Brutálisan sokat túlóráztak a magyar katonák tavaly és az idei év első felében.

Tavaly közel ötmillió órát töltöttek túlszolgálatban a honvédek, 2017 első fél évében pedig 2,9 millió órát – derül ki Simicskó István honvédelmi miniszter tegnap közzétett válaszaiból, amit Demeter Márta független parlamenti képviselő írásban feltett kérdéseire adott. A minisztérium adatai alapján tavaly folyamatosan emelkedett a túlórák száma. Míg januárban 203 ezer órát rendeltek el, decemberre 525 ezer óra fölé kúszott ez a szám. A csúcsot idén januárban érte el, amikor 877 ezer órányi pluszmunkát dolgoztak a katonák.

Tavaly közel 5 millió túlórájuk volt a honvédeknek a déli határzár miatt

(Fotó: Ujvári Sándor/MTI)

„A Donnál nem vették ennyire igénybe a katonáinkat a második világháborúban” – mondta a Magyar Nemzetnek Kovács Gyula nyugalmazott katona. Az egykori alezredes úgy véli, mindez azzal áll összefüggésben, hogy a honvédeknek kell helytállniuk a déli országhatár mellett felhúzott kerítésnél. Kovács kiszámolta, hogy már a tavalyi első fél évben minden második napjukban 12 óráztak a katonák, ráadásul a túlszolgálatba nincs beszámolva az ingázás ideje. Mivel a kormány válsághelyzetet rendelt el a migráció miatt, a honvédség jogszerűen rendelheti el a túlórákat. A nyugalmazott katona megjegyezte: az utóbbi másfél évben szinte minden „hadra fogható” katonát lerendeltek a határra, még a légierő zenekarát és az Afganisztánt megjárt honvédeket is. Tavaly átlagosan 800 túlóra juthatott egy katonára.

Mindez az államnak tavaly több mint 11 milliárd forint pluszköltséget jelentett, idén pedig 6,6 milliárdot. Kovács szerint az is probléma, hogy 2-3 hónap késéssel fizetik ki a katonáknak a kiegészítést.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lópicigáspár
@Pálinkás Pál: Most nagyot tévedsz. De ha ennyire tetszik a semmittevés, hajrá, szerelj fel!
Pálinkás Pál
@lópicigáspár: Én nem vagyok ingyenélő...jobban is el tudom tölteni az időmet mint hogy bohóckodjak!!!és a "felszerelést " meg annak ajánlgasd aki nem volt,és szerinte ez egy fontos dolog...
Sziszifusz
@Pálinkás Pál: 11:06
Amikor sorkatonákból állt a honvédségnél, az állomány 80 %-a akkor valóban csak a summantásról szólt az a 1,5-2 év.
A mostani szerződéses katonák életét nem lehet összehasonlítani az akkoriakéval.
A határnál szolgáló katonák szélsőséges időjárási viszonyok közt, alacsony színvonalú élelmezéssel, pihenő időben, emberhez méltatlan elhelyezés mellett, teljesítik szolgálatukat.
A rendőrökhöz képest sokkal-sokkal áldatlanabb állapotokat kénytelenek elviselni.
Közülük sokan nem tudják elviselni a rájuk nehezedő fizikai és pszichikai terheket .
Megtörtén eset, hogy amikor a több hetes kinn töltött szolgálat után a katona már tervezi, hogy milyen jó lesz a hétvégi hazal menni a családhoz. Ekkor az elöljárója megkérdezi, hogy rendelkezik e valahova beutalóval, mert ha nem akkor az eltávozás elmarad. Ezután jött az összeomlás.
Nem irigylem a szerencsétleneket.
Eladott Ország
"Kovács szerint az is probléma, hogy 2-3 hónap késéssel fizetik ki a katonáknak a kiegészítést." Nem elég, hogy a fidesz balkáni szintre vitte le a bérszínvonalt, még az állam sem fizeti ki időben a megalázó bért. Bezzeg a TEK Orbán magánhadserege...
Havi 399 eurós ( 123 700 forint ) eurós segélyt kapnak a görögországi migránsok, ez több mint hazánkban az egy főre jutó havi nettó reáljövedelem. A 2010-es 98,9 ezer forintról 114,5 ezer forintra emelkedett 2016-ra az uniós statisztika szerint.
F_Viktor
Nem kotelezo a katonai szolgalat, el lehet menni dolgozni is.
Pálinkás Pál
@Sziszifusz: Erre mondtam...a dolog nem kötelező...lehet jobban járna ha valami termelő munkát végezne...ő is..meg a társadalom is...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.