Augusztus óta nő a tehervonatokon illegálisan Magyarországra érkező migránsok száma: míg tavaly 111 határsértőt találtak a Szerbia felől Kelebiánál belépő tehervonatokon, az idén várhatóan már meghaladja az ezret az így próbálkozók száma – tájékoztatta a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület pénteken az MTI-t.

A vasúti alágazatban érdekelt cégek érdekképviselete közleményében azt írta: a hatályban lévő, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet és az Európát is érintő terrorveszély miatt a rendőrség tételesen ellenőrzi az országba Szerbia felől belépő tehervagonokat, ami 3-4 órás késéseket okoz.

Közölték: a magyarországi vasútvállalatok és a rendőrség is igényli a szoros együttműködést ebben a helyzetben, mivel Kelebia fontos része a görögországi, pireuszi kikötőből induló tranzitútvonalnak, amelynek fő célja a kelet-ázsiai országokból hajón érkező konténerek vasúti szállítása. Az érdekeltek a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület szervezeti keretei között egyeztetnek a hatósági munka megkönnyítéséről és felgyorsításáról. A megbeszélésen a rendőrség ismertette a vasútvállalatok képviselőivel az ellenőrzések tapasztalatait.

Mint írták, a határsértők gyakran a vámzárakat megbontva jutnak be a vagonokba. Arra is volt azonban példa, hogy sértetlen vámzárak mellett találtak menedékkérőket a vagonokban, ami felveti, hogy a berakási helyeken működnek együtt az embercsempészekkel.

A Hungrail közleménye szerint a nyílt tetejű vagonokban sokszor beássák magukat a rakományba a migránsok, ez esetben szintén felmerül, hogy a rakodásnál alakítják ki a búvóhelyüket. Előfordul, hogy a félpótkocsik ponyváját hasítják fel és így jutnak be a raktérbe, sokan pedig csak a határ előtt ugranak, másznak fel a vonatra és az alvázba kapaszkodva akár már a magyar határállomás előtt megpróbálják elhagyni. Emiatt a rendőrség figyeli a vonatokat már a határkapu elérésétől kezdve és rögtön intézkedik a körbezárásukról Kelebián.

Kitértek arra, hogy veszélyes árukat szállító vagonokban szintén találtak határsértőket, így a katasztrófavédelem szakemberei jelen vannak Kelebián és segédkeznek a vizsgálatokban. Többször előfordult, hogy az ország belsejében vagy Ausztriában, illetve Németországban a vagonokban talált migránsok Kelebián még nem voltak a szerelvényen, később szálltak fel. Ezért a tehervonatok főbb magyarországi állomásait fokozottabban ellenőrzik a rendőrök.

A tehervonatokkal illegálisan utazók a saját biztonságuk veszélyeztetése mellett közveszélyt is okozhatnak azzal, ha felnyitják, rongálják a veszélyes árut szállító vagonokat – fűzték hozzá.

Hangsúlyozták: a vasútvállalatoknak is kiemelt érdekük, hogy együttműködjenek a rendőrséggel, ennek kereteit azonban az új helyzetben a hatályos jogszabályok figyelembevételével, illetve azok módosításával meg kell teremteni, hiszen korábban egy év alatt vizsgáltak meg annyi vagont a határállomáson, mint most egy napon.

