Egy jól működő városban nincsenek telerakva az utak óriásplakáttal, a hirdetések a nagyjából egységes utcabútorzaton (buszvárók, közvécék, padok, szemetesek, telefonfülkék) virítanak. Egy új kormányrendelet azokat a cégeket hozza előnybe a közterületi reklámpiacon, amelyek átveszik az önkormányzattól az utca bebútorozásának költségeit, ezért pedig megkapják a hirdetési felületeket értékesítésre.

Ezzel alaposan megkavarják a fővárosi közterületi reklámpiacot, cégeket megtorpedózva vagy éppen előnybe hozva. Három éven belül várhatóan tizedére csökken az óriásplakátok száma, nagyot nyerhetnek viszont az említett utcabútoros cégek.

A jogszabály amellett, hogy rendet vág a közterületi reklámpiacon, a már megszokott módon úgy hoz hátrányba és előnybe cégeket, ahogy a kormány politikai érdeke kívánja. – írja az Index.

Egyes tételeinek köszönhetően a következő három évben például szinte teljesen eltöröl a közterületről a legnagyobb reklámcégek közül kettőt (a Simicska Lajoshoz köthető Publimont-t és a Mahir Citypostert), előnybe hozva a nagy vetélytársat, a francia JCDecaux-t.

A hatályba lépő jogszabály alapján 2020-ban a jelenlegi 16 ezerről várhatóan 1000-re csökken Budapesten az óriásplakátok száma, megugrik viszont az utcabútorokon elhelyezett hirdetések jelentősége. Az óriásplakátok száma többek között amiatt fog nagyon meggyérülni, mert a jogszabály 9 négyzetméterre csökkenti maximális hirdetőfelületet, és megtiltja a magánterületen elhelyezést, valamint a plakátok ragasztását.

A kormányrendelet azzal golyózná ki a Simicska-féle Mahir Cityposter Kft. céget a fővárosi utcabútorosok közül, hogy előírja: a hirdetőoszlopokon csak közművelődési témákban lehet reklámozni, mást nem (az pedig bevétel szempontjával szinte egyenlő a nullával). Az Index kereste a céget azzal kapcsolatban, hogy mennyi a cég bevétele a reklámhengerekből, a bevételből mennyit fordít vissza üzemeltetésre, és mi az álláspontja a kormányrendeletről, de nem kaptunk választ.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Fradigege
Fosnak Simicskától. A kampányban borítja a bilit majd mindenkire.
namihami
Lehet találgatni. Kinek lesz pillanatokon belül a kiírásnak megfelelő (és csak neki) vállalkozása ezen termékek legyártására?
A helyes megfejtő könyvjutalomban részesül.
namihami
@Pálinkafőző Rézüst: Kérdés, hogy van-e abban a szinben, ami megy a cuccaidhoz. Mert ugye a feng-shui nem elhanyagolható részlet.
De megoldható.
Qqberci
@namihami: először sunyi fingot olvastam...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.