Három újabb jelölőszervezetet vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság, így már 77 párt van nyilvántartásba véve. Négy éve 71 volt csak.

Újabb három jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), ezzel 77-re emelkedett a nyilvántartásba vett pártok száma. Négy évvel ezelőtt összesen 71 pártot vett nyilvántartásba a bizottság.

Tavaszi választás: már 77 párt került be a nyilvántartásba

Fotó: wikipedia CC BY-SA 2.0/Rama

Az országgyűlési választásokon indulni szándékozó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat. A szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmeiket az NVB-hez, a bizottságnak a bejelentéstől számított négy napon belül kell döntenie a nyilvántartásba vételről. Ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a bejelentett szervezet létezését, és adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában.

Az NVB korábban már nyilvántartásba vett jelölőszervezetként 74 pártot, valamint az országos nemzetiségi önkormányzatok közül kilencet.

A testület pénteki ülésén további három pártot vett nyilvántartásba, ezek – a kérelmek beérkezési sorrendjében – a következők: Elégedett Magyarországért Mozgalom (EMMO), Oxigén Párt, Platón Párt.

Az NVB visszautasította a Szent György Szövetség Szvitek Attila Imre Pártja nyilvántartásba vételét, mivel a szervezet a választás kitűzésekor nem szerepelt a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában.

A 2014-es országgyűlési választásra 71 pártot és 13 országos nemzetiségi önkormányzatot vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság. Az Országos Bírósági Hivatal nyilvántartása szerint mintegy 250 párt volt jogerősen bejegyezve az április 8-ai voksolás kitűzésekor.

A határozatok nem jogerősek, ellenük három napon belül felülvizsgálat kérhető a Kúriánál.

Az április 8-ai parlamenti választáson országos listát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat, ehhez a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása szükséges. Az országos listákat március 6-ig kell bejelenteni az NVB-nél.

(MTI)

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rdos
Készül az újabb választási csalás? :-(
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
adrenalink
@bencemacska: 12:27-re Az elhülyülés jelei már most is mutatkoznak, egyre többször hibáznak! De amíg az ellenzék 8 év után még mindig a sebeit nyalogatja, leginkább egymással vannak elfoglalva, és a választási rendszer igazságtalanságán siránkoznak, addig itt változás nem lesz. Ezért remélem, hogy ez az impotens, csapatnak nem mondható halmaz a választások után megy a kukába, teret engedve egy friss, remélhetőleg győztes szellemiségnek.
Hellcat
@maszk: Akkor már Fides-KDMP tök hasonló logokkal :D
rdos
@maszk: Talán még azt kéne kimókolni, hogy a fidesz pedig változtasson nevet! Miért? Mert már régen nem fiatalok, régen nem demokraták és elég régen (folytatólagosan) bűnszövetségben leledzenek a harmadik halmazati jelzővel együtt (köztörvényes).

Ötletelek, mert a kibicnek semmi sem drága. ÖAM (öreg antidemokraták maffiája, bár meg kell mondjam a Cosa Nostrára nézve sértő ezeket a mindenre alkalmatlan legaljákat a talján alvilághoz hasonlítani). A százhuszonnyolc párt között az egybites hívek nem találják meg őket. :-)

Komolyra fordítva, viszont Paks2-be belebukhatnak (Dunaszaurusz megvan, mondjuk azzal pont sokkal kevesebb gond volt, mint Paks12-vel, és az tényleg zöld áram, csak ugye nálunk görögdinnyezöldek a zöldek, - kívül zöld, belül vérvörös :-()
rdos
@Hellcat: Jobban belegondolva ez a választási csalás már a kékcédulás választás óta (1947-48?) tart, csak akkor még a Szövetséges Ellenőrző Bizottság bólintott rá, mint demokratikus választásra. :-( Milyen érdekes azóta is ezek a nagyhatalmak tartanak itten nálunk mindent píszínek, és még nem diktatúrának de már nem is demokráciának. :-(
bencemacska
@maszk: ma, 12:57
Jó ötlet, ezt okvetlenül meg kellene próbálni!
Szerintem elbukna az ötlet már a bíróságon a bejegyzésnél, Handó még a küszöbön keresztbe feküdne!
Második kemény akadály lenne az NVB.
Csak addig kekeckednének, míg lezajlanak a választások!
Ennek ellenére meg kellene próbálni!!!
Pálinkás Pál
@division: A Kárpátok Géniusza is azt hitte !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.