A Momentum Mozgalom 2017. április 5-én bejelentette, hogy országos népszavazást fog kezdeményezni a miniszterelnök újraválaszthatóságáról. 

A két, lényegében azonos tartalmú kérdés így szól:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény úgy módosuljon, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható és megválasztható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?

Egyetért-e Ön azzal, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?

Kedden az NVB a Momentum mindkét népszavazási kérdését visszautasította, annak ellenére, hogy azok jogilag helyesek voltak – írja Facebookon a Momentum Mozgalom

Az NVB két jogi “érvvel” indokolta a kérdések elutasítását.

Először is szerintük a kérdés Alaptörvény módosításra irányul, ezért nem lehet róla népszavazást tartani. Ez az érvelés nem állja meg a helyét. A kérdés szövegében is benne van, hogy nem az Alaptörvényt, hanem a kormány tagjainak jogállásáról szóló törvényt kell módosítani. Azt a törvényt, amely szabályozza a miniszterelnök választhatóságának feltételeit: például kimondja, hogy csak olyan személy lehet miniszterelnök, aki büntetlen előéletű. A Momentum népszavazási kérdése ezen feltételek mellé emelné be azt, hogy ne lehessen olyan személy miniszterelnök, akit már korábban kétszer megválasztott az Országgyűlés. Ebből kifolyólag tehát egyértelmű, hogy a kérdés nem irányul Alaptörvény módosításra. Sajnos az NVB nem indokolta meg, hogy szerintük miért irányulna a kérdés Alaptörvény módosításra, ezért nem tudjuk, hogy ők miért gondolják másképp.

Másodrészt az NVB szerint nem egyértelmű, hogy a kérdés csak két egymást követő ciklusra vonatkozik vagy megszakításokkal is érvényes. Mivel a kérdés csak annyit mond ki, hogy akit már kétszer megválasztottak, azt ne lehessen harmadszor is megválasztani, ezért egyértelmű, hogy a kérdés nem csak egymást követő ciklusokra vonatkozik. Az NVB egy gumifogalmat használva akarja megerősíteni a jogilag gyenge érvelését.

A Momentum a Kúriához fordul felülvizsgálatért.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Mocskos dolog az, hogy gyakorlatilag semmiben nem nyilváníthat az Istenadta nép véleményt, csak abban a témában, amit Orbán/Habonyművek talál ki. Legyen az bármennyire alaptörvény ellenes, az nem számít.
Amit meg más szeretne kérdésre bocsájtani, de a mocskos maffia meg nem, azt meg hol a választási bizottmány, hol a kúria, de valaki biztos megvétózza!
Ezek a szervezetet (a kúria is, a jelek szerint!) a maffia meghosszabbított karjaként funkcionál.
A migráncs ügyben átengedték a kúriánál Orbán hülye és törvényellenes kérdését, ma pl. a liget ügyben meg elkaszálták!
Miféle mocskos szemét ország már ez?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
@Béla333: Igazad van, de ki fog kimenni most tuntetni? A Momentum teljesen rossz iranyba halad, nem a sajat epitesevel van elfoglalva, hanem eloszor mindenkit el akar maga korul uldozni, hogy keves ellenfellel kelljen felvennie majd a versenyt.
Hat ez igy nem megy...
Jozefina
A Momentum beszállt a sárdobálásba és ezzel hitelt vesztett!!!
Béla333
@karma1: 08.36
Még mindig tömegek mozdulnának meg, ha van mire!
Hál'Istennek egy párt sem akar a tüntetőkre rátelepedni!
A Momentum sem! A Május 1.-i vonulásuk csak egy jó ütemben bejelentett akció volt, de nem ők viszik, szervezik a tüntetéseket!
Ez nem párt tüntetések, ezért nem tud a kormány mit kezdeni az egésszel!
Folytatni kell!
karma1
@Jozefina: Nalam akkor rugtak el a pottyost, amikor rogton a Nolimpia utan kijelentettek, hogy nem orban megdontese lesz a celuk, hanem a III/III-as ugynokok listajanak nyilvanossagra hozasaert fognak nepszavazasra alairast gyujteni, Aztan lementek egy-ket videki varosba, es hangosan koveteltek, hogy "Gyurcsany huzzon el a politikabol"...
Na, azert ezeknek a kis taknyosoknak meg valamit le kellene am tenni az asztalra, nem csak ugy neki fejjel a falnak...:o((
karma1
@Béla333: Csak legyen eleg erotok hozza!...:o))) Oszinten kivanom. Most vannak epp a nagy problemak a kiralyi udvarban, surgosen osszehivtak a legkozelebbi vezetoket, asszem, Erzsebet lemondasat fogjak bejelenteni. Na, akkor lesz csak igazan kaosz... Az angolok tobbsege pipa a Brexitre, tobb gatranyuk lesz belele, mint elonyuk, es Charles-t meg senki sem szereti, (mert utaljak Kamilla miatt), es mindenki inkabb Vilmost es Katat latna a tronon. Na, meg fel ora es kiderul. Hat nem lesz zokkenomentes a valtas, az tuti.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.