Rekordot döntött a téli áramfogyasztás a tartósan hideg időjárás miatt, az ellátás ugyanakkor végig zavartalan volt – közölte az MTI-vel a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.

A tájékoztatás szerint ezen a télen csaknem 500 gigawattórával (GWh) volt nagyobb az ország villamosenergia-igénye mint egy évvel korábban. A fogyasztók tavaly december eleje és idén február vége között 5,3 százalékkal több villamos energiát használtak fel az egy évvel korábbi fogyasztással szemben.

Az országos villamosenergia-igény emelkedése idén januárban volt a legnagyobb, akkor a fogyasztás 6,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

Január 11-én megdőlt a hazai csúcsterhelési rekord is, amely rövid időre elérte a 6780 megawattot (MW) – idézte fel a Mavir.

A rendszerirányító szerint a növekedés oka egyértelműen a tartósan hideg időjárás, az elmúlt téli hónapok átlaghőmérséklete több mint 3 Celsius-fokkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A Mavir által leszerződött tartalékokkal, illetve a piaci szereplők által beszerzett többlet-importtal sikerült eredményesen kezelni az egyes hazai erőműveknél fellépő rövidebb üzemzavarokat és az ebből fakadó kieső teljesítmények megfelelő ütemű pótlását – idézi a közlemény Tihanyi Zoltánt, a társaság rendszerirányítási és nemzetközi kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettesét.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Gondolom, a gázfogyasztás is rekordot döntött. Ez az itthoni tapasztalatom is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.