A vidéki Magyarország programjának nevezte a megyei jogú városok fejlesztését célzó Modern Városok Programot Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter kedden Debrecenben, a terveket bemutató országjárásának első állomásán.

A miniszter utalt arra, hogy a 23 megyei jogú városban kétmillió ember él, de a települések környezetét tekintve sokkal több embert érintenek a fejlesztések, ezért a Modern Városok Programja a vidéki Magyarország programja.

A programban 250 projektet támogatnak összesen 3500 milliárd forint fejlesztési forrással, amiből eddig – tervezésre, projekt-előkészítésre – 600 milliárdot már megkaptak az önkormányzatok

- mondta Kósa Lajos, hozzátéve: ez azt jelenti, hogy időarányosan jól áll a program végrehajtása.

Kósa: a Modern Városok Programja a vidéki Magyarország programja – 3500 milliárd forintot kapnak a vidéki városok

Fotó: MTI/Marjai János

Az elbírált projektek közül 60 igényelt egyedi kormánydöntést, 47 projekt esetében pedig a fejlesztési elemek újratárgyalását kezdeményezték az érintett önkormányzatok

- jelezte.

Papp László, Debrecen polgármestere hozzátette: a rendszerváltás óta először fordult elő, hogy az önkormányzatok maguk határozhatták meg a fejlesztési elképzeléseiket, amiért köszönetet mondott a kormánynak.

Kósa Lajos és Papp László is kiemelte a debreceni program elsőként megvalósult elemét, a helyi menekülttábor 2015 decemberi bezárását.

A miniszter szerint a Modern Városok Programban az egyetemi innováció-fejlesztési programok vannak a legjobb helyzetben, a Debreceni Egyetem (DE) például 18 projektre az elnyert 21 milliárd forintból 20 milliárdot már megkapott, további 3,7 milliárdot pedig az innovációs pláza infrastrukturális beruházására utaltak át.

Hozzátette: a programban a legnagyobb fejlesztési értéket a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházásában megvalósuló debreceni főpályaudvar jelenti. Mivel az építőanyagok árának emelkedése miatt a kivitelezői ajánlat magasabb a tervezettnél, a kormány új értékbecslést kért, változatlan műszaki tartalommal – magyarázta Kósa Lajos.

A tárca nélküli miniszter a debreceni fejlesztések közül kiemelte még a Csokonai Színház 6,3 milliárdos rekonstrukcióját, a nagyerdei strandfelújítást, amit 4 milliárd forinttal támogatnak, a nemzetközi iskola, a déli ipari övezet és a helyi repülőtér fejlesztését.

Utóbbi kapcsán Kósa Lajos elmondta: a kormány vizsgálja egy olyan fejlesztés lehetőségét, aminek eredményeként a tavalyi 320 ezres utasforgalmú légikikötő egymillió utas kiszolgálására lenne alkalmas.

Papp László a városba települő cégek számát és a jelenleg is folyó járatfejlesztési tárgyalásokat figyelembe véve reális tervnek nevezte, hogy a 2020-as évek közepére egymilliós utasforgalmú légikikötője legyen Debrecennek.

A repülőtértől délre létrejövő ipar park kapcsán megjegyezte: a nyolcmilliárd forintos teljes alap-infrastruktúra fejlesztéssel év végéig elkészülnek, de a jelenlegi megállapodások alapján két gyár, egy hamarosan lezáruló tárgyalást követően pedig már három termelő üzem építése kezdődhet meg a területen – ismertette Debrecen polgármestere.

