A Magyar Nemzet cikke szerint ugyan a kormány szerint közel 2,5 milliárd köbméternyi gáz van a hazai tározókban, a valóságban ez mindössze 650 millió köbméter.

A kormány és a Fidesz is nemrég jelentette be, hogy megfelelő mennyiségű, mintegy 2,5 milliárd köbméternyi földgáz áll rendelkezésre a hazai tározókban.

Magyar Nemzet: hiába magyarázza a kormány, alig van gáz a tározókban

Fotó: pixabay.com CCO

A Magyar Nemzet cikke szerint ugyanakkor a négy hazai tulajdonban álló és összesen 4,4 milliárd köbméternyi gázt befogadni tudó tározókban mindössze 650 millió köbméternyi gáz található – a feltöltöttségi szint 15 százalékos.

A "valóságban a tárolókban elérhető mennyiség a vésztartalékokkal együtt is csupán 1,85 milliárd köbméter. Ezért a szakértők talánynak vélik, hol tárolják azt a 2,5 milliárd köbméter gázt, amelyről" a kormányzat beszélt korábban.

A cikk szerint "az sem ismert, hogy a kormányzat ténylegesen mekkora mennyiség felett rendelkezik a készletből, és a gázkereskedő társaságok birtokában mekkora hányad van, amelyhez a kabinet nem férhet hozzá. A kormány ugyanis az orosz állami gázipari óriás, a Gazprom számára is végez bértárolást, ám nem közölte, mennyi gáz befogadásáról kötött szerződést tavaly nyáron az oroszokkal."

A lapnak nyilatkozó szakemberek szerint még ha a kereskedelmi tározókban található összes gáz is a kormányé lenne, akkor is csupán 30 napra lenne elegendő a tartalék, vagyis még bőven a fűtési szezonban fogyna ki a gáz. "Tavaly március közepén, vagyis egy hónappal a tavalyi fűtési szezon vége előtt már csak 4,7 százalékos volt a befogadók töltöttsége, azaz szinte üresek voltak a tárolók" – olvasható a cikkben.

A lap szerint az ország teljes gázfogyasztása 8-10 milliárd köbméter között van, ennek a 70 százaléka megy el télen. Ebből a mennyiségből a lakossági fogyasztók olyan évi négymilliárd köbméternyit használnak el, télen általában 2,5-2,8 milliárd megy el. Az egyetemes (lakossági) gázszolgáltatókat a törvény kötelezi, hogy az elmúlt 10 év legnagyobb fogyasztásának legalább 60 százalékát tárolják, ez olyan 1,7 milliárd köbméter. Tavaly a kormány 1,8 milliárd köbméternyit tárolt mindössze.

62 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
Gáztartalék témában is mindigis hazudtak!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
maszk
Én rajta vagyok, hogy megtegyem, csak kell egy szervezet, amelyik biztosítja a helyszínt, és a fegyvert.
Én meghúzom a ravaszt, aztán megyek a börtönbe, vagy meghalok, ha ez kell, hogy végre felszabaduljon ez az ország az elnyomás alól.

Lee Harvey Oswald Tamás.
Sámannus
Állítólag jön még egy hideg hullám, majd attól okosabbak leszünk.
maszk
(előre megmondtam, hogy lemegyek kutyába)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.