Jelezték, a migránsok könnyebb kiszűrésére felmerült, hogy az üres tartálykocsik is hatósági zárakat kapjanak, illetve a Kelebián felnyitott vagonokra olyan, masszívabb új zárakat szereljenek, amelyek megkönnyítik a későbbi ellenőrzéseket.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Van egy még trükkösebb módszer. Letelepedési kötvényt kell venni és senki nem kérdi honnan van a pénz, nem vizsgálják a bűnözői múltat és nem kérdik mivel foglalkozna az EU-ban. Valami Rogán nevű egyén futtatja az üzletet.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nezelodo
@karma1: Ne becsüld le a félelemkeltést. Közeli ismerőseik közül ketten is tágra nyílt szemmel, rémült tekintettel mondták, hogy mennyire félnek a migránsoktól. Kérdezem az egyik, értelmesebbnek gondolt rettegőtől, láttál-e már egyet is, és miért rettegsz? Nem hiszed el, mit válaszolt! "Mert a Viktor mondta!" Én meg megkérdeztem nem aggódik-e ugyanígy a rákos felesége orvosi ellátásáért, vagy az autista gyereke jövőjéért, ha már ők nem gondoskodhatnak róla?! Ezeken viszont még nem gondolkodott el!
Jozefina
Mire ez a nagy para??? Csak át utaznának orbánián!!! Eszük ágában nincs leszállni a vonatról!!!
karma1
@nezelodo: Nagyon is elhiszem, hogy ez volt a valasz, hiszen eppen ezt lovagolja meg orban... Az agymosast az alulmuvelt embereknel, akik max. a holnapi ebedig tudnak gondolkodni, de hogy mi lesz egy het, egy honap vagy egy ev mulva, az fel sem merul a gondolataikban. Ha megis felmerulne, akkor jon a 10 percenkenti migrancsozas a radiobol, M1-bol, meg a tobbi kiralyi mediabol es elkergeti azt a gondolatot, ami esetleg a rakos felesegerol, autista gyerekerol szolna...
1magyar
@Jozefina: Igazad van, inkább azt kellene ellenőrizni, hogy Sopronig le ne essenek a vonat aljáról!
Ezek 90 %-ban fiatal, életerős férfiak. Nő, gyerek10 %.
kamazuka
@karma1: Erről nem olvastam,ez a valóság, show nélkül.Konkrét települést nem írok,de havi szinten vannak konfliktusok.néha többször is,gyanítjuk,hogy kémtevékenység végzése sem állhat messze tőlük,erre vannak utaló jelek,.A lényeg egy amerikai-angol házaspár formáció,megúnva a jóléti társadalmat ide költözött,és amolyan önnfenntartó életmódra rendezkedett be.A közel 8 milliós gépjárművük mellyel a környéken barangolva be be látogat magánterületekre,s ott amit érnek.A szépség,hogy Franciából jönnek vendégségbe hozzájuk szír, afgán ,de volt itt afrika,nők férfiakiis, gyerekekkel.nagy hangoskodás közepette nem érdekelve hogy a tulajdon kié, betódúlnak a kiskertekbe s az ott föllelhető termelt javakból szednek nem is kis mennyiséget.diót ágletöréssel szedik ,a szöllőt a paprikát paradicsomot,stb,hogy éhesek lehetnek az azt is bizonyítja hogy télvíz idején is.Ha összeakad velük bárki és kérdezi,mit miért.Tört magyarsággal az áááááá a tulajjal meg van beszélve.békés a szándékuk ez idáig ,viszont a legkisebb jelre mennek a föld alá,ahányan vanna,az egészben az a tragédia,hogy sok gyerekkel a gyerekeket felhasználva végzik ezt a tevékenységet.A gyerekek koruknál fogva óvodás korúk.A törvény tehetetlen velük szemben mert ők tulajdonképpen nem léteznek nincsennek nyílvántartva.Többszöri bejelentésre sem történik semmi.Ami viszont történik az hétköznap fényes délben mikor a kiskert tulajok dolgoznak!.Ez a valóság ezzel kell számolni a jövőben.de mondok szebbet,ha letelepedési kötvénnyel jogosan vannak itt akkor azt elfelejtették közölni velük hogy a munka az közérdek, agyemekek védelme érdekében az oktatási rendszerbe kötelesek bevinni a csemetéket,!
Sok kiskert tulajdonos már komoly költségbe veri magát hogy bekerítse terciáját.
Ez nem az a megélhetési bűnözés amiről régebben lehetett hallani.megjegyzem a helyi kisebbség ,dolgozik,DOLGOZIK! Nekik is szemet szúrt már hogy fényes nappal dézsmálókat semmi de semmi nem állíthatja meg.
Csak 1! Az ásó, és a kapa!!
karma1
@kamazuka: Ez teljesen ellentmond a logikanak: nem hiszem el, hogyha peldaul a miniszterelnoki irodaba futna be egy ilyen bejelentes, hogy akkor nem jonnenek ezerrel a TEK-esek, es nem csinalnanak allati nagy kommandos felhajtast a megfekezesukre.

Ha viszont letelepedesi kotvennyel erkeztek ide, akkor ne haragudj, ez maximalisan a fonok muve, vagyis "ne azt nezzek, hogy mit mondok, hanem hogy mit csinalok", vagy vakahogy igy...Akkor lehet tovabbra is menni a fideszre szavazni, mert megerdemlik a bizalmat...

1magyar eppen azt szokta bizonygatni, hogy szinte csak eleteros fiatal ferfiak jonnek, todulnak az orszagba, nok meg gyerekek szinte soha, vagy elenyeszoen...
Akkor most kinek higgyeK?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.