Mindenkinek joga van a saját nyelvét használva olyan életet élni, amely nem szorítja korlátok közé – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Siketek Világszövetségének 3. nemzetközi konferenciáján pénteken Budapesten.

Váratlan gesztussal kezdte beszédét Orbán a Siketek Világszövetségének konferenciáján

A kormányfő jelbeszéddel indított, majd a magyar nyelv egyediségét hangsúlyozva úgy fogalmazott: "mi magyarok sokszor érezzük úgy, hogy a nyelvünknek a különlegessége kizár a világból és bezár bennünket a saját világunkba". Ráadásul a nemzet harmada az ország határain kívül él és azért harcol, hogy a saját nyelvét használhassa – vont párhuzamot a jelnyelvvel, amit különleges értéknek nevezett.

Elismerésre méltónak tartotta, ahogy a siketek küzdelmet vívnak érte és azt akarják, hogy a világ minden országában, az élet minden területén legyen joguk saját jelnyelvük használatára, a siket kultúra gondozására és fejlesztésére.

Orbán Viktor a résztvevőknek azt mondta: olyan országba érkeztek, ahol a siketek és nagyothallók rengeteget dolgoztak azért, hogy megbecsült részét képezzék a társadalomnak. Beszámolt arról, hogy a 2011-ben elfogadott alkotmány külön bekezdést tartalmaz a jelnyelvről, világosan kimondva: az a magyar kultúra része. Hozzátette azt is, hogy Magyarország elsőként ratifikálta a fogyatékkal élők jogairól szóló ENSZ egyezményt, 2009 óta pedig a világ legkomplexebb jelnyelvi törvénye van hatályban, amely mindent szabályoz, legyen szó oktatásról, tolmácsszolgálatról, vagy magának a jelnyelvnek az oktatásáról.

A siketeket "a mi országunkban megilleti a nyelvhasználat joga az élet minden területén"

- emelte ki a miniszterelnök, aki példaként hozta, hogy az országos televíziós csatornáknak saját költségükön, 100 százalékban akadálymentesíteniük kell műsoraikat.

A kormányfő a további teendők közé sorolta a siketek kétnyelvű oktatásának megteremtését, jelezve: a Magyar Tudományos Akadémia nyelvtudományi intézete hozzáfogott az előkészítéshez. Ezt azzal magyarázta, hogy a siket fiatalok olyan tudást szerezzenek, ami biztos belépés számukra a munkaerőpiacra.

Orbán Viktor azt is megjegyezte: büszke arra, hogy a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) soraiból többen is szerepet vállalnak a magyar közéletben, ezzel bátorságot, bíztatást, példát mutatva a többi siket fiatal számára. Kósa Ádám az európai parlament megbecsült tagja, Tapolczai Gergely az Országgyűlésben lát el fontos munkát, Lovászy László pedig a kormány felkérésére az ENSZ-ben képviseli a fogyatékkal élőket – sorolta.

A miniszterelnök közölte azt is, hogy Magyarország kiáll a Siketek Világszövetsége által képviselt célokért és támogatja azt a kezdeményezést, hogy nemzetközi világnapja is legyen a jelnyelvnek. Jelezte: Magyarországon az idei évtől kezdve – a jelnyelvi törvény évfordulójára emlékezve – november 9. a magyar jelnyelv napja.

Kósa Ádám, a fennállásának 110. évfordulóját ünneplő SINOSZ elnöke köszöntőjében arról tájékoztatott, hogy a budapesti tanácskozáson a résztvevők megosztották tudásukat egyebek mellett a kétnyelvű oktatásról, a család és a jelnyelv kapcsolatáról, a segítő technológiák nyújtotta lehetőségekről és a foglalkoztatásról.

Colin Allen, a Siketek Világszövetségének (WFD) elnöke pedig azt emelte ki, hogy minden gyermeknek joga van ahhoz, hogy a nemzeti jelnyelvén tanulhasson, ami teljes értékű nyelv. Az oktatást, írástudást pedig a beilleszkedés és a karrier célok szempontjából is fontosnak nevezte.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
váratlan? miért váratlan, hogy gátlástalan és baromságokat zagyvál össze!
sajnos az a gond, hogy a közönség nem röhögte ki! =))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
váratlan? miért váratlan, hogy gátlástalan és baromságokat zagyvál össze!
sajnos az a gond, hogy a közönség nem röhögte ki! =))
Fradigege
HALLJÁTOK?! SZAVAZZATOK RÁ! NA! HALLJÁTOK?
Cicamama55
Nemes gesztus, bár elsőre a képre pillantva azt hittem, áldást osztogat...
csipetke
@Shikari: Ez így igaz!A többinek eszébe se jutott az összes sógor-koma-haver-ilyen-olyan rokont pozícióba hozni,és egyik kormány se volt ilyen korrupt,mint ezek,és egyik sem vágott haza ennyi dolgot,mint ezek.(oktatás,egészségügy,stb).Egyik góré hobbija miatt sem kellett többszázmilliárdot költeni.(stadionok,foci).Tudom,hogy válaszolsz,de hidd el,a te hatásodra nem fogom a gazdád popóját nyalni,egyrészt,mert nem tudsz meggyőzni,másrészt a te nyelvedtől én már nem is férnék oda...
papa.49
Elmondta ezt az anyanyelvén is, lovariul ???
karma1
@Cicamama55: Hajszalpontosan ez jutott az eszembe! Az aldasosztas!
Kulonben pedig ne nagyon dicsekedjen a fogyatekkal elok jogairol lefektetett alapkatyvaszos torvenyre, mert nekunk olyan nincs, hogy "alkotmany", ezt o egy tollvonassal, JOGTALANUL megszuntetett...
A siketek tudnanak beszelni arrol, hogy milyen nehez lehet az o eletuk (is), amit ez a potrohos tutira nem bir felmerni...
A cikket keptelen voltam vegigolvasni, mert egyszeruen ezt az omlengest en mar gyomorral nem birom.
justhpeter
@Shikari: 21:16 Nagyon jó lehet az anyag amit szedsz, tégy egy kicsit el belőle a rosszabb időkre is.
justhpeter
Nemzeti tragédia, hogy ezt a féleszűt akárhova viszik mindig kibújik a beszélő-kényszere. Kellene neki egy külön üvegfalú hely, ahol reggeltől este beszédeket mondana és aki kíváncsi rá az ott megnézhetné. Mondjuk az állatkert hátsó traktusában, ahol a valóban normális állatokat nem zavarhatná.
Cicamama55
@karma1: Orbán Viktor mondta vala, "hogy nem arra kell figyelni mit mond, hanem hogy mit cselekszik!" Nos ebben marhára igaza volt! A nyilatkozatait nem hallgatom, de el sem olvasom. Látom mit tesz...:((((((
eszegfu
@karma1: 6:26 Valóban ugy néz ki, mert ez egy fotó... igazából jelnyelven a tapsolást jelenti, ha a kezek igy állnak és azt a függőleges tengelye körül mozgatja... vagyis ez a "váratlan gesztus" a taps volt... én többet vártam. Legalább annyit, hogy jelnyelven üdvözli őket: jó napot kivánok, örülök, hogy itt lehetek, vagy valami hasonlót, ezek csak néhány igen egyszerü mozdulat. A "mondanivalója" meg u.olyan sablon, lózung, amit minden összejövetelen elmond, esetleg cserélgeti a mondatok sorrendjét.
A siketeket általában csak 4 órára alkalmazzák (ekkor u.is a rehab hozzájárulásból levonhatják a munkáltatók), legtöbbször a Tesco árufeltöltéshez... máshol nem igazán alkalmazzák őket. Egyik tanárom pl. adminisztrátor volt egy cégnél, de mivel soha sem értette meg pontosan a feladatot (leirni meg a vállalkozói szférában tul időigényes), állandó konfliktusa volt a főnökkel, végül kénytelen volt kilépni. Vagyis legalább olyan nehéz helyzetben vannak, mint más fogyatékossággal élő emberek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.