Mintegy 400-an tüntettek a fogarasi úti Tesco előtt, a demonstrálók magasabb béreket akarnak a multicégtől.

Körülbelül 400 fő demonstrált a Fogarasi úti Tesco előtt Budapesten szombaton, a tüntetők a multinacionális cégtől azt szeretnék, ha megemelné a dolgozói fizetését, mert a jelenlegi bérezést alacsonynak tartják.

Az eseményen az Index szerint Szalóki Ági énekesnő is felszólalt, aki arra biztatta a dolgozókat, hogy fogjanak össze és küzdjenek a jogaikért.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke, Bubenkó Csaba a rendezvényen elmondta, petíciót adtak át a Tescónak. 

"Szerinte a nap fő egy üzenete a világnak és a munkáltatóknak, hogy a munkavállalók összefogtak, nem hagyják magukat. "Nem csak a bérekkel van baj, a létszámhiány is legalább akkora probléma, mint az alacsony bér", tette hozzá.

Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke is beszédet mondott, szerinte nem volt érdemi bértárgyalás a Tesco magyar részén, "megmondták, mit akar Prága, és kész". Jelenleg 12,5 ezer ember keres minimálbér+4000 forintot havonta Sáling szerint a cégnél" – olvasható a cikkben.

Az Index szerint Bubenkó másodjára is felszólalt, ekkor két számjegyű béremelést követelt a dolgozóknak, mert szerinte 10 százalék alatt semmit nem érne az emelés. Több dolgozó is felszólalt, egyikük, vevőszolgálati pultos azt mondta, 12 éve van a cégnél, de 500 forintra jön ki az órabére.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Azt bírom a fideszkomcsi fajtátokban, hogy 1990-ig mindent az imperializmussal magyaráztatok, 2010-ig a komcsikkal, 2010 után meg a liberálisokkal. Ennél egy betanított majomnak is több van a burájában. A munkaerő áramolhat szabadon, de a munkabér az nem. Végtelen szarásig magyarázzuk a mechanizmust.
www.youtube.com/watch?v=ZWEpXzqUP3k
cs.n.
"Jelenleg 12,5 ezer ember keres minimálbér 4000 forintot havonta Sáling szerint a cégnél"
A bérminimumról van szó, amit már egy kezdő is megkap. Szeretnek ferdíteni ezek a szakszervezetis vezetők, mint a tegnapi, MÁK-os dolgozókról szóló cikkben is. Azt bárki megnézheti, mennyit kap egy tescós dolgozó, csak rá kell kattintani egy állásajánlatra az oldalukon. Persze átlagpótlékkal számolnak, de a br. 161 ezer az fix még kezdőknél is, ami egy kicsit több, mint a minimálbér bruttója. Nettóban meg több, mint 22 ezerrel több a minimálbérnél, nem néggyel. Csak úgy a pontosítás kedvéért.
Eladott Ország
youtu.be/4-gZFIVx-Os
Az eurostat szerint a német cégek a megtermelt hozzáadott érték 74% át fordítják bérköltségre, míg a magyar cégek mindössze a 46% -át, átlagosan. Van tehát tere a béremelésnek Magyarországon, a cégek többsége még akár 2x ekkora bért is ki tudna fizetni, sőt ha még hatékonyságnövelő racionalizálást is végrehajtanak, akkor a 3x os bér sem lenne probléma.
Fontos : a bérköltség az összes bérrel kapcsolatos adót és járulékot tartalmazza.
Ezer nettó forint kifizetése 2 ezer forintba kerül minden hónapban a Tesconak. A többit elveszi ez a keresztény Állam. Amikor meg elkölti a dolgozó a maradékot akkor még fizet 30 százaléknyi forgalmi adót meg tranzakciós díjakat, bármit is vásárol. Azon kívül a Tesco hetedik éve fizeti az "átmeneti" különadót amiből 200 ezer köztisztviselő zabál a Bálnaügyi Minisztériumokban. Angliában pedig nettó 1400 fontot keresnek a Tesco-ban,és ez a legalja,és ott is elvesz az állam annyit mint itt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.