba, ahonnan viszont ismét haza akarták küldeni. Aztán gyógytornára küldték.

Közben másfél hónapja nem volt normális széklete... A hasa felpüffedt a Bajcsyban megállapították, hogy nincs sebészeti teendő. Bélgyulladást gyanítva Jankát visszatolták a „babaszobába”, ahol egy hónappal korábban már feküdt, infúziót kapott, más nem történt. Egy rosszul sikerült CT után kiderült, hogy van egy másik törés is. Két hónap után.

Kolonoszkópiára küldték, de a rosszullét miatt ez elmaradt. A bélelzáródás gondolata már két nappal korábban felmerült, de műtétről továbbra sem volt szó. 

A család türelme elfogyott. „Pénzért kikértem a kórháztól Janka papírjait és elvittem egy szakember magánrendelésére. Az orvos azt mondta, ilyen akut hasi fájdalmak esetén, ha más mód nincs, a protokoll szerint azonnal feltáró műtétet kellett volna végezni.

Elvitték volna a beteget, de akkor hirtelen elkezdtek vele foglalkozni. Másnap megműtötték, már nem rezidens vizsgálta, majd megműtötték. Az intenzíven utána jó ellátást kapott, kicsit jobban is lett, de hamarosan levitték a subintenzívre, ahol a műtétnél végzett gégemetszés után Janka beszélni már nem tudott, az etetés orrszondán át zajlott. Úgy-ahogy. „Az intenzíven kapott vénás táplálásra a subintenzíven csak egyszer került sor. Az intenzíven kellett volna maradnia, amíg a csöveket kiveszik. Így szinte éhenhalt.

Janka szó nélkül tűrt, mutatta, hogy fáj, de nagyon élni akart. Azután a pokol után, amit három hónapon át járt, túl a két életmentő műtéten, még két hétig élt.

A család feljelentést tett. A temetés is csúszott emiatt, mert egy nappal a búcsúztatás előtt a rendőrség mégis úgy döntött, szükség volna a kórházin túl egy igazságügyi orvosszakértő által elvégzett boncolásra is. Ezután még bő egy évig folyt a vizsgálat, amely végén a rendőrség kimondta: senki sem hibázott.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

varirmag
Ha tízszer ennyit keresnének ezek a "hentesek" , akkor is ilyen lelketlenek lennének.
A Szent Imre kórházban is 4-8 órát váratják a mentővel odaszállított beteget.
Ez már nem egészségügy, ez lassan már népírtás.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
eszegfu
Azt még valahogy el tudom képzelni, hogy nem látták elsőre a töréseket... de ha valakinek 1,5 hónapig nincs széklete és alhasi fájdalmai vannak... akkor ez már nekem is, mint laikusnak, bélelzáródás gyanus... A több mint 1 évi "vizsgálódás" is arra enged következtetni, hogy nem lehetett egyértelmüen kizárni a kórházak felelősségét, pedig ez a történet nem véletlen-szerü események sorozata, hanem valaki csak gondatlan lehetett... szerintem... de hát a rendőrség nyilván jobban ért hozzá...
Csodálkozó
"Saját vizeletében feküdt a kórházi folyosón..."

Miért, ki máséban kellett volna?
Agyarország jobban teljesít!
eszegfu
@Csodálkozó: Jó a meglátásod! A nagy "teljesitésben" még nem tartunk ott, hogy "máséban" kellene feküdnie... kész szerencse...
Csodálkozó
@eszegfu: Köszönöm.
Még nem tartunk ott, de már valószínűleg dolgoznak rajta csodás politikusaink.
eszegfu
@Csodálkozó: Valahogy úgy lesz... a "nagydologgal" történő cselekvés már megvan... a "kisdolgon" még dolgozniuk kell!:)))
dr. prédikátor
Én csak abban bízom hogy az ilyen lelketlen "orvosok" hasonló helyzetbe kerülnek egyszer!!!Tapasztalnák meg hogy milyen a kiszolgáltatott helyzet!!!
Csodálkozó
@eszegfu: Sajnos úgy szar ez az egész, ahogy van.
Le kéne cserélni ezt a piócahadat.
szaboria1
Mit várunk a beletört fogam gyökerének kivételére is időpontot kellett kérnem a Bajai kórháztól. Mert a szájsebészere nem lehet azonnal menni.
1magyar
@szaboria1: Az a baj, hogy az ilyenek nem a törvényhozókkal történnek hanem veled,velem és az átlagemberrel akik fenntartják, fenntartották az eü-t.
A vezetőknek,törvényalkotóknak meg extra eü jár.
papa.49
A pátert hasonló eljárással nem kezelni, hogy érezze a cselekedetei súlyát!!!
Nil
HA nem akar/ nem tud az eü-ben dolgozni menjen a fenébe. SOsem voltak megfizetve az egészségügyben dolgozók, de ennyire lelketlen banda mint akik most dolgoznak ott- tisztelet a nagyon kevés kivételnek - nem volt. Az öregek tudják ha kórházba kerülnek - meghalnak. Én ezért nem tudok a fekete nővér mellett kiállni. Nagyon kevés a tisztességes nővér és orvos. Aki csak a fizetésért végzi ezt a munkát az még azt a keveset sem érdemli meg amit kap.
varirmag
Ha tízszer ennyit keresnének ezek a "hentesek" , akkor is ilyen lelketlenek lennének.
A Szent Imre kórházban is 4-8 órát váratják a mentővel odaszállított beteget.
Ez már nem egészségügy, ez lassan már népírtás.
Desischado
Elsírtam magam, míg olvastam. Laikus vagyok, de akasszanak fel hétszer, ha nem hibásak! Szerintem a hölgy igenis élhetne, ha rendesen ellátták volna! Gyilkosok! Én a család helyében továbbvinném az ügyet. A rendőrök mióta szakértők orvosi kérdésekben?!
lampa laz
Nem csoda, hogy az eü. dogozók mögé nem állnak be az emberek tömegével demonstrálni, mert ilyen vagy hasonló helyzetet nagyon sokan kénytelenek átélni. Tény és való, hogy az idősebb betegekkel úgy viselkednek, mint valami ócska kacattal amit félre dobunk mielőtt kihajítanánk.
Az emberséget nem pénzben mérik.
kergyo
nekem is van két esetem: 1. nem volt gipsz, másik kórházból hoztak...de azt is úgy hogy fizettek érte rokonaim 1998-ban 2. 1993-ban egy kiálló vállcsontra vállszalagszakadás miatt azt mondta az orvos hogy csak izületi gyulladás, sosborszesszel kengessem, másikban meg 50 000rért megmütötték - (mert le is vághatták volna, ha bénul "jobban"...) és ebből adódó remegőgörcsre olyan nyugtatót adtak amitől bepisiltem és maradék íróképességű kézfejem meg begörcsölt:( természetesen nem az ő hibájuk volt és én bolondultam meg :(
varirmag
"senki sem hibázott" Jelentette ki egy "orvos" , a többi "orvosról".
Világos ! A lelkiismeretlen mészárosnak nem vájja ki a szemét a másik lelketlen mészáros.
Szókrakész
És még ezek az orvosok, ápolók lázadoznak a pénz és egyéb miatt?!?!?!
Kirúgni mindet!!!
Mézike
@Szókrakész: Általában annak van a legnagyobb hangja akinek csendben kéne maradni.
Szókrakész
Most halljam az ellenzék lázadozását a magyar eü állapotokkal kapcsolatban.

Ja, hogy visszanyalna a fagyi?
kukac50
Beteg embert a Fidesz is az árokba lökte, nem hagyta az útszélén.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.