Nemzeti borkincstár programot indított a Földművelésügyi Minisztérium, a tolcsvai muzeális borpincében gyűjtik majd a nedűt. A programra 1,5 milliárd forintot szánnak.

Elindult a Nemzeti borkincstár program, amellyel a magyar borászat történetében egyedülálló értékmegőrzési folyamat kezdődik el – közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kedden a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsván, sajtótájékoztatón.

A miniszter elmondta, a tolcsvai muzeális borpincében 1860-tól őriznek borokat, az idők folyamán körülbelül 390 ezer palack gyűlt össze a Tokaji Borvidék aszúiból, borkülönlegességeiből. Hozzátette: a kormány most közel másfél milliárd forintot biztosít ennek a világon egyedülálló borászati kincsnek a borszakmai vizsgálatára, kezelésére, valamint a tárolás feltételeinek javítására, a bemutathatóság lehetőségeinek előkészítésére.

Nemzeti borkincstár program indul, másfél milliárdba kerül

Fotó: pixabay.com CCO

Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa a program részleteinek bemutatása során hangsúlyozta: a huszonnegyedik órában sikerült lépni, a pince nagyon rossz állapotban van, így a pincerekonstrukció elkerülhetetlenné vált. Ezzel együtt elkezdődik a borkészlet állagmegóvásával összefüggő borszakmai feladatok elvégzése, például a leltár, valamint a borkészlet érzékszervi, analitikai vizsgálata – mondta.

A programot az FM az Országos Borszakértő Bizottsággal és helyi borszakértőkkel, borászokkal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal borászati és alkoholos italok igazgatóságával, valamint a Szent István Egyetem borászati tanszékével összefogva igyekszik sikerre vinni – közölte a miniszteri biztos. Hozzátette: a program 2019. december végéig tart. Közben előkészítik a további lépéseket, például hogyan lehet a borászati kincset turisztikai szempontból hasznosítani – közölte Kiss Eliza.

Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP) hozzáfűzte: érdemes megemlékezni Pogácsás Jánosról, aki kezdeményezője volt a muzeális borkészlet létrehozásának még az állami borkombinátban, a hetvenes években.

(MTI)

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
@Jozefina: Meg az apjának is a ,,bandzsitó víz,, )))))))))))))))))))))))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Egy újabb ""roppant fontos"" cél, amire a haverok kezén keresztül, de el lehet b@szni 1,5 milliárd forintot.
Jelen körülményeink közepette ki tudott volna ennél fontosabb célt találni és pláne, a cimborákon keresztül, megvalósítani? Hiszen hova máshova kellhetne ennél jobban ez a pénz?
CsipkeRózsa
Csak fontosabb a Nemzeti borkincstár, mint pl. a Hospice működése.
Clavigo
Már okádok ettől a " nemzethyy " szótól..
lampa laz
Agyrém ami megtörténhet ebbe az országba.
Zeta
Az ágazat egyre több pénzt kap!
Sok a hívő köztük!
quadrocopter
Melyik koszos csicska vásárolt mostanában pincészetet?
Jozefina
Van az orbán családnak némi érdekeltsége a környéken!!! Meg gazsinak kell a misebor!!!???
papa.49
@Jozefina: Meg az apjának is a ,,bandzsitó víz,, )))))))))))))))))))))))
CsipkeRózsa
@quadrocopter: Mészáros Lőrinc vásárolt többször is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.