Ilyet is ritkán hallani: petíciót készítenek a somlóvásárhelyi hívek, hogy leválthassák a település plébánosát. K. Tamás Gellért huszonhat éve vezeti a Veszprém megyei település katolikus híveit.

Ez azonban messze nem volt eseményektől mentes: Tamás atya volt az, aki 2010-ben összeveszett Schwartz Béla MSZP-s képviselővel a virágvasárnapi szentmise után, és őt jelentették fel 2016 decemberében egy 15 éves diákja megverése miatt. A helyiek szerint azonban ennél sokkal több van a rovásán. – írja a Blikk.

"Sok mindenkivel volt valamilyen ügye, én például akkor zördültem vele össze, amikor édesanyám halála után nem engedett harangozni, ahogyan itt szokás, ugyanis nem kértünk egyházi temetést. Később aztán, amikor nősülni készültem, nem adta ki a keresztlevelem, csak akkor, ha fizetünk. Én visszamenőlegesen 15 évnyi egyházi adót, a párom pedig 5 évnyit. Nyolcvanezer forintunkba került" – fejtegette Fekete István, az elégedetlenkedők egyike.

"Az idősek már nem járnak templomba, mert sokszor politizál a misén, szidja a helyi vezetést, és az életvitelével is akadnak problémák. Nem törődik velük, nem beszélget velük, az idősek napi rendezvényre is hiába hívják." – tette hozzá Borbély Csaba.

A pappal szembeni ellenérzéseket jól példázza a harangláb állításának története.

"A temetőben felállított haranglábat teljes egészében közösségi adományokból finanszíroztuk. Mi gyűjtöttük a hozzájárulásokat, az emberek pedig úgy adták a pénzt, hogy a lelkünkre kötötték: csak ne a plébános áldja meg" – folytatta Fekete István. "Többször is jeleztük az elégedetlenségünket a megyéspüspöknek, és mivel már hosszú ideje nem történik semmi, ezért döntöttünk a petíció mellett."

Marton Zsolt, a település polgármestere minderről tud, sőt személyesen is érintett a történtekben.

"Nekem is volt már vitám a plébánossal, amikor jeleztem neki, hogy a tűzgyújtási tilalom ellenére éget, és erre sértegetni kezdett. Csak azt nem tudom, hogy tartassam be a lakosokkal a törvényeket, ha az elöljárók sem veszik azt figyelembe" – mondta a polgármester. "Sokan jönnek panaszkodni hozzám, minden panaszt leírok, és továbbítok az érsekségnek."

Érdekes módon, a plébános mit sem tudott a panaszokról.

"Nem tudtam arról, hogy petíció készül ellenem. Úgy érzem, semmilyen olyan dolog nem történt, ami indokolná az elmozdításom"

– mondta Kocsis Tamás.

A Blikk megkereste Márfi Gyula veszprémi érseket is, akit meg sem lepett, hogy a papról kérdeztük.

"Ismerem a problémát, és foglalkozom is vele. Annyit tudok mondani, hogy a plébánosokat augusztus elejével szoktuk áthelyezni. Remélhetőleg a nyár folyamán megtaláljuk a mindenki számára kedvező megoldást" – fogalmazott.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.