Nem élt soha életvitelszerűen Magyarországon az a több mint tízezer orosz és ukrán állampolgár, akik több százezer forintos magyar nyugdíjakra jelentkeztek be. 

Ezzel a trükkel jutnak hozzá külföldiek a magyar nyugdíjhoz

(Illusztráció: Pixabay, CC0)

1962 decemberében írta alá a Magyar Népköztársaság és a Szovjetunió azt a szociálpolitikai egyezményt, mely szerint 1963 után, amennyiben a szovjet állampolgárok állandóan, életvitelszerűen átköltöznek Magyarországra és hazájukban lemondanak a nyugdíjukról, akkor a magyar jogszabályok szerint számolják ki a nyugdíjukat és a hazai ellátórendszert használhatják. A Szovjetunió hiába szűnt meg 1991-ben, az ukrán és orosz emberek a mai napig élhetnek a rendszerrel.

Tavalyi adatok szerint még kevesebb, mint 10 ezer kapott így nyugdíjat, de ez így is 1,12 milliárd forint költséget jelentett a magyar költségvetésnek 2015-ben – derült ki a Szon.hu korábbi cikkéből.

A HírTV Célpont című műsora szerint azóta meglódult a rendszer, sokan visszaélnek vele.

Az alacsony, néhány tízezer forintos ukrán juttatások helyett sokan hamis jövedelemigazolásokat vásárolnak Ukrajnában, amelyek gyár- vagy tsz-vezetői bérekről szólnak. Ezt követően bejelentkeznek egy magyarországi címre. Hiába nem beszélnek magyarul, sokszor azt sem tudják a helyiek szerint, hogy hol vannak, csak akkor tartózkodnak azokban az ingatlanokban, ahova a lakcímkártyájuk szól, amikor hozzák a nyugdíjukat.

A több ezer új lakos a keleti határ környéki falvakban bukkan fel. Emiatt például 151 százalékos népességnövekedés van Kispaládon, ahol a HírTV és a Magyar Nemzet is beszélt egy férfival, akinek 100 négyzetméteres háza 97 ember lakhelye.

128 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Ilyen hazug, nemzetellenes, tetűláda kormánya még nem volt ennek a szerencsétlen, összeérő
talpából halszagot árasztó országnak. Nemzeti összetartozás, az van. A Fidesz összetartozik azokkal, akik szolgálják a kormányt, a nemzet pedig tartozik. A bankoknak, a letelepedési-kötvényeket megvásárló migránsoknak, az állampapírt vásárlóknak, a Paks 2 hitelezőinek, ha megvalósul a kínai vasútfejlesztés, akkor a kínaiaknak is. Nemzeti összetartozás van, ezért havonta 1,5-2 milliárd forintnyi nyugdíjat fizetünk ki olyan embereknek, akik soha, egyetlen egy percig sem dolgoztak és adóztak Magyarországon. A volt Szovjetunióval kötött megállapodást nem mondta fel a magyar kormány, hanem megerősítette. A nemzeti összetartozás jegyében rengeteg idős embernek nincs, vagy az éhenhaláshoz is kevés a nyugdíja (ez a szám bőven növekedni fog, amikor a minimálbéresek és közmunkások elérik a nyugdíjkorhatárt), a volt Szovjetunióból magyarországi lakcímre bejelentkezett nyugdíjasok pedig vidáman elvannak, és még az ukrán/orosz államkassza is jól jár, mert bár oda fizették az adókat, járulékokat, de – miután a magyar nyugdíj feltétele, hogy az illető lemond az orosz/ukrán nyugdíjáról – visszafizetni azt nem kell számukra.
nyugdijbiztositas.tcs.allamkincstar.gov.hu/hu/uegyintezes/nemzetk%C3%B6zi-%C3%BCgyint%C3%A9z%C3%A9si-t%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3k/158-k%C3%A9toldal%C3%BA-egyezm%C3%A9nyek/806-t%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3-az-1963-%C3%A9vi-16-t%C3%B6rv%C3%A9nyerej%C5%B1-rendelettel-kihirdetett,-a-magyar-n%C3%A9pk%C3%B6zt%C3%A1rsas%C3%A1g-%C3%A9s-a-szovjet-szocialista-k%C3%B6zt%C3%A1rsas%C3%A1gok-sz%C3%B6vets%C3%A9ge-k%C3%B6z%C3%B6tt,-a-szoci%C3%A1lis-ell%C3%A1t%C3%A1s-ter%C3%BClet%C3%A9n-val%C3%B3-egy%C3%BCttm%C5%B1k%C3%B6d%C3%A9s-t%C3%A1rgy%C3%A1ban,-budapesten,-az-1962-december-20-%C3%A1n-k%C3%B6t%C3%B6tt-egyezm.html
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Mézike
@Csizmás Kond: Hááát na! Lányból valék. :-)
Csizmás Kond
@Mézike: ...és szereted ha rászednek...illetve rádszednek...:)
Mézike
@Csizmás Kond: ha rászednek azt megérdemlem, mer' nem vág az agyam. Bár néha én vagyxok az aki kérdez. Me' azzé ollan lüke nem vók, hogy ha nem tok valamit akkor abba nem ugatok bele. :-)
Rám szednek? Mit te?
Csizmás Kond
@Mézike: ...tájszó...de van értelme...:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.