Valójában soha nem volt más, mint éleseszű szélhámos, a lakodalmas politika megteremtője, a neobarokk retorika utánozhatatlan képviselője. Mindemellett a rendszerváltás aforizmakincse sápadtabb lenne nélküle. Nevéhez a „patakvér fog folyni”-tól a „az álliberális férgek és dögkeselyűk”-ön át „nekünk a ló olyan lehetne, mint Svájcnak a hó”-ig megannyi parádés fordulat köthető. Nehezen felejthető kiszólása az „FKGP olyan Torgyán József nélkül, mint vőlegény szerszám nélkül”, amellyel a magyar politikában elsőként faszozta le magát nyilvánosan. -

írja Hont András a hvg.hu-n, a Torgyán József halála kapcsán megjelent jegyzetében.

A Független Kisgazdapárt egykori elnökének életútja bővelkedik homályos foltokban. A hivatalos életrajzok szerint 1957-ben néhány hónapig fogalmazóként dolgozott a Fővárosi Bíróságon, az év végén letette a szakvizsgát, ’58 tavaszán bejegyezték az ügyvédi kamarába. Augusztusban azonban a forradalmi szerepvállalása miatt kizárták onnan, és ezt követően kénytelen volt segédmunkásként keresni a kenyerét. Egészen decemberig, ekkor visszavették a kamarába.

Egyes beszámolók szerint a kisgazdákhoz nem volt fölvétel azokban a napokban, a „néhány hónapig fogalmazóként dolgozott a Fővárosi Bíróságon” eufemizmus azt takarja, hogy amellett, a Tutsek Gusztáv által vezetett Fővárosi Bíróság Népbírósági Tanácsa mellett volt fogalmazó, mely tanács első fokon a legtöbb halálos ítéletet hozta a forradalmárokkal szemben. A forradalmi bizottságokban való tagság miatti retorziókat meg legritkább esetben követte ilyen gyors rehabilitáció. Főleg, ha az illető még a fegyveres harcokban is részt vett, mint ahogy ezt dr. Torgyán állította magáról, aki a sértetlenségét egy elmegyógyintézeti kezelést igazoló papír prezentálásával indokolta.

Sok mindenre szolgálna magyarázatul az az Antall Józseftől induló sejtetés, amely szerint Torgyán Szatmári Lajos fedőnevű ügynökként együttműködött az állambiztonsági szolgálatokkal – írja Hont.

A NÁRCIZMUSÁNÁL FOGVA VEZETTÉK

A közönség jó része az első pillanattól ripacsként azonosította, viszont a különféle borzalmas fórumokból a nap végére nézhető műsort összeállítani igyekvő tévéstábok hamar fölfedezték. A jelenség akkor meg nem értett és máig föl nem dolgozott tanulsága, hogy az ezredvég (és az ezredelő) médiakorában nem megnyerőnek, hanem megjegyezhetőnek kell lenni.

A magyar Trump azon a hétvégén hunyt el, amikor az amerikai elnök hivatalba lépett

Torgyán József (Fotó: Soós Lajos/MTI)

Amikor bekerült a parlamentbe, első fölszólalásaiban tárgyszerűnek és hozzáértőnek mutatkozott. Két hónapig bírta. Ez a fajta populista karakter ugyanis szükségszerűen párosul leküzdhetetlen nárcizmussal. Orbán Viktor éppen ezt ismerte föl, megadta Torgyánnak, amire vágyott: a fontosság érzését, és azzal, hogy elhúzta előtte a köztársaságielnök-jelölés mézesmadzagját, két évig lojalitását is megvásárolta.

Véletlen egybeesés, de sokatmondó jelenség, hogy azon a hétvégén, mikor Torgyán elhunyt, kezdte meg elnöki működését Donald Trump.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
@justhpeter: 15:16. Ráadásul az öregnek a sok hülyesége ellenére volt humora, nem úgy mint a Kupak Lala féléknek, rájuk igaz, hogy ha nincs humoruk sok más galádságot is elkövethetnek, és a szerencsétlen flótások bizonygatják is naponta a közmondás igazát!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
@dodóka: Ha Torgyánt lógatnád, mit kínálsz Viktornak ?
eugen4402
Szegény ügyvéd úr, ő még nem akart egész vármegyéket magáévá tenni, örült, ha az MHSZ lőtereket az asszony nevére tudta íratni. A restaurált grófi kastélyokat se gyűjtötte, csak felkereste néha ott a haverok panzióját, oszt' addig zabálta a szarvaspörköltet, amíg rosszul nem lett... Boldog békeévek...
Manhattan
"Józsi bácsi, festi még a haját? Én ugyan nem! A Marika szokta! " )
nezelodo
Eszembe jutott, hogy most Józsi bátyánk megbeszélheti odaát, az akkoriban az oldalán gyakran megjelenő nagydarab ferences barát F. Ottmárral Isten és a fidesz viszonyát, akivel együtt adták meg a végtisztességet egy nyilas mozgalmárnak a 298-as parcellában, a kilencvenes évek elején, anyagiakban a párt kasszája terhére.
Volt szerencsém találkozni F.O. ferences baráttal egy szerzetestársa aranymiséjén, aki magasságban alig kétharmada volt csak a politizáló Torgyán barátnak, de emberi nagyságban hozzá képest magasabb volt a templomuk tornyánál, mégsem lett olyan híres, csupán sok száz tanítványa emlékezik meg róla.
Emlékszem, minden megjelent vendéget a pártállásáról faggatott F.O. az ünnepségen, elég kellemetlen szituációt teremtve a a zártkörű, egyáltalán nem politikai rendezvényen. Aztán nem sokkal utána meghalt, hátrahagyva a "patakvért" meg a Józsi Bácsit és a trónra emelt hálás politikustársát az utókornak, egészen ezidáig.
dodóka
@justhpeter: Mivel nem vagyok állat és a kínhalálnak sem híve őt is csak simán fellógatnám a rabló , bűnöző haverjeival együtt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.