Az Amerikai Járványügyi Hivatal azt javasolja a Magyarországra utazóknak, hogy ne igyanak a csapvízből.
Az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) friss jelentése szerint Európa több országában, köztük Magyarországon, Szlovákiában, Horvátországban, Szerbiában sem ajánlott a csapvízből inni. A CDC jelentésének részletes tartalmát, valamint a következtetések alapjául szolgáló vízminőségi adatokat az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) vízhigiénés osztálya nem ismeri – válaszolta a Világgazdaság kérdéseire az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).
Az Európai Uniónak megküldött országjelentések alapján nyilvánosan elérhetők, ebből viszont nem lehet arra következtetni, hogy Magyarországon az ivóvíz ne lenne fogyasztható, mivel a legtöbb helyen hazánkban a vízminőség megfelelősége 95 százalék feletti.
A Magyar Víziközmű Szövetség (Mavíz) a honlapján azt írja, hazánkban a csapvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer. A Mavíz szerint több nyugat-európai országgal ellentétben hazánkban a csapvíz íze jobb, ásványianyag-tartalma pedig magasabb, turisták számára is mindenféle egészségügyi kockázat nélkül, bátran fogyasztható.
Az Emmi a lap kérdéseire válaszolva azt írta, kémiai szempontból korábban elsősorban a geológiai eredetű arzén okozott az ország egyes területein problémát. Ma is 29 olyan település van hazánkban, ahol a vízben lévő magas arzéntartalom miatt nem javasolják a víz fogyasztását – itt átmeneti ivóvízellátás keretében a vízszolgáltató biztosítja a lakosság megfelelő minőségű ivóvízzel való ellátását, például konténeres víztisztítóval, vagy vízkiadó helyet alakítanak ki, esetleg a vízmű kútjaiból ivóvízvételi helyet biztosítanak. Előfordul, hogy palackos vagy zacskós formában kapja a lakosság az ivóvizet, de a lajtos kocsis vízosztás is lehetséges – írta az Emmi.
Az Amerikai Járványügyi Hivatal honlapjának utazási tanácsai között a magyarországi étel- és italfogyasztás kapcsán jelenleg is olvasható az a figyelmeztetés, amely szerint csak gyárilag lezárt palackban vagy dobozban lévő italt szabad inni Magyarországon. A víz csak akkor biztonságos, ha azt felforralták vagy vegyileg kezelték. Tartózkodni kell a jégtől (nyilván a jégkockától) is, hacsak nem palackozott vagy fertőtlenített vízből készült. Szintén óvakodni kell a szobahőmérsékleten feltálalt készételtől, a nyers élelmiszertől, ide értve a zöldségeket is, kivéve, ha a zöldséget étkezés előtt alaposan megmostuk.
(A címoldali illusztráció forrása: Pixabay License/niethammer)
27 hozzászólásarrow_drop_down_circle
Az arzénhez hozzá lehet szokni, régebben volt aki ette. A sterilitástól eltunyul a szervezet, a gyerekeknek meg kell enni egy kiló koszt, mondta egyszer a tévében a balatoni kormánybiztos
("ez nem azt jelenti, hogy irány földet enni, hanem hogy nem kell túlzásba vinni a tisztaságot. Pláne gyerekkorban" gyik.)
közben gondolj bele, Móváron azzal húzzák le a wc-t. A barinőm azt mondta, hogy a disznóólat is azzal mossák.. :-D.
Ha csapból jön nem jó, ha palackban van eladhatod akármennyiért. :-)
Arra akartam utalni hogy Móvár környékén az egyik legjobb az ivóvíz. Mélyfúrású kutak vannak..
Hát egyébként mit tudnának csinálni ha az jön a csapból?
Új hozzászólás