Rétvári szerint a kormánynak köszönhetően csökkentek a gyógyszerárak.

A kormány elmúlt években tett intézkedéseinek köszönhetően mind a gyógyszerkasszában, mind a betegek gyógyszerkiadásaiban pozitív volt a változás – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára Szakács László MSZP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére válaszolva.

Rétvári Bence azt írta, fontos lépéseket tettek annak érdekében, hogy a rendszeresen gyógyszert kiváltó betegek gyógyszerkiadásai csökkenjenek. A bevezetett gyógyszer-finanszírozási intézkedések következtében kialakult verseny eredményeként az egymással helyettesíthetően alkalmazható, azaz felcserélhető és ugyanolyan terápiás eredményű gyógyszerek körében számos készítmény ára jelentősen csökkent.

Ennek köszönhetően míg 2010-ben összesen 134 milliárd forint volt a betegek által kifizetett térítési díj, addig 2013-ra ez az összeg 125 milliárd forintra csökkent, amelyből 16 milliárd forintot a központi költségvetés átvállalt a szociálisan rászoruló betegektől.

Az államtitkár válaszában emlékeztetett arra is, hogy a 2011-ben bevezetett úgynevezett vaklicit (gyártói árverseny az azonos hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek között) első teljes évében már 7,5 milliárd forintot takaríthattak meg a betegek, majd ez a megtakarítás 2013-ban további 2,5 milliárd forinttal, 2014-ben mintegy 2 milliárd forinttal növekedett, valamint az ezt követő években napjainkig megfigyelhető a betegterhek további csökkenése.

Rétvári Bence válaszában arról is tájékoztatta a szocialista képviselőt, hogy 2010-től kezdődően mintegy 80 gyógyszer térítési díja csökkent 50 százalékot meghaladó mértékben.

Példaként említette, hogy egy sokak által használt koleszterinszint-csökkentő gyógyszer térítési díja 92 százalékkal, 1076 forintról 84 forintra, ugyanezen hatóanyagot tartalmazó, ugyanazon gyártó termékének térítési díja 90 százalékkal 863 forintról 84 forintra csökkent. Szintén jelentősen csökkent egy ugyancsak gyakran használt vérnyomáscsökkentő gyógyszer térítési díja is, 1156 forintról 322 forintra, ami 72 százalékos csökkenés. Az antidepresszáns hatású mirtazapin hatóanyagú gyógyszerek térítési díja 50-72 százalékos csökkenést mutatnak.

Jelezte, a gyógyszerek támogatására fordított többletforrás bruttó értéke 2010-től vizsgálva változó mértékű volt, a tavalyi évben meghaladta a 44 milliárd forintot.

Az államtitkár közölte továbbá, hogy a 2010 és 2016 közötti időszakban összességében 251 tétellel nőtt a társadalombiztosítási támogatással rendelhető készítmények köre, így a betegek több gyógyszer esetében kapnak támogatást.

Rétvári Bence jelezte, a kormány 2010-től egy olyan gyógyszerellátási modellt kívánt megvalósítani, amely mind a betegek, mind a gyógyszerészek számára kedvező, és a célja a gyógyszerészi hivatás tekintélyének visszaállítása, az elhibázott patikaliberalizáció megszüntetése, a betegek szempontjából pedig az olcsóbb gyógyszerárak és a nagyobb támogatás volt.

(MTI)

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Levendula
Mert folyamatosan halnak meg azok az emberek, akik betegek és nem kapnak megfelelő egészségügyi ellátást...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@Pálinkafőző Rézüst: Sajnos NEM ELÉGGÉ!!!
Kisbundi
Öcsém Bence! Te havonta mennyit költesz gyógyszerre, főleg antidepresszánsokra, mer azokból neked igen sokat kell szedned!
Zeta
Hogy én ezt mért nem érzem a pénztárcámon?
Kúszik az csendesen felfele.
Eladott Ország
Különösen csökkenek a gyógyszerkiadások, ha nem veszik be.
magyarbakancs
"Rétvári: a Fidesz-kormány alatt csökkentek a gyógyszerkiadások."
Természetesen igaza van mert az emberek nem tudják kiváltani a felírt készítményeket.
Pneumovax 23 injekció ami tüdőgyulladás,és arcüreg,gennyes agyhártya gyulladásra megelőzősőre szolgál egy éve közgyógyra a tartósan fekvőbetegeknek,cukrosoknak ingyen kilehetett váltani ,ma nincs rá támogatás semmi.
2700 forintba kerül.
Nessy
Rétváry! Amihez nem értesz, arról ne szónokolj!
Tény, hogy a "vaklicit" eredményeképp változnak az azonos hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek árai. DE! A hatóanyag mellett lényeges szerepe van az egyéb anyagoknak is a gyógyszerben. lehet, hogy olcsóbb csak éppen több a mellékhatása. Pl. nekem egy olcsóbb koleszterin csökkentö két hét alatt teljesen elvette az ízérzékelésemet. Ergo, veszem a drágábbat, mert tényleg kell.
Egy hypertoniás beteget nem lehet havonta más vérnyomás csökkentőre átállítani. Ugyanez a helyzet a cardiális problémákra szedett gyógyszerekkel.
Ami viszont lényeges lenne, pl. a fogpótlás, azt fizesse a beteg. Szúklátókörüség, hogy csak a teljes, kivehető fogsort támogatják.
A gyógyászati segédeszközök támogatása már minimális, miközben az áruk egyre magasabb.Amit támogat, miután csak a legolcsóbbat, nem sok köszönet van benne.
Érdekes eredmény lesz, ha mejd eygszer tényleg működni fog a sok éve ígért informatikai rendszer, és összevetik a felírt és a kiváltott receptek arányát! Azt nem jelzi ez a rendszer sem, amikor a beteg kiváltja a gyógyszert, de a mellékhatás miatt nem tudja szedni, másikra meg már nem futja, majd csak később talán.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.