A kormányzás végére minden olyan iskolának lehet pianínója, ahol még nincs ilyen hangszer, s azt ajándékba kapja a kormánytól – mondta el Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Katolikus Rádióban szombaton elhangzott húsvéti interjúban.

A miniszter felidézte, hogy Kocsis Zoltán zongoraművész egyik utolsó interjújában tette szóvá, miért is nincs minden magyarországi iskolában zongora vagy legalább egy pianínó.

"A Kodály-évhez kapcsolódva, Kocsis Zoltán inspirációjára" fogják megvalósítani a pianínó programot, az iskolákon múlik majd, hogy élnek-e a lehetőséggel – fogalmazott Balog Zoltán.

A miniszter az interjúban beszélt a Kodály-módszer újbóli meghonosításának, megerősítésének fontosságáról is. "E nélkül a magyarság szegényebb lenne és személyesen is szegényebbek lennénk" – mondta.

Hozzátette ugyanakkor, hogy "be kell tartani a lépéseket", vannak dolgok, amelyeket előbb nem kötelezővé, hanem vonzóvá kell tenni, a zenetanulás, az éneklés is ilyen.

A mindennapos éneklés célja, hogy az éneklés napi szinten legyen jelen az iskolák életében és lépésről lépésre alakuljon a dolog. "Legyenek például kórusok, ahol eddig nincs kórus, ott kiírunk pályázatot, hogy alakítsanak" – jegyezte meg Balog Zoltán. Kiemelte: Kodály Zoltán életművének egyik legfontosabb tanulsága, hogy ne csak azok énekeljenek, akik ezt magas színvonalon tudják művelni, hanem mindenki.

Balog Zoltán szerint zenei nagyhatalom vagyunk és az is szeretnénk maradni, ezért fontos a zenekarok, a fiatal művészek támogatása és fontos, hogy külföldön is jól "eladhatók" legyenek. 

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
A Siketek Intézete ki ne maradjon vazze, amúgy valamelyik birka hangszerekbe utazik?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kukac50
Te barom cigány! Nem zongorára kell költeni,hanem a szegény emberekre munkahely teremtésre ,hogy tudjanak enni adni a szegények a gyerekeiknek mielőtt az iskolába elküldik őket!
evacica
És tessék mondani kaja is lesz?! Vagy csak a bibliával meg a pianínóval laknak jól a gyerekek?Álszent áhítatos manó! Még, hogy ez egy lelkipásztor!
qxy
Kel is az. Ha éhesis a gyerek, zenéljen.Elfelejti hogy korog a gyomra? De szét verném a fején a zongora széket ennek a baromnak.
Ez olyan mint amikor Pistikétől meg kérdezik.
Nálatok mi hiányzik a lakásból?
.- Nálunk, semmi.
.- hogy hogy, mindenetek meg van?
..- Ja . tegnap a nővérem beállított hogy terhes. Apa azt mondta.- " Na , már csak ez hiányzott." Vagyis??? akkor ugye mindenünk meg van nem???
bakegya
Még egy sza.szerü ötlet a +mondó embertől!D
1magyar
Nem lenne ez olyan rossz ötlet, csak előbb az alapvető emberi léthez szükséges dolgok lennének meg.Na meg legyen aki oktatja és vigyáz rá!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.