Több mint 30 milliárd forintért építteti meg az Európai Makkabi Játékokhoz (EMG) szükséges sportlétesítményeket a kormány. Ugyanúgy a fejlesztési miniszter felel a beruházásért, mint a vizes vébénél is, ahol durván megnőtt a költségvetés.

Csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányhatározat, hogy 30 milliárd forintot szánnak a 2019-ben Budapesten megrendezendő Európai Makkabi Játékok (EMG) sportlétesítményeire. 

A határozat szerint már idén 2 milliárdot különítenek el a célra, "ráadásul ebben nincs benne a tervpályázat lebonyolítására és a kiviteli tervek elkészítésére jóváhagyott további bő 1,6 milliárd. Jövőre már csak a kivitelezésre 12,8 milliárd áll majd rendelkezésre, 2018-ban pedig ennél is nagyobb, 15,3 milliárdos keretet kap a büdzsében" – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Az Európai Makkabi Játékok az európai zsidóság sporteseménye, és mindig két évvel az Izraelben tartott Makkabi Világjétkok után tartják meg. 2015-ben Berlinben volt a sportesemény, 2019-ben pedig Budapesten lesz, a magyar főváros Bázelt előzte meg befutó helyszínként. 

A kormány részéről Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter fogja össze a projektet, ez pedig sokak szerint aggodalomra adhat okot, ugyanis Seszták felügyeli a vizes világbajnokságot is, melynek költségvetése már durván elszállt. 

A sportlétesítményeket az Aréna Pláza és az MTK-stadion között, részben egykori Taurus-gumigyár területére építhetik meg. A területet már megvette a kormány 500 millió forintért, jelenleg a bontási közbeszerzést írták ki – a nyertesnek 270 nap alatt kell 52 épület, vasúti pályaszakasz és egyéb építményt lebontania.

A Magyar Nemzet a 444 cikkére hivatkozva arról is ír, hogy mivel a közbeszerzési feltételek közt szerepel, hogy a nyertesnek rendelkeznie kell egy legalább nettó 800 milliós bontási referenciával, így csak egy cég, a Föld-Trans Kft. lehet, akik a Puskás Stadionnál is bontottak.

A Taurus-gumigyár területe mellett a Józsefvárosi pályaudvaron is területet kell vásárolni, ezután indulhat meg az építkezés.

A cikk szerint Seszták és minisztériuma fogja felügyelni a beruházás (Kerepesi úti Sportpark) pénzügyi részét, viszont a jelenlegi tervek szerint a létesítmények üzemeltetése hosszabb távon az MTK-ra fog majd hárulni. Sesztákék felügyelik a vizes világbajnokságot is, ahol már 100 milliárd forint fölött jár a költségvetés.

A volt Taurus-gyár helyén főként teremsportokra alkalmas helyszínek lesznek kialakítva, a Józsefvárosi pályaudvarhoz kerülhet a labdarúgó edzőpálya, az úszóversenyek viszont a vizes világbajnokságra felhúzott létesítményekben folyhatnak majd. 

(Címlapi kép: emg2019.com, az MTK stadion – mint egyik helyszín – látványterve)

59 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Pontosítsunk; egyelőre ennyit szándékoznak eltapsolni (szétosztani a haverok között)! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
CsipkeRózsa
@Eriksson: Most olvastam:

"Másfél év alatt 2 milliárdot reklámozott az MVM kormányközeli cégeknél"

propeller.hu/itthon/3289136-masfel-ev-alatt-milliardot-reklamozott-mvm-kormanykozeli-cegeknel
Eriksson
@CsipkeRózsa: Mijjazistenre lehet ennyi pénzt elkölteni?
Egyébként nem unalmas, hogy mindig a pénzről van szó? Vagy ha mégsem, akkor is mindig oda lukadunk ki? Holott ez nem a mi pénzünk, nem a mi zsebünkből vette ki senki, mert pl. az én zsebemben egyetlen árva milliárd sincs.
Eladott Ország
@Eriksson: Makkabi Játékok megrendezésével megteremtették a jogalapot a közpénz lopáshoz. A budapesti Maccabi játékok egyetlen borítékolható eredménye az lesz, hogy egy illetékes majd kijelenti: „A magyar kormány nem antiszemita, de mindent meg kell tenni a jövőben is, hogy…” Értsd: adófizetői pénzeket adni.
kuruc.info/galeriaN/egyeb/maccabi.jpg
Eriksson
@Eladott Ország: Érdekes gondolataid vannak.
kukac50
Egy forinttal sem lehet több,hiszen a 3-as metróra sem ad annyit a kormány amennyibe kerül,
A fővárosiak nem érdemlik meg? A befizetett adójuk az kell?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.