Péntektől megszűnik az állami pénzmosodaként ismertté vált stabilitás megtakarítási számla (smsz), amivel mostanáig mintegy kétezren legalizálták vagyonukat – írja a Világgazdaság. Elindul viszont egy új konstrukció, amivel kiváltja a kormány az smsz funkcióját.

A szürke- és feketepénzek kifehérítésére kidolgozott stabilitási számlát 2014-ben vezették be, a Blochamps Capital és a NAV adatai szerint tavaly év végéig összesen 2141-en, 156 milliárd forint értékben éltek a felkínált lehetőséggel.

Megszűnik a legális állami pénzmosoda, lesz más opció

(Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

A kormány megmenti az adóeltitkolókat, ha vesznek államkötvényt. A számlát minimum 5 millió forinttal lehetett megnyitni, és kizárólag állampapírt lehet tartani rajta. Kilenc banknál lehetett smsz-szerződést kötni, ezeknél végül a valamivel több, mint kétezer ügyfél 155,6 milliárd forintot mosott tisztára. Ez a háztartásoknál lévő állampapír-állomány nagyjából 3,8 százaléka.

Szakértők szerint külföldön 1000-2000 milliárd forint közötti piszkos pénzt tarthatnak a magyarok, az országon belül pedig a szürkegazdaság méretét 6,5-7 ezermilliárdosra teszik – írta a lap.

Az smsz eltűnésével ugyanakkor nem szűnik meg a feketén szerzett vagyonok legalizálásának lehetősége: az új szabályok szerint egy magánszemély a 2016. június 30-ig szerzett jövedelmét 10 százalék személyi jövedelemadó és a megszerzés évétől számított önellenőrzési pótlék befizetésével fehérítheti ki, ha a pénz az idén június 30-ig megérkezik egy, a NAV által megjelölt bankhoz.

A bank az adót és az önellenőrzési pótlékot is befizeti, a számlát nyitó ügyfélről viszont nem ad ki adatot az adóhatóságnak, az ügyfél pedig kap egy igazolást a banktól arról, hogy a jövedelme legális, és minden adót megfizetett utána.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
Ez a pénzmosási akció arra hívja fel a figyelmet, hogy bolond aki nem csalt. A becsületes kifizette a teljes összegeket az állam felé, a becstelen pedig nagy részét elcsalhatta. Erről eszembe jut a szomszéd öreg néni, aki a sárga csekkeket akkor is kifizette, ha nem evett inkább. Aztán hallotta, hogy az önkormányzat a tartozások nagy részét elengedi a befizetési hátránnyal rendelkezőknek. Az órákig tartó friss levegőn való bolyongás sem hozta vissza kábult állapotából.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
solidedge
Ez a pénzmosási akció arra hívja fel a figyelmet, hogy bolond aki nem csalt. A becsületes kifizette a teljes összegeket az állam felé, a becstelen pedig nagy részét elcsalhatta. Erről eszembe jut a szomszéd öreg néni, aki a sárga csekkeket akkor is kifizette, ha nem evett inkább. Aztán hallotta, hogy az önkormányzat a tartozások nagy részét elengedi a befizetési hátránnyal rendelkezőknek. Az órákig tartó friss levegőn való bolyongás sem hozta vissza kábult állapotából.
Béla333
Mosó-masa mosodája! A mindkét oldali tolvaj, korrupt politikai "elit" teljes megelégedésére!
Béla333
Van itt pénz! A mocskos tolvaj politikusainknál!:

"Magyarországról a nyolcvanas évek óta 242 milliárd dollárnyi magántőkét menekítettek ki a világ különböző adóparadicsomaiba, amivel hazánk a világon a 12. legtöbb pénzt vesztett állam, megelőzve nálunk sokkal nagyobb és korruptabb hírben álló országokat, például Ukrajnát, Törökországot és Kazahsztánt – állítja a nemzetközi jelentés. A kutatást vezető közgazdász, John Christensen szerint szinte példátlan, hogy egy ország a teljes államadósságának két és félszeresét külföldre engedje úgy, hogy abból semmiféle bevétele nem származik. A megdöbbentő adatok arra utalnak, hogy az elmúlt 30 év sorozatos külföldi hitelfelvételei és megszorításai jórészt értelmetlenül történtek."
www.hirarena.com/a-teljes-allamadossag-ket-es-felszereset-tuntettek-el_626
bakegya
@Eladott Ország: @Eladott Ország: ez a lényeg,de a fideSS ÚJ BÁRÓINAK az itthon erőszakkal elfoglalt,kitaposott pénzügyi mahinációi már nyiltan is művelhetővé váltak...a gombnyomogatás volt igazán sürgető csakkk a főtolvajnak.Mára már annyi időt nyert magának,hogy nevesítésnél tartanak-a nemzet vője nem véletlenül szólított fel minden kíváncsiskodót-magyarul el lehet menni a sóhivataljaikba és EGYÉBKÉNT MEG SENKINEK SEMMI KÖZE A PEREPUTTY ÉS A NARANCSTÁLIBOK VAGYONÁHOZ!
Ezek két kört futnak míg az ellenzék egyet sem!!!
human
Nem kegyet kellene gyakorolni az adócsalók felé, hanem egyáltalán nem engedni, hogy illegális jövedelemre tegyenek szert. Ebből az egészből tényleg azt következtetik ki, hogy csalni kell, majd úgyis minimális büntivel hazahozhatják a lóvét.
Ugyanezt csinálják a politikusok is. A vagyonnyilatkozatot büntetlenül javítgathatják ahányszor csak akarják. Lásd Rogán Antal állandóan növekvő lakóparki ingatlana.
quadrocopter
Világos, ha társulsz a gengszterrezsimmel, akkor mentesülsz a sunyítási felelősségre vonástól!
Ha valakinek még aggályai lettek volna a maffiaállamot illetően.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.