A kora esti órákban kell az orkán erejű szél pusztításával számolni. Azon sem kell meglepődni, ha néhány helyen villámlani fog. Vasárnap délre az előrejelzésnek megfelelően megérkezett a hideg front.

A prognózisnak megfelelően vasárnap délben megérkezett az országba az orkán erejű széllel a hideg front. A meteorológiai szolgálat kiadta a legmagasabb, vörös fokozatú riasztás az ország északnyugati járásaira.

A meteorológiai szolgálat reggel hét óra előőtt nem sokkal kiadott figyelmeztető közleménye szerint vasárnap a déli órákban egy gyors mozgású, markáns hidegfront halad át az országon észak-dél irányban.

A front előtt már a délelőtti órákban viharos (60-85 km/h) széllökések kísérhetik a délnyugati szelet. A front mentén a szél hirtelen északnyugatira fordul és többfelé erősen viharossá (90-115 km/h) fokozódik – írja a met.hu.

A 100 km/h feletti széllökések az ország egy északnyugati-délkeleti tengelye mentén az ún. szélcsatornában a legvalószínűbbek. Ezt követően várhatóan a kora esti órákig elsősorban gomolyfelhők, illetve záporok környezetében nagyobb valószínűséggel a Dunántúl északi és középső területein, illetve a középső országrészben átmenetileg 110-125 km/h közötti széllökések is előfordulhatnak síkvidéken.

Kiadták a riasztást az ország északi járásaira, indul az orkánerejű vihar napja

Az ország egyéb részein, elsősorban a Dél-Alföld térségében sem zárható ki egy-egy 110 km/h körüli vagy afeletti széllökés.

A kissé magasabban fekvő területeken, illetve a Balaton térségében egy-egy 125-140 km/h körüli széllökésre is van esély.

Kiadták a riasztást az ország északi járásaira, indul az orkánerejű vihar napja

A szél számottevő gyengülése az esti óráktól valószínű.

A front mentén – nagyobb eséllyel középső területeken – helyenként villámtevékenységre is van esély – írja a met.hu.

Cikk- és címlapkép: pixabay.com, met.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.