A neves közgazdász, egyetemi tanár Látlelet című könyvének bemutatóján Farkas Zoltánnal, a HVG szerkesztőjével vette sorra a kötet főbb megállapításait a 2010 óta kiépült fideszes politikai rendszerről. Az est szerkesztett felvételének első része.

Forrás: hvg.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Már megint ott tartunk, hogy vannak itt az őshonos nemzetiek, akik jogot formálhatnak az
országra és van a mindenki más, akik meg nem formálhatnak, sőt, takarodjanak el innen. Hogy
ki a nemzeti és kinek kell eltakarodnia, azt persze a nemzeti mondja meg. Saját kútfőből. Az a
kútfő meg nem rejt túlzottan bőséges tudást, de ez emberünket egyáltalán nem zavarja. Mert
neki igaza van. Lett neki. Kapta a kormánytól. A fasizmus ideológiája következetesen hangoztatja az állam elsődlegességének elvét. Benito Mussolini és Adolf Hitler egyaránt maguk személyesítették meg az államot és ennek alapján megkérdőjelezhetetlen hatalmat igényeltek és gyakoroltak. A fasizmus bizonyos elméleteket és terminológiát a szocializmustól kölcsönzött, de azzal ellentétben az emberi társadalmon belüli fő ellentéteket nem az osztályok között találta meg, hanem a nemzetek és az emberi »fajok« között. A gazdasági életben a vegyes gazdaság mellett szállt síkra, amelyben jelentős állami tulajdon és állami beavatkozás mellett nagy teret kapott a nemzeti tőke, beleértve a nagytőkét is. A nemzetgazdaságban az önellátásra és a függetlenségre helyezték a hangsúlyt, ehhez igénybe vették a protekcionizmus eszközeit is. A fasizmus fő ellenségének a szocializmust és a kommunizmust tekintette, de időnként kritikus volt a kapitalizmussal szemben is, egyfajta »harmadik utat« javasolva a kapitalizmus és a marxista szocializmus között. A fasiszta mozgalmak a nacionalizmus harcias,
szélsőséges, soviniszta, idegengyűlölő formáját képviselték”. (Wikipédia) Van valami ismerős a fenti leírásban? Számomra eléggé hátborzongató. Érdemes lehet elgondolkodni ezen.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.