A gulácsi cigánysor egyetlen közkútja hivatalosan évek óta nem üzemelt, de a helyiek megoldották egy vasdarabbal, hogy tudjanak belőle vizet pumpálni. Aztán hétfőn, a legnagyobb kánikulában jött egy markoló és elvitte a kútjukat. Egy nappal később vadiúj kutat kaptak az ezer fős település utolsó utcájába.

„Gulácson a cigánysoron leszerelték az egyetlen közkutat. A roma háztartások jelentős részében nincs bevezetve a víz, így életüket ezzel a döntéssel még nehezebbé tették. Az utcában több gyermek él. Amikor hőségriadót rendelnek el az országban, és vizet osztanak a főbb utak mellett, Gulácson elzárják az egyetlen közkutat a romák elől a cigánysoron. Ez a lépés embertelen tett volt. Ezúton kérjük Ujvári Juditot a település polgármesterét, intézkedjen a kút visszaállításáról. Kérem osszátok meg és roma, nem roma vezetők segítsetek a területen élőknek” – posztolt hétfő délután a Facebookon Patak Gábor, aki korábban Gulácson élt és tanított.

A több mint ezer megosztásnál járó bejegyzés alatt a helyiek és a gulácsi vízműgépész is értekezett arról, hogy ha a vízszolgáltató évek óta szemet hunyt az illetéktelen használat felett, akkor vajon miért éppen a hőségriadó közepén vette el a kutat.

A Google Maps-en a romák utcájától 200-300 méterre látható egy másik kék közkút a település főutcáján.

A gulácsi cigánysor egy lakója az Indexnek azt mondta, szerinte egyszerűen azért jöttek most ki a vízművesek, mert valaki betelefonált, hogy túl sok a darázs a kútnál, és ezzel feltehetően újra felhívta a figyelmet a jogtalan használatra. A Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt-nél viszont az Indexnek azt mondták, helyszíni szemle során csőtörésre lettek figyelmesek.

"Tegnap, szemrevételezés során műszaki szakembereink nagy tócsát találtak az egyik, hivatalosan nem üzemelő kút környékén, csőtörés miatt eltávolították a közkifolyót" – fogalmaznak az Indexnek küldött válaszukban. "A településrészen továbbra is biztosított volt a vízszolgáltatás, mert a hivatalosan is üzemelő közkút folyamatosan rendelkezésre állt a Szabadság utca 88. szám alatt" – írják. Ez az a kút, ami kb. 300 méterre van a cigánysorról.

A helyiek felháborodása úgy tűnik, eredményes volt, mert a Tiszamenti Regionális Vízművek már

kedd délelőtt elkezdett egy új kutat telepíteni a Szabadság utcának a romák lakta részére, délután háromkor pedig már üzemelt is az új kút. – írja az Index.

(A címoldali illusztráció forrása: Pixabay/cc0)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Én meg már azt hittem naiv bódulatomban, hogy a Farkas Flóri fizette ki nekik a lopott milliárdokból!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Equus
@Manhattan: mi a faszt sajnálkozol? Menj közéjük, szívd a ganyéjuk szagát, élj a szartól mocskos kezüktől kapott kenyéren, menj lopni velük éjszakánként, de nappal is a Tescoba Auchanba. Ha túl vagy rajta, akkor sajnálkozz! Ne félj, dolgozni, kertet locsolni nem kell.
nezelodo
@wpym: Nem csak az elfogyasztott víz ellenértékét vasalják be a földi halandóktól, hanem a csatornadíjat is, ha meg nem kötötte be a csatornát, vaskos talajterhelési díjat kell fizetnie. Ha meg valaki arra vetemedik, hogy a gyűjtött esővizet használ a wc öblítéshez egy kis házi vízművel, gyorsan felderíti a szolgáltató és és azt is megbánja, hogy megszületett.
Ezekkel a hátrányos megkülönböztetésekkel együtt inkább elszenvedem a negatív diszkriminációt, fehérként, bár a kemény szabadban végzett meló után akár cigánynak is nézhettek a fekete nyári bőröm miatt.
nemkati
@Manhattan: Ezek az emberek nem csak a vizet nem tudnák megfizetni, másra is alig telik nekik. Ha lenne munkájuk (és dolgoznának), akkor be tudnák vezetni a vizet és megfizetnék. Persze, hogy közülük hányan, az attól függ, hány Lagzi Lajcsi él köztük, mert azok nyilván nem.
Equus
@nemkati: Van megoldás, csak kevés Bogdán László van. Amit ő Cserdiben művel lehetne példaértékű, de a jogvédők nem a munkát keresik a cigóknak, csak a lehúzási lehetőségeket, mert maguk is lehúzásból élnek.
Donáld Tramp
Ingyen víz is megjár, f@sza. Gondolom ott is fürödtek, meg a medencéiket is abból töltötték fel a porontyoknak. A falu meg állambácsival fizetette meg.
papa.49
A közkútnál nincs se vízdíj, se csatorna díj ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.