A Demokratikus Koalíció bojkottálni fogja a kvótareferendum után tervezett alaptörvény-módosítást és ugyanezt javasolják valamennyi ellenzéki pártnak. Gyurcsány Ferenc pártelnök hétfőn sajtótájékoztatón újra azt szorgalmazta, hogy az ellenzéki pártok közösen vegyenek részt a következő parlamenti választáson.

Egy bukott népszavazásra alkotmánymódosítással válaszolni politikai gazemberség

- mondta Gyurcsány Ferenc.

Amikor egy kormány népszavazást ír ki, akkor engedélyt kér a néptől, hogy megtegyen valamit. Az érvénytelen referendum azt jelenti, hogy a nép nem adott engedélyt az Orbán-kormánynak, hogy folytassa eddigi politikáját, arra pedig végképp nem, hogy módosítsák az alaptörvényt – szögezte le.

A népakarattal nyíltan szembefordulni, az a nép elárulása, "maga az önkény", ha megteszi, akkor Orbán Viktor "pária lesz hazájában és Európában, egy szó- és hitszegő önkényúr"

- jelentette ki a DK elnöke.

Gyurcsány Ferenc kiemelte, hogy májustól augusztus végéig a meghatározó közvélemény-kutató cégek ötven százalékot lényegesen meghaladó részvételt jósoltak. Az augusztus végén, szeptember elején kezdődő ellenzéki kampány viszont több mint egymillió embert tántorított el attól, hogy érvényes módon vegyen részt a referendumon – emelte ki.

Szerinte ez annak a bizonyítéka, hogy az ellenzék politikai stratégiája helyes volt, kampánya működött és elérte a végcélját. Különösen jól látszik, hogy azokban a városokban volt a legalacsonyabb a részvétel, amelyekben hagyományosan a legmagasabb szokott lenni – hangsúlyozta.

A politikai tanulság, hogy az egyeztetett, közös politikai tartalmú kampánnyal eredményt tudtak elérni, a "győzelem" pedig megnyitotta az utat a parlamenti választáson való, egyeztetett, közös részvételhez is – ismertette álláspontját.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy egy ilyen összefogás során "nincs alku, együttműködés van". Hozzátette, hogy hétfőn telefonon beszélt Molnár Gyulával, az MSZP elnökével és mindkettejüknek az a célja, hogy 2017-re elkészítsenek egy közös ajánlatot. Az egyeztetés folyamata higgadt és bölcs lesz – ígérte Gyurcsány Ferenc, megjegyezve: ki szeretné ábrándítani azokat, akik a tárgyalássorozat hatalmi részleteire kíváncsiak, ugyanis "arról semmit nem fognak megtudni". Azt is kijelentette, hogy az együttműködés kialakítása során a DK-nak minden technika elfogadható, amit felelősség és bölcsesség vezérel, mert számukra a végeredmény és a politikai tartalom fontos.

57 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
@krumpli: Áh nem sokáig fognak tudni ezen lovagolni...1-2 napon belül megint kiborul valami nagy bili amiért önmagában napalmot lehetne dobatni az egész parlamentre. Azt is csak tűrni fogjuk...okt 23 békés parádézás lesz mint márc 15...kordonnal és rendőrsorfallal elzát fideszes tömeg meg körülöttük az ellentömeg.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bakegya
@offside: EGY A CÉL ÉS AZ ÉRDEK...RETTEGÉST GENERÁLNI,az meg már fideSS JOBBIK FELÉVEL MŰVÉSZI TELJESÍTMÉNY!...FIZESSÉTEK...az én dómból egy fillért se láttok többet.
Szókrakész
Egy 3%-s támogatottság mellett kell is az összefosás.
Különben be se jutnának.
verőce21
@quadrocopter: (05:53) Látszott az már 2-3 héttel a népszavazás előtt, hogy nehéz lesz megugrani az 50% fölötti érvényes küszöböt. Egyszerűbb lett volna azt 35%-ra lecsökkenteni és nincs szorongás, erőlködés.
Ha a lipsik a hazaárulást választották, nem kellett volna görcsölni a magas küszöbbel, hiszen kézenfekvő volt a rugalmas válasz. :)
quadrocopter
@verőce21: Ne legyél már te is romló állapotú egyesejtű ezel az ócska, pitiáne, megkopott és "nincs többb érvem" hazaárulózással, hisz a nemzethy üres jelző mit takart eddig? A lopásokat, lenyúlásokat, túlárazásokat, hivatali elfogultságokat, hűtlen kezeléseket, érdem nélküli miliárdossá tételeket!
Erre vágytál 2010-ben, amikor Orbán azt közölte a mikrofonba, hogy a Fidesz győzelmével azok is nyertek, akik nem a Fideszre szavaztak. Így lett? "Na ugye!"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.