Az Állami Egészségügyi Ellátóközpont adatai szerint tavaly csak 615 orvos kérte a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt. 

Tavaly 615 magyar állampolgárságú orvos kért az Állami Egészségügyi Ellátóközponttól (ÁEEK) külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt – olvasható a Magyar Nemzet cikkében. 

Az ÁEEK adatai szerint ez a szám 2013-ban 705 volt, 2014-ben 701, 2015-ben 717 fő volt. Az igazán magas elvándorlás pár évvel korábbra tehető: 2010-ben 845 fő, 2011-ben 930 fő, 2012-ben 940 fő váltott ki külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt az orvosok közül.

A cikk szerint ráadásul a magasan a legtöbb ilyen hatósági bizonyítványt kérő 35 éven aluliak száma is mérséklődik: 2014-ben még 579 fiatal kért külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt, addig 2015-ben 562, 2016-ban pedig 470-en kértek ilyen.

A célországok közül Svédország, Németország és az Egyesült Királyság volt a legnépszerűbb, de voltak, akik Franciaországot, Spanyolországot, vagy Katart választották. Katart 2014-ben még senki nem választotta, 2015-ben már ketten mentek oda dolgozni, 2016-ban pedig 13-an.

Balog zoltán emberi erőforrás-miniszter is látja a problémát, bár nemrég az egyik tévében alaposan alábecsülte a számokat, ő erre az évre 300 fős elvándorlást tételezett fel a cikk szerint. 

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, nincs arra vonatkozó statisztika, hogy hányan tértek vissza Magyarországra azon orvosok közül, akik külföldre mentek ki dolgozni.

Dénes Tamás szerint reális esély van arra, hogy csökkenjen az orvoselvándorlás, de ehhez megfelelő bérezés kell, mert ezzel lehet itthon tartani az orvosokat. 

Ez pedig nem azt jelenti, hogy a nyugati fizetéseket kell megadni, hanem azt, hogy Magyarországon belül úgy érezzék az orvosok, megbecsülik őket. Vagyis: az egyetemi diplomások fizetési kategóriái között az orvosokénak legalább a harmadik legjobbnak kell lennie. A főiskolai végzettségűeknél pedig ugyanez legyen igaz az ápolókra is. (...)  Ha ez sikerülne, annyian maradnának itthon, hogy nem lenne probléma a biztonságos betegellátás

- mondta el Dénes Tamás.

Egy korábbi kutatás szerint nemcsak a külföldre távozó orvosok miatt van súlyos helyzetben az egészségügy, hanem azok miatt is, akik elhagyják a pályát, és orvoslátogatónak, kutatónak, oktatónak mennek el, de lehet olyanról is tudni, aki ingatlanügynöknek csapott fel.

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Na wazze, ezt a hálátlanságot! Egy világszínvonalú egészségügyből disszidálni, nem szép dolog!
kokopelli
@quadrocopter: ..felejteni mentek,a szegényebben felszerelt nyugatra? Igaz,hogy ott
nem dicsekednek a XXI. századi állapottal,mert ott az van! :=)
Jozefina
Persze, hogy csökken, mert már csak azok maradnak itthon, akik nyugdíjasok, vagy épp előtte vannak!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.