Magyarország zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel közös budapesti sajtótájékoztatóján. A magyar kormányfő egyben hangsúlyozta: Magyarország bűnt követett el, amikor a második világháborúban nem védte meg zsidó állampolgárait.

Bűnnek nevezte Orbán a magyar kormány náci kollaborálását

(Fotó: Mohai Balázs/MTI).

Orbán Viktor azt is kiemelte: az izraeli miniszterelnök magyarországi látogatása – amelyre harminc éve nem került sor – új fejezetet nyit a két ország kapcsolatában, olyan együttműködés alapja, amely a jövőről szól.

A kormányfő köszönetét fejezte ki Izraelnek, amiért hozzájárul Európa biztonságához, és egyetértett az izraeli miniszterelnökkel abban is, hogy határozott politikát kell folytatni az erősödő antiszemitizmus megfékezése érdekében.

Elismerjük Izrael jogát az önvédelemre – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve: Magyarország is elvárja, hogy elismerjék jogát erre, jelenleg ugyanis az országnak vitái vannak amiatt, hogy nem akar kevert népességet, nem akar engedni a külső befolyásnak – emlékeztetett. Magyarország nem kíván változtatni etnikai összetételén, még ha be is kell ismernie, hogy nem vagyunk tökéletesek – jegyezte meg a miniszterelnök.

Orbán arról beszélt, hogy Magyarországon jelentős zsidó kisebbség él, biztonságukat pedig a magyar állam teljes mértékben garantálja. A zsidó életnek ma reneszánsza van Magyarországon – folytatta Orbán Viktor –, amelyre büszkén tekint az ország, hiszen az komoly hozzájárulás a magyar nemzet közös teljesítményéhez.

Orbán Viktor kívánatosnak nevezte a történelmi visszatekintést is a találkozó keretében, hangsúlyozva: mivel Magyarország mögött nehéz történelem áll, nyilvánvalóvá kell tenni, hogy hibát, sőt bűnt követett el azzal, hogy a zsidó közösség védelme helyett a nácikkal kollaborált. Ez soha nem fordulhat elő – szögezte le a kormányfő, aki hangsúlyozta azt is: Magyarország kötelessége megvédeni minden állampolgárát.

Szavait Orbán Viktor úgy zárta: Izraeltől azt tanulhatjuk meg, hogy amiért nem harcolunk meg, azt elveszítjük, és reményét fejezte ki, hogy a modern korszaknak ezt a vastörvényét egyre több honfitársunk érti meg.

(MTI)

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Perwool
@RonaGyuri: A jövő héten masírozna vörös csillag, horogkereszt, vagy épp Dávid-csillag alatt is, ha úgy látná, hogy az kell a hatalomhoz és a szabad rabláshoz.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
Vajon Netanjahunak van fogalma arrol, hogy kivel beszel? Hogy kicsoda orban?
Mert akkor azonnal felpattanna az elso repulore, es hazautazna...
Hogy bir horthy dicsoitese utan egy honappal olyat kiejteni a szajan, hogy "zero tolerancia az antiszemitizmussal szemben"? Senki se kopi le ezert?
Jozefina
Ha bűnnek nevezte, akkor miér nem kért bocsánatot!!!??
Egyébkénfal duma, hogy védi a kisebbségeket. Egyszemélyt véd a flórit!!! Soros ellenes plakátok egyértelműen soros és zsidó ellenesek voltak. Ráadásul a plakátokra több helyütt zsidó ellenes feliratokat pingáltak, aztán a sok zsidő temetőben történő rongálás!!!??? Hol él ez az ember?? orbánt és netanjahut sem szereti a többség saját országukban. Ami összetarja őket az a hazugság és a korrupció!!??
CsipkeRózsa
Érdemes elolvasni nusika által belinkelt blogot, kicsit hosszú, de megéri. Lehet a kérdőjelekre válaszokat kapni:

b1.blog.hu/2017/07/18/netanjahu_takarodot_fujt_orbannak
CsipkeRózsa
@Jozefina: "Ami összetarja őket az a hazugság és a korrupció!!??"

Ezekben a témákban nem tehetsz egyenlőségjelet kettejük közé.
Box Hill
@lusta: Az nem zsidótörvény, amiben egy szó sincs a zsidókról.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.