Nem mindegy, hogy hol vált az ember eurót Budapesten: a ferihegyi reptéren, vagy a Váci utcában 100 forintos eltérés is lehet a vételi és eladási ár között.

Felmérte a Napi.hu, hogy miképp és milyen áron váltják Budapesten a frekventáltabb területeken az eurót. 

Mint cikkükben olvasható, a ferihegyi reptér, Deák tér és a Váci utca az, ahol elég nagy különbségekbe lehet beleszaladni vételi és eladási ár között.

(A két összeg közti különbség, a marzs a cikk szerint a pénzváltó haszna: ebből kell neki kigazdálkodnia a helypénzt, alkalmazottak bérét, és még nyereséget is kell termelnie.)

A ferihegyi reptéren az egyik pénzváltó 241 forintért vette, és 335,5 forintért adta az eurót pár napja, a haszon 100 forint volt. Ezer eurónál ez már 100 ezer forintos bevételt jelent! A Váci utcában volt egy hely a cikk szerint, ahol 240 forintért vették az eurót, de 309 forintért adták el. Innen pár lépésre egy másik pénzváltónál viszont 301 forint volt a vételi, és 307 forint az eladási ár. 90 euró beváltása esetén az egyik helyen 21 690, míg a másik helynél 27 ezer forintot kaphatott volna az ember – hívja fel a figyelmet a cikk.

A Napi.hu megkereste a Magyar Nemzeti Bankot, mint a pénzváltással foglalkozók felügyeleti szervét, az árfolyamképzésre vonatkozó kérdésre a következő választ adta a jegybank: 

A pénzváltók által alkalmazott árfolyam meghatározására vonatkozóan azonban nincs jogszabályi előírás, és egyéb jegybanki szabályozó eszköz sem.

Az MNB arra is kitért a válaszban, hogy a jelentős eltérések (a marzsot) az egyéb költségek, mint például a magasabb bérleti díj is indokolhatja (például a ferihegyi reptér esetén).

Mivel az árfolyamképzésre nincs ráhatása a jegybanknak, így más módon, például a fogyasztóvédelem területére vonatkozó panaszok esetén vizsgálhatja csak a pénzváltók működését. Ilyen vizsgálatokat azonban saját maga is indíthat.

Magyarországon március végén 269 pénzváltót tartott nyilván a jegybank, amelyből 75 intézmény volt hitelintézet (bank és takarékszövetkezet), a többi függő közvetítő (ez a megnevezésük a törvényben a pénzváltóknak).

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.