Forrás: MTI

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Debrecennek kell egy hegy, mert meg fogjuk pályázni a téli olimpiát.Stadion lesz, a kisrigó püspök úrnak készül, Isten legnagyobb dicsőségére, majd szaladgálhat benne egyedül. Ezt a hülyét mindegy hová nevezik ki,akkor is letudja járatni a gazdáit...persze vannak akiknek az se gond ha miniszteri rendelet írja elő hogy seggbe kell őket toszni... Akkor most már Lali seggfej neve Mr. 30%.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Már csak egyet kell aludni és akkor holnap lesz! Esküszöm. De még ma van és ez sem semmi az ilyen viszonyok között, amilyeneket nekünk sorsolt a Soros Gyuri bácsi. Meg a Simicska.
Meg Kósa, aki mindjárt miniszter lesz és ezt nagyon meg is érdemli ő. Sőt! Kettő miniszternek kellene lennie, mert ilyen figura nincs több. Még a Fideszben sem. Annyira cukorborsó, hogy nagyon. Az még csak semmi, hogy képes öt percben hetvenkétszer kimondani Soros nevét. Hiába vicceskedik ezzel az Index, szerintem attól van ez neki, hogy decemberig meg volt szabva, hányszor kell kimondani. De hirtelen váratlanul miniszter lett és akkor már nem fog esetleg sajtótájékoztatót tartani és így nem tudja teljesíteni a fejkvótát. Ezért gyorsan bepótolta előre is. A videót meg mindenkinek szívből ajánlom. Érdemes megtekinteni, mert a maga nemében egy valóságos remekmű. Majdnem megtudjuk belőle azt is, hogy ki találta fel a kereket. Meg a tüzet.
index.indavideo.hu/video/Kosa_ujabb_vilagcsucsot_allitott_fel_sorosozasban
Eladott Ország
Szóval Lajosnak majdnem sikerült találni valamit, amihez ért is, de megnyugodhatunk: ehhez is pont úgy ért, mint minden máshoz. Semennyire. Mégsem az itt a legnagyobb probléma (de, az is!), hogy Kósa Lajosra nem hogy bárca tárca nélküli miniszterséget, de még egy takarításra alkalmas seprűt se szívesen bízna az ember, hanem hogy ezek a kegyes ajándékok – a sehova nem vezető utakat és csicsás térköveket beleértve – abból a közpénzből épülnek, amit olyan nagyvonalú flegmasággal szórnak nemzetiék, hogy közben leszarják, mennyi lesz a vége. Nem is tudják, de különösebben nem is érdekli őket. Nem a saját vagyonkájukról van szó, nem igaz? Hol érdekli őket, hogy körülbelül egyetlen év alatt 100%-kal drágult az, amiről tavaly úgy tudtuk, hogy a felébe fog kerülni. Hány százalékos építőipari drágulással magyarázható ez a rohamtempó (nem Kósától kérdezem, mert ő úgyse tudja)? És ha az az 1500 milliárdról induló projekt, ami egy év alatt a duplájára duzzadt, akkor például ki reménykedik még abban, hogy a 3500 milliárdosra kalibrált paksi beruházásba nem döglik bele a nemzet? Legfeljebb majd arra is azt mondják, hogy fogalmuk nincs, mi lesz a vége?
Mekkora buli ez az uraknak, szerintem rongyosra csapkodják a térdüket, a nagyon hülye Lajossal együtt. Eszelős mennyiségű baromságra büntetlenül elkúrni eszelős mennyiségű pénzt. Nehezen átlátható, nem ritkán értelmetlen projektek éveken átívelő, még nehezebben számon kérhető üzemmódban, amivel kapcsolatban időnként ki lehet állni és azt lehet mondani, hogy a triplájára drágult, és fogalmunk sincs hol a vége. És akkor olimpiát még nem is rendeztek, pedig mekkora igényük volt rá.
papa.49
Most 2018 január vége felé vagyunk 2016 nyarán járt a csutigeci Kecskeméten ez ügyben ígért mindent tokkal, vonóval, útépítést, polgári repteret, oszt. mi lett belőle EGYETLEN KAPAVÁGÁS SE TÖRTÉNT ENNYI LETT !!!
Jozefina
És annak egy jó része, megy a mamának, papának, feleségnek...
desiro
A maminak lesz még 1-2 sziszi hizlaldája.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.