Kiváló minőségűek az idei pálinkák, és a mennyiség is csaknem kétszerese a tavalyinak az első fél év adatai alapján – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a szombati kunadacsi III. Kolbász és Pálinkafesztivál alkalmából.

Hozzátette: az idén az első fél évben 1,8 millió liter 50 fokos pálinkának megfelelő párlat készült Magyarországon.

Hangsúlyozta, hogy 2016-ban a kiváló minőséget jól érzékelteti, hogy már begyűjtötték az országos pálinkaverseny és a pálinka országkóstoló valamennyi mintáját, a 327 tételből 172 kiválóság kerül be a pálinka könyvbe, 70 százalékkal több az előző évinél.

A legszebb mondat, ami elhangozhat a többszázezer alkoholista országában ez volt:

A pálinka a magyar identitás elválaszthatatlan része

– hangsúlyozta a miniszter.

A hungarikumokért felelős miniszter megjegyezte azt is: elképzelhető, hogy a magyar disznótoros is bekerülhet a hungarikumok közé. Szerinte ezt indokolná, hogy ez egy igazi magyar népszokás és hagyomány, amely hozzáértést, ízeket foglal össze, de családi ünnep, közösségi rendezvény is a településeken. Bizonyítja ezt, hogy országszerte egyre több a kolbászfesztivál, kolbásztöltő verseny, böllérnap, disznótoros program.

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Álljunk már meg egyetlen szóra, az igazi pálinkát gyümölcsből főzik, remélem jól tudom, az első félévben milyen gyümölcs terem amiből lehet főzni, eperből, málnából, vagy miből, nagytudású faszkalap!!!
Sejtésem szerint ez ugyanaz a kategória, mint a ,,kövidinka,, kövön termett, és dinka lesz aki issza!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
eugen4402
Muszáj volt megdicsérnie, mert már nem akarták kiszolgálni...
Csizmás Kond
@Levendula: :)..ma már a nyelvtan sem a régi. Amit ma szagnak nevezünk az a kellemetlen és a kellemes az illat...szóval a sz@rnak van szaga a pálinkának meg illata...:)
A kolbásszal is az a helyzet, hogy aki nem ismeri annak a mocsing is az...
Úgy a pálinka mint a kolbász megalkotása különleges tudomány...csak aki csinált az tudja.
papa.49
@almosd: Az se rossz, csak nekem sok savat csinál, így én a fehér borokat kedvelem, persze azért ittam már olyat is Egerben az ostorosi út felett levő pincék egyikében, hogy mikor kijöttünk a pincéből mindnyájan az ajtón túl rögtön padlót, akarom mondani földet fogtunk, voltunk vagy 10 en és kivétel nélkül mind...Lent semmit nem éreztem de mikor a friss levegő megcsapott, na akkor lett filmszakadás...
Levendula
@Csizmás Kond: Nálunk a virágnak, a parfümnek, a finom ételnek van illata. Mivel nem fogyasztunk égetett szeszt, különösen pálinkát NEM, ezért ennek csak szaga van számomra.
Csizmás Kond
@Levendula: Az égetett szesz és a pálinka két külön fogalom...olyasmi mint a leves és a kocsonya.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.