Hétfő este flash mob demonstrációt tartottak Budapesten a Nyugati téri Remix Disco előtt, ahova szombat este nem engedték be szórakozni a magyar roma zenekar, a Parno Graszt tagjait. 

A zenészeknek a biztonsági őr azt mondta, hogy kamerarendszer van a bejáratban, és leszóltak neki rádión, hogy ne engedje be őket. Bár nem mondták a zenészek szemébe, a zenekar menedzserei szerint nagyon valószínű, hogy azért nem engedték be őket, mert roma származásúak. 

Videó: romák tüntettek a diszkrimináló Remix diszkó előtt

Bár egy roma előadó, Kis Grofó lépett fel hétfőn éjjel a Nyugati tér melletti Remix diszkóban, mégsem engedték be a helyre azokat a romákat, akik egy oda szervezett demonstráció keretében szerettek volna a helyre bejutni.

A demonstrálók egyik szónoka, Balogh Lajos a hvg.hu-nak elmondta, hogy rendőrök fogadták őket a bejáratnál, és az üzletvezetővel sem tudtak beszélni. Beszédében elmondta, nem hagyhatják, hogy kitiltsák a romákat a szórakozóhelyekről, mert akkor legközelebb már a sarki közértbe sem fogják beengedni őket.

A tüntetők azt várták volna, hogy Kis Grofó ne lépjen fel ilyen körülmények között, ő azonban fellépett, és egy Facebook-posztban magyarázatot is adott rá: azt mondja,

a Remix Klub egyértelműen biztosította őt arról, hogy nem diszkriminálja sem a romákat, sem más kisebbséget.

Cikk- és címlapkép: hvg.hu

(hvg.hu)

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
Pedig igzuk van..ahová egy romahorda betelepszik ,ott minden,és mindenki veszélyben van!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
@human: És felhozod példának a spanyolokat,akik maguk is Inkább a cigókra hajadzanak...és azt nem nevezném sikeres integrációnak hogy épphogy nem szegregálják el őket. Arról most nem beszélve ,hogy a szegregáció az egyetlen megoldás...mert beilleszthetetlenek egy normális társadalomba...
human
@Pálinkás Pál: A szegregáció konzerválja a jelenlegi állapotot. Tisztában vagyok vele, hogy egyesek okkal, ok nélkül gyűlölik a cigányokat úgy általában, de ezzel semmit sem haladunk előrébb. A cigányság integrációja azért is fontos, mert akkor tudatosabban terveznék be a gyereket is. Bármennyire is hihetetlen vannak akik még a fogamzásgátlásról sem hallottak, mert nem volt aki beszéljen nekik erről. A gyerekeknek a bentlakásos iskolák jelenthetnek még kiutat. De számos megoldás van még ami a megoldáshoz vezet.
mackoka46
Lecsorog a kormányzati nácizmus a legeldugottabb helyre is. Persze a romák is tehetnének renoméjuk helyreállításáért, de ami itt történt az nettó gyűlölet. No de hát mit várhatunk egy feslett erkölcsű diktátor botrány országától ?
Pálinkás Pál
@human: No azértz azt hiszem jóval több okot szolgáltatnak a cigók a gyűlölködésre ,mint az elfogadásukra,szerte a világon!!! Vagy te hallottál már bárhol olyat hogy valaki arról áradozott volna" jaj istenem,de boldog vagyok,egy dolgos cigánycsalád költözött a szomszédomba.." vagy "elmegyek este egyet sétálni a cigánysorra,mert az olyan romantikus.."... no ugye hogy nem!!!
human
@Pálinkás Pál: Van probléma igen. De mint minden problémát megoldani kell és nem belehergelni magunkat annak létezésébe, mert akkor beleőrülünk. Például ha eladósodik egy család és nem a kiutat keresi, hanem azzal kel és fekszik, hogy reménytelen a helyzete, akkor tényleg végük. Lehet morogni és panaszkodni, de a megoldás keresése a legfontosabb, mert az szünteti meg a problémát.

Én nem a bűnöző cigányokért mondom amit mondok. Azok bűnözők és börtönben a helyük. ÉN azokért a cigányokért beszélek, akik már kitörtek a nyomorból, de még mindig követi a boltos a sorok közt, vagy még mindig odébb ülnek tőle a buszon vagy még mindig azt a választ kapja álláskeresésnél, hogy már betöltötték. Őket kell megvédeni, mert szerintem ők fogják magukkal húzni a többieket. Akik ki akarnak törni a reménytelen helyzetükből azokon segíteni kell és nem visszalökni őket mondván ő cigány és neki lopnia kell, mert ez a társadalmi elvárás egy cigánnyal szemben.

Ott van például a kis cigány lány, Dorina esete. Készített egy videoklipet aminek a lényege az volt, hogy jól sikerült a matek dogája és boldogan megy bulizni. A sok dicséret mellet ilyenkor miért jelennek meg