A sztálinizmus, illetve a gulágok rendszere nemcsak a 20. század, hanem az egész történelem egyik mélypontja volt: szégyenfolt, sebhely Európa és a világ arcán. Azt kell mondanunk rá, hogy soha többé! – jelentette ki az igazságügyi miniszter hétfőn, a totalitárius diktatúrák áldozatai európai emléknapjának előestéjén Budapesten, a Gulág áldozatainak emlékművénél rendezett megemlékezésen.

Trócsányi László kifejtette: a bolsevizmus embert emberrel, közösséget közösséggel állított szembe, és dicsőítette az erőszakot. A betegség elmúlt, de ezek a kórokozók továbbra is jelen vannak; önmagában semmilyen intézkedéssel, még a legjobb alkotmánnyal és törvényekkel sem lehet teljesen kiirtani őket. "Az emlékezet segít a szív tisztulásában és a közösség immunrendszerének erősítésében a gonosz ellen" – tette hozzá.

Trócsányi: A sztálinizmus és a Gulág-rendszer a történelem egyik mélypontja volt

A bolsevizmus olyan ideológia volt, amely úgy ígért földi mennyországot, hogy megtagadta Istent – ám ezzel az embert is megtagadta. Legalábbis megtagadta az ember egyetemességét: a kommunizmus szerint nincsenek univerzális emberi értékek, csak osztálytudat, osztályérdek, sajátos osztályerkölcs – mondta.

Trócsányi László arról beszélt: a sztálini rendszer nem egyszerűen a jogállamisággal szakított, hanem az egyéni felelősség elvével, az európai és egyetemes emberi civilizációnak egyik alapvető vívmányával. Emlékeztetett, hogy a szovjet büntetőtörvénykönyv 1934 után külön tényállásként rögzítette, ha valaki "a nép ellenségének családtagja" volt.

Ez a megfélemlítés új fokozatát jelentette. Az embert már a saját családja sem védhette meg – mondta, utalva arra, hogy a szovjet úttörők elé olyan gyereket állították példaként, aki saját édesapját tagadta meg és jelentette fel, mert kulák volt. Emlékeztetve arra, hogy az alaptörvény nemzeti hitvallása kimondja: "tagadjuk a magyar nemzet és polgárai ellen a nemzetiszocialista és a kommunista diktatúra uralma alatt elkövetett embertelen bűnök elévülését".

Megemlítette: embermilliók érezhették úgy, hogy a 20. század soha véget nem érő sötétséget és szenvedést hozott számukra, miközben ugyanez a század soha nem látott technikai fejlődést, jólétet hozott más embermilliók életében.

Azt mondta, a történelem misztérium; kötelességünk szemlélni a titkot, és még inkább kötelességünk emlékezni az áldozatokra, együtt érezni a "megalázottakkal és megszomorítottakkal".

Bárki a gulágra kerülhetett: elég volt egy rágalom, egy gyanú, vagy valamilyen társadalmi csoport elleni kollektív megtorlás, amikor már egyéni gyanúra, rágalomra sem volt szükség. Sokféleképpen lehetett a gulágra kerülni, bírói ítélettel vagy – jellemzőbb módon – anélkül is.

Európában 2009 óta augusztus 23-án, az 1939-es Molotov-Ribbentrop paktum aláírásának évfordulóján tartják a totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapját.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

világlátó
Ezt a beszédet valószinűleg Bayer Zsolt írta a miniszter úrnak, azért is kaphatta a magas kitüntetést. Az egyik mélypont a világ történetében lehetséges hogy a sztálin korszaka volt és a gulág. De a világtörténelem éppen elég mélypontokat produkált annak előtte is, de félek, a 21. század produkálhat hasonló mélypontokat, most éppen a közel keleten, Szíriában, Irakban és a környékén.A mi politikusaink mindig az alkalomhoz illő történelmi időszakot húznak elő a már előre megírt beszédvázlatokból és szolgai módon előadják azt.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
felnőttem kissé
Azért kiváncsi lennék az utókor hogyan dicsőiti majdan ezt az elmúlt 1989-től ... ig időszakat. Ez sem a topon lesz, egy két dolgot generál évtizedekre,főleg ha még a hercegek grófok és egyéb vagyont átmentők, új földesurak is előbujnak.Ki fog ebben az országban DOLGOZNI? 2020-tól.Lesz kapás kaszás zsellérkorszak, az alapjait már visszaállitótták:
Erdőbirtok, földbirtok, szőlőbirtok, szállodabirodalom, bankbirodalom.
Nem kell sziriáig menni hasonlatokért.Csak a gyülekezési jogot kell átgondolni méginkább átdolgozni és máris elfogyott a levegővétel lehetősége parlamentálisan.A veszélyekre való hivatkozásokkal meg akár uj kor is alakulhat,mindenki mindenkit lehallgat, kihallgat eszköztár rendelkezésre áll. Csak rábólintás kérdése. Bólogató János meg bőven található. Lesz itt még sorkatanai kötelezettség is hamarabb mint gondolná bárki.
Szókrakész
@kakaósbögre: Én tudom konkrétan, hogy miről beszélek.
Csak te rendelkezel minuszos infókkal, hogy megértsd.
Mellé a szövegértelmezésed is korrepetálásra szorul.
bencemacska
És ez a mélypont annyira tetszik az igazságtalanságügyi miniszternek és gazdaállatának, hogy
Mindenáron túl akarja - mélységben - szárnyalni!?
kakaósbögre
@Szókrakész: "A libsi bolsevizmus csupán 160 millió áldozatot követelt.
Sztálin csak egy volt a sok közül, akik ezt az ideológiát szolgálták!!!"

idézet bezárva. Na,ezt te posztoltad saját kezüleg.Akkor most kérdem én,szimplán hülye vagy hogy letagadod vagy csupán hazudsz?
Szókrakész
@kakaósbögre: "idézet bezárva. Na,ezt te posztoltad saját kezüleg.Akkor most kérdem én,szimplán hülye vagy hogy letagadod vagy csupán hazudsz?"

Ez aztán a sérvgyanús válasz.

Próbálj még egy kicsit továbbgondolkodni, csak azért állj le, mikor a beszarásjelző már villog!
kakaósbögre
@Szókrakész: Nincs ezen mit gondolkodni.Baromságokat hordasz össze és jó fideszesként véded a mundér becsületét.Ennyi.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.