Az iskolai hitoktatás "elvonzotta" a gyerekeket az egyházi hittanóráktól; ez több felekezetnél is gond – írja a hétfői Magyar Nemzet.

A lap által megkérdezett felekezetek szerint felemás eredményt hozott a kötelező hittan bevezetése; az iskolákban ugyanis több gyermekhez érnek el, de a plébániai hittan órákra egyre kevesebb gyerek jár.

A lemorzsolódás az ország egyes részein eléri a 25 százalékot.

Így az egyházaknak most az a feladatuk, hogy visszatereljék a gyülekezetbe a lemaradókat. Ha ezt nem teszik meg, akkor az elmaradók kikerülnek az egyház látóköréből.

Negyedével, ötödével csökkent a kötelező hittanoktatás bevezetése óta a plébániákon tartott, hitoktatáson résztvevők száma – mondta a témáról Bárány Béla, az Esztergom-Budapest főegyházmegye hitoktatási felügyelője.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szaboria1
Szerintem nem is az iskolákba való a hittan tanítása.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Veleda
@eszegfu: 07.03. A lányom a tanítóképzőbe járt, ott az adatlapjáról kitudódott, hogy evangélikus vallású, , hónapokig könyörögtek neki, hogy válassza már legyen szives az evangelikus hitoktatói fakultációt. Nagyon nagy szükség lenne rá. De hát őneki más elképzelései voltak, így nem jött össze.
felnőttem kissé
Mi a szent ...-ért erőltették? hagyni kéne a népet, nem megbubolni és ma is meglovagolni??? se istent se márját nem ismer már a fél világ gyalog balog kakkukk sem. Amit mutatnak az 99 %-ban képmutató.Személyes belső és magánügy a vallás maradjunk ennyiben. Ma is és tegnap is sőt holnap is az lesz:
Nagy Mária
Csak az a gond a kötelezőséggel, hogy nem lehet normális órarendet készíteni. A stadionmániás 5 testnevelés órából is van, ami csak késő délutánra fér be. No de bánná a fene ezt a 6 órát, csak egy csomó tizenéves se olvasni, se számolni nem tud.
Desischado
Röhögnöm kell, mikor olyanok erőltetik a hittant, akiknek semmi erkölcsi érzékük és tartásuk sincs!
eszegfu
@Veleda: 16:40 Bennem fel sem merült, hogy pedagógusok is oktathatják a vallást, ha van valami ilyen irányu plusz képzettsége... Unokám osztályában több felekezeti hitoktatás van és ott egyházi emberek tartják az órákat... ebből indultam ki. Ha egy családnak fontos, hogy legyen a gyerekének hitoktatás, akkor szerintem mindegy: az iskolában, vagy a hitgyülekezetben kapja meg... felesleges lenne duplán oktatni. Egyébként meg örültek a kötelező hitoktatásnak, akkor most ez a baj?!
agnes200
Az egyház és az állami iskola két teljesen külön dolog kellene, hogy legyen. Csakhogy a fidesznek fontos, hogy a nagy egyházak is nekik kampányoljanak, cserébe extra normatívákat, extra 1% SZJA-t és egyéb anyagi és nem anyagi juttatásokat kapnak. Ez a hittan is egy gesztus volt a nagy egyházak részére.
Még sok ilyne öngólt kívánok a kormányunknak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.