A Momentum Mozgalom 2017. április 5-én bejelentette, hogy országos népszavazást fog kezdeményezni a miniszterelnök újraválaszthatóságáról. 

A két, lényegében azonos tartalmú kérdés így szól:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény úgy módosuljon, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható és megválasztható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?

Egyetért-e Ön azzal, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?

Kedden az NVB a Momentum mindkét népszavazási kérdését visszautasította, annak ellenére, hogy azok jogilag helyesek voltak – írja Facebookon a Momentum Mozgalom

Az NVB két jogi “érvvel” indokolta a kérdések elutasítását.

Először is szerintük a kérdés Alaptörvény módosításra irányul, ezért nem lehet róla népszavazást tartani. Ez az érvelés nem állja meg a helyét. A kérdés szövegében is benne van, hogy nem az Alaptörvényt, hanem a kormány tagjainak jogállásáról szóló törvényt kell módosítani. Azt a törvényt, amely szabályozza a miniszterelnök választhatóságának feltételeit: például kimondja, hogy csak olyan személy lehet miniszterelnök, aki büntetlen előéletű. A Momentum népszavazási kérdése ezen feltételek mellé emelné be azt, hogy ne lehessen olyan személy miniszterelnök, akit már korábban kétszer megválasztott az Országgyűlés. Ebből kifolyólag tehát egyértelmű, hogy a kérdés nem irányul Alaptörvény módosításra. Sajnos az NVB nem indokolta meg, hogy szerintük miért irányulna a kérdés Alaptörvény módosításra, ezért nem tudjuk, hogy ők miért gondolják másképp.

Másodrészt az NVB szerint nem egyértelmű, hogy a kérdés csak két egymást követő ciklusra vonatkozik vagy megszakításokkal is érvényes. Mivel a kérdés csak annyit mond ki, hogy akit már kétszer megválasztottak, azt ne lehessen harmadszor is megválasztani, ezért egyértelmű, hogy a kérdés nem csak egymást követő ciklusokra vonatkozik. Az NVB egy gumifogalmat használva akarja megerősíteni a jogilag gyenge érvelését.

A Momentum a Kúriához fordul felülvizsgálatért.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Mocskos dolog az, hogy gyakorlatilag semmiben nem nyilváníthat az Istenadta nép véleményt, csak abban a témában, amit Orbán/Habonyművek talál ki. Legyen az bármennyire alaptörvény ellenes, az nem számít.
Amit meg más szeretne kérdésre bocsájtani, de a mocskos maffia meg nem, azt meg hol a választási bizottmány, hol a kúria, de valaki biztos megvétózza!
Ezek a szervezetet (a kúria is, a jelek szerint!) a maffia meghosszabbított karjaként funkcionál.
A migráncs ügyben átengedték a kúriánál Orbán hülye és törvényellenes kérdését, ma pl. a liget ügyben meg elkaszálták!
Miféle mocskos szemét ország már ez?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Béla333
Mocskos dolog az, hogy gyakorlatilag semmiben nem nyilváníthat az Istenadta nép véleményt, csak abban a témában, amit Orbán/Habonyművek talál ki. Legyen az bármennyire alaptörvény ellenes, az nem számít.
Amit meg más szeretne kérdésre bocsájtani, de a mocskos maffia meg nem, azt meg hol a választási bizottmány, hol a kúria, de valaki biztos megvétózza!
Ezek a szervezetet (a kúria is, a jelek szerint!) a maffia meghosszabbított karjaként funkcionál.
A migráncs ügyben átengedték a kúriánál Orbán hülye és törvényellenes kérdését, ma pl. a liget ügyben meg elkaszálták!
Miféle mocskos szemét ország már ez?
Szókrakész
Na ugye hogy fidesz=mszp-szdsz!!!
és tükörképe!!!

Egy követ fújnak.
Kéz kezet mos.

Szabadvakoló szabadvakolónak nem vájja ki a szemét.
A szemét!!!
Orbánnak úgy kell Qurcsány mint egy falat kenyér.
És fordítva.
Egymás nélkül már egyik sem lenne a parlamentben, hatalmon!!!
A két tébolyda pozitív imádja egymást.

Hogy most melyik a Nero vagy Caligula és melyik a Napoleon azt a nagyérdemű döntésére bízom.
Viszont a Rákosi az mindkettőre igaz.
Már csak verziózni kell.
Rákosi 1.0
Rákosi 2.0
grincss
@Béla333: BÉLA!
Csak ezt kéne minden emberhez eljuttatni és máris megoldódna a dolog!
sztarklikk.hu/kozelet/megdobbento-video-terjed-orban-betegsegerol/323701/
grincss
Röhej, h nem engedik feltenni a Propira!
Tán kényes a téma?
Szókrakész
@grincss: Már ezer éve tudott a dolog.
Csak kuss van róla.
Béla333
@grincss: 18.11
Köztudomású, hogy egy beteg ember! A videó nem mond semmi újdonságot!
Ha a Grazi kezelés kórlapját mutatnák be, vagy egy ottani ápoló/orvos nyilatkozna, az azért ütős lehetne!
Szókrakész
Pedig Gyurcsányt nem szabadna politika közelbe engedni.
Egy orbáni méretekben populista politikus.
Csak azt mo9ndja, amitr a nép, a kommentelők máár ezerszer is leirtak.
Kőbányát Orbánnak.
Én is írtam, hogy kőbányát a kőbányáért.
Tehát Gyurcsány megint plagizál, mint a szőlészzetnél tette.
Azt mondja, amit a nép akar, amit a nép mondott, amit a nép hallani akar!!!

Ez nem politikus, hanem egy megélhetési plagizátor!!!
És a birka dk meg 3 kézzel tapsol neki és bégeti, hogy Viva Elquró Lucifero!!!
grincss
@Béla333: Minden politikusnak, aki a Parlamentbe "készül" csak kötelező ún. PAV. vizsgán kellene részt vennie!
Természetesen független igazságügyi elmeorvos, pszichológus bevonásával!
Ha fegyverviselési engedélyhez, "szakmásított" jogsihoz kell, akkor "ide" miért nem?
Akkor, nem lenne ésszerű és célszerű erre apellálva népszavazást kezdeményezni?
Béla333
@grincss: 20.14
Rengeteg ügyben el lehetne/el kellene mondani a véleményünket, mivel erre az elmúlt 27 évben soha senki nem volt kíváncsi!
Az ország szempontjából szerintem most a legfontosabb és a legsürgetőbb az, hogy Paks ügyben el tudjuk mondani a véleményünket!
grincss
@Béla333: NEM!
A legfontosabb és legsürgetőbb Orbán eltávolítása!
A többi már csak kézügyesség dolga!
Béla333
@grincss: 20.31
Ne keverd már a dolgokat!
Népszavazásról írogattunk! Orbánt népszavazással leváltani nem tudod, max. úgy, ha kikényszerítjük a Paksról szólót és azt elbukja. Ez elhozhatja Orbán bukását!
grincss
@Béla333: Tudom, h miről beszélgetünk, de te a legfontosabbról, legsürgetőbbről írtál! :-)
human
Valljuk be, hogy ez inkább Orbán ellenes beadvány volt, mint Gyurcsány ellene. Legalábbis Gyurcsány támogatottságát alapul véve :)
Hellcat
Olyan kurva nagy itt a demokrácia, hogy csak arról lehet szavazni amiről a qrbán engedi.
karma1
@grincss: 18.15-re: Szia, Dragam, nemcsak ezt a cikket nem engedik feltenni , de arrol az oldalrol semmit. Nana', mert nem a 888, origo vagy pestisracokkal kezdodik a fejlec...:o)
karma1
@grincss: @Béla333: Asszem, prbant mar csak egy nagyon vekony cernaszal tartja a posztjan, most mar akarmibe belebukhat. A legkozelebbi a 22 nap mulva lejaro CEU-ugy, aztan valahogy senki sem lovagol azon a cikken, hogy bar a Momentum kozbenjarasara visszaleptunk az olimpia megrendezesetol, de azert az osszes letesitmenyt meg FOGJAK epiteni : magyarul, az olimpiara szant penzek sokszorosa azert el lesz koltve / lopva a zemberektol, ha tetszik, ha nem...
Rosszul (vagy direkt?) nyult bele a III/III-as aktak nyilvanossagra hozatalaba a Momentum, mert nem az lett volna a legfontosabb, hanem az, amit most csinalt volna, (ha hagytak volna). Nana', hogy nem hagyjak.
Ma, okos Momentum, fel van adva a laszti: (eleg magasra), most mit leptek? Mert addig kellene utni a vasat, amig meleg.
Valoban, nem egyertelmuen Gyurcsany ellenes ez a torveny, mert o nem volt ket terminusban ME, de a Momentum azt hiszi, hogy vele is vegezhet. Hat nem, legalabbis nem ilyen egyszeruen...
Béla333
@karma1: 00.42
Vékony jég, vékony jég, de ha nem fokozzuk a nyomást a tüntetések folytatásával, akkor újra felszívja magát! (A gyógyszerek hatni kezdenek!)

A 22 nap múlva lejáró CEU ügy: nem szabad neki egy percig sem elhinni, hogy komolyan gondolta, amit Brüsszelben megígért! Ez éppen azt mutatja, hogy a háttérben továbbra is azon igyekszik, hogy megszűnjön az egyetem!:

"Rászáll a kormányzat a CEU oktatóira
Ugyan Brüsszelben Orbán Viktor mindent megígért, miután nemzetközi rosszallást váltottak ki a CEU és a civilek elleni törvények, most úgy tűnik, az egész nem volt több színjátéknál."
propeller.hu/itthon/3281505-raszall-kormanyzat-ceu-oktatoira#v1864289
karma1
@Béla333: Igazad van, de ki fog kimenni most tuntetni? A Momentum teljesen rossz iranyba halad, nem a sajat epitesevel van elfoglalva, hanem eloszor mindenkit el akar maga korul uldozni, hogy keves ellenfellel kelljen felvennie majd a versenyt.
Hat ez igy nem megy...
Jozefina
A Momentum beszállt a sárdobálásba és ezzel hitelt vesztett!!!
Béla333
@karma1: 08.36
Még mindig tömegek mozdulnának meg, ha van mire!
Hál'Istennek egy párt sem akar a tüntetőkre rátelepedni!
A Momentum sem! A Május 1.-i vonulásuk csak egy jó ütemben bejelentett akció volt, de nem ők viszik, szervezik a tüntetéseket!
Ez nem párt tüntetések, ezért nem tud a kormány mit kezdeni az egésszel!
Folytatni kell!
karma1
@Jozefina: Nalam akkor rugtak el a pottyost, amikor rogton a Nolimpia utan kijelentettek, hogy nem orban megdontese lesz a celuk, hanem a III/III-as ugynokok listajanak nyilvanossagra hozasaert fognak nepszavazasra alairast gyujteni, Aztan lementek egy-ket videki varosba, es hangosan koveteltek, hogy "Gyurcsany huzzon el a politikabol"...
Na, azert ezeknek a kis taknyosoknak meg valamit le kellene am tenni az asztalra, nem csak ugy neki fejjel a falnak...:o((
karma1
@Béla333: Csak legyen eleg erotok hozza!...:o))) Oszinten kivanom. Most vannak epp a nagy problemak a kiralyi udvarban, surgosen osszehivtak a legkozelebbi vezetoket, asszem, Erzsebet lemondasat fogjak bejelenteni. Na, akkor lesz csak igazan kaosz... Az angolok tobbsege pipa a Brexitre, tobb gatranyuk lesz belele, mint elonyuk, es Charles-t meg senki sem szereti, (mert utaljak Kamilla miatt), es mindenki inkabb Vilmost es Katat latna a tronon. Na, meg fel ora es kiderul. Hat nem lesz zokkenomentes a valtas, az tuti.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.