A magyar állambiztonsági szervezet 1990-ig a szovjet titkosszolgálatok iránymutatása alapján dolgozott. Csak az a kérdés, milyen iratokat vagy másolatokat őriznek a moszkvai levéltárak. Ennek próbált utánajárni az e heti HVG.

Forrás: hvg.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Familíáris hagyomány!

"KIDERÜLT ORBÁN VIKTOR TITKA: AZ APÓSA IS III/III-AS ÜGYNÖK VOLT

Ha valakiben felmerült az a kérdés, hogy miért késik a történelmi szembenézés, miért nem lakolnak meg a kommunista gyilkosok, miért nem ismerhetjük meg azokat, akik jelentéseket írtak, embereket, családokat megnyomorítva, most megkaphatja a választ. Orbán Viktor miniszterelnök apósa, Lévai István szintén a Rákosi-rendszer besúgója volt.
A portál emlékeztet: Lévai István 1922. augusztus 18-án született Szolnokon, anyja Deák Mária volt. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában fellelhető iratok (ÁBTL 3.1.1. B-77726) szerint 1955. augusztus 29-én szervezte be ügynöknek a mezőgazdasági elhárítás. A beszervezést a szolnoki S. Tóth Mihály államvédelmi hadnagy végezte terhelő adatok alapján. Lévai István a „Lenkei” fedőnevet kapta, és a mezőgazdaság területén, az úgynevezett „kulákvonalon” foglalkoztatták. Egy 1957-es értékelő megállapítás szerint „…az ellenforradalom előtti időszakban elég jó munkát végzett.”
Lévai apukának, aki egyébként mindössze 6 elemivel rendelkezett, a mezőgazdasági vonalon kellett tevékenykednie, és bár arról nincs információ, hogy kiket jelentett fel, de mivel ő is kuláknak számított, valószínűleg teljesítenie kellet ahhoz, hogy a hatalomhoz való lojalitását bizonyítsa.

Ügynöki munkáját 1955. augusztus 29-én kezdte meg, és végül 1957. november 8-án egy kézzel írt titoktartási nyilatkozattal búcsúzott el az államvédelemtől.

"Nyilatkozat,
Lévai István, sz. 1922. aug. 18, Szolnok, anyám Deák Mária, lakom Szolnok, Rózsa utca 4/a. A mai napon köztem és a BM. ÁVH közötti kapcsolat megszakadt. A tudomásomra jutott módszereket a legnagyobb titokban tartom, a kapcsolatról senkinek semmilyen körülményben nem beszélek.
Szolnok, 1957. nov. 8-án.
Lévai István”

Oszt' jó napot!
grincss
Sztem csak a narancsagyúak gondolják, h Orbán nem volt besúgó!
Minden más normális, gondolkodó ember tudja, h az volt
quadrocopter
@grincss: Különbern nem kapott volna "Győri Gábor" fedőnevet, ugyanis ha nem lett volna "spiró" akkor nem kellett volna a fedőnév sem!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.