Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének tanulmányai szerint a sárga- és vörösrozsda-betegségek új típusai jelentek meg tavaly a világ különböző pontjain. A rozsdabetegségek a szél révén gyorsan és nagy távolságokra terjednek. Ha nem fedezik fel időben, a teljesen ép búzakalászból – akár pár héttel az aratás előtt – nem marad más, csak sárga levelek és fekete, elszáradt magok. Szicília szigetén egy új szárrozsda típus (a TTTTF) több ezer hektárnyi durumbúzát fertőzött meg tavaly, ami az elmúlt évtizedek legnagyobb ilyen rozsdabetegség-kitörése volt Európában. Úgy tűnik, hogy a kenyérbúza variánsokat is elérheti ez a típus. Európában, Közép-Ázsiában és Afrikában mindeközben a sárgarozsda újonnan azonosított típusa okozott gondot. Az első vizsgálatok alapján ez a típus különösen agresszív és jobban tűri a magasabb hőmérsékletet, mint más társai. Az újak mellett a régiek is megmaradtak. A már jól ismert Warrior típusú sárgarozsda, amely Észak-Európában és...

Forrás: gazdahely.hu
Feltöltő: gazdahely
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Már csak ez hiányzott a búza, a liszt és a kenyér árának emeléséhez.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.