A magyarországi bankjegycsere 2014-ben indult az új tízezres bevezetésével, majd 2015-ben az új húszezres megjelenésével folytatódott. 2017-ben két új bankjegyet kapunk.

Várhatóan márciustól lehet majd fizetni az új kétezresekkel és ötezresekkel, amelyek már 2016. november 15-e óta hivatalos fizetőeszköznek számítanak. Ezzel párhuzamosan a jegybank megkezdi a régi – 2016 előtt kibocsátott – kétezresek és ötezresek visszavonását.

Új bankjegyek jönnek – Jövőre már ezekkel fizethet

Így néznek majd ki az új fizetőeszközök

A jelenlegi tervek szerint a régi kétezresekkel és ötezresekkel 2017. július 31-ig lehet fizetni bárhol. Ezt követően azonban a boltokban már nem fogadják el, de három évig a bankokban, a postákban beválthatóak lesznek.

A bankjegyek cseréjére azért van szükség, mert – ahogy Pataki Tibor, az MNB készpénz-logisztikai igazgatóságának vezetője fogalmazott – a régiek már idősek, és korszerűbb biztonsági elemekkel ellátott bankjegyekre van szükség.

A bankjegycsere 2018-ban fejeződik be, akkor kerül forgalomba az új ezres és az új ötszázas.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ezvan
És mikor jön az 50 és a 100 ezres MO jobban teljesit !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ezvan
És mikor jön az 50 és a 100 ezres MO jobban teljesit !!!
namihami
""A bankjegyek cseréjére azért van szükség, mert a régiek már idősek""
És még egy ok, ami a legfontosabb. Nehogy már ne az ő neve legyen a hazai bankjegyeken. És így a kör bezárult.
Szókrakész
@kamazuka: És oda kell utazni, hogy beváltsuk?

Többe kerül a leves, mint a hús.
csapnivalo
@namihami: Igazad van. Egyébként próbáltátok már kiolvasni az aláírását? Nektek is "Mutyi"-nak tűnik? Mert nekem természetesen nem... csak úgy hallottam... kapos.hu/static/keptar/15/b/1688.jpg
Eladott Ország
Az euró most nem vonzó, mondotta Kuszaszem, addig is gyűjti az aláírását azt új bankjegyeken.
Hozzátette, hogy az euró "pillanatnyilag nem nagyon vonzó", és Magyarország ugyan szerződéses kötelezettségének megfelelően csatlakozik majd a valutaunióhoz, bevezeti az eurót, de nem siet ezzel a lépéssel.
Yoda69
@Mirabilis: Allitolag elhasznalodott. es rossz a biztonsaga. Nincsenek meg a hamisitast kizaro vedelmek.
karma1
@Mirabilis: @Yoda69: Ja, arra hivatkoznak, hogy "nem biztonsagos". Nem a lof@szt nem! Igy akarjak a szerencsetlen atlagemberek ladafiaban, dunnacihaban, zokniba varrva tartott keszpenzet kienekelni, hogy ezeknek a szerencsetleneknek (altalaban nyugdijasoknak, kiskeresetueknek, falusiaknak, akiknek nincs mindennap keznel a bank, meg a bankautomata, ha szukseguk lenne ra) MUSZAJ legyen bemutatni, mennyi penzuk is van felreteve. (Mert ugye a penzuket ezek az emberek altalaban 10 es 20 ezresekben tartjak a penzuket, ugy kisebb helyen elfer). Viszont nem valtjak ingyen a penzt, tehat nem eleg, hogyha bankban valtod, annak nevszerinti nyoma van, ha postan valtod, akkor meg 20 ezresnel 1500 forintot kell fizetned. Csak tudnam , MIRE??? Nincs plusz szolgaltatatas, igazi penzforgalom, szoval, menjenek a kuszaszemi "mutyi"-s alairasu bankjegyeikkel a jo edesanyjukba...
Yoda69
@karma1: En is ledobbentem a postai valtason. Van egy tonna aprom amit be akartam valtani a postan. 7% koltseget akartak levonni. Hat inkabb nem valtottam be, azzal fizettem itt ott. Persze nehanyan anyaztak miatta. Azt nem ertem mi a francert tartjuk az aprot. Ilyen arak es inflacio mellett eleg lenne megtartani az 50, 100 es 200 forintost ermet. A tobbit meg bezuzni.
eugen4402
Meg vagyok győződve arról, hogy az új bankjegyek biztonságosabbak lesznek, mert egy csip lesz beleépítve mindegyikbe, amelyik 100 decibellel ordítozni fog, ha ellopják a zsebedből a bukszát... Csak próbaképpen: olyan bankókat nem tudnánk gyártani, amelyik az értékét is megőrzi (legalább egy-két évig)..?
Eladott Ország
@Yoda69: ellopják ők védelemmel együtt is.
karma1
@Yoda69: En elegge meg voltam lepodve, hogy 5 forintig kerekitenek le vagy fel...Nalunk 10 centet is visszaadnak - igaz, az kb. 18 forint - de a penznek van becsulete. A legnagyobb bankjegy a 100-as... Kar a lepedoket gyartani, szerintem a nyomdazason valaki nagyot szakit, vagy a papirimporttal (jelenleg nekunk es az ausztraloknak van a legnehezebben masolhato bankonk, muanyag ablakkal, 3D kepekkel). Tuti, hogy elobb0utobb felbukkan majd a semmibol egy rokon, unokatestver, sajatlabu asszonyka, vagy kotelbarat, Pasa parki joszomszed, futsalbajnok, Oregisten, vagy eppen csak kuszaszem tartja valamelyik szemet a Penzverden...
Yoda69
@karma1: Amihez a fideSS nyul az mogott mind erdekek huzodnak. Valoszinu ha valaki jobban beleasna magat a penzcsere sztoriba ralelne a mutyira itt is. Biztos hogy nem csak az all a hatterben hogy mindenhol matolcsoli neve szerepeljen, amit mellesleg ugy irt ala az 20.000-es hogy Dr.Mutyi
karma1
@Yoda69: Isten bizony ezt irta ala! Kepzeld, megmutattam a ferjemnek, hogy O milyen betuket olvas ki ebbol az alairasbol, es LEIRTA A "MUTYI"-t! (O osszesen ket szol beszel magyarul: "igen" es "nem" , a ty betut pedig meg veletlenul sem tudja kiejteni). Errol mit osszeirhatna Sigmund Freud, mint tudatalattirol...:o)))
Yoda69
@karma1: Tudom, a fel orszag ezen rohogott (kinjaban)
ezvan
@Mirabilis: Hát csak azért kell a bankjegycsere mert kormánycsere szóba se jöhet !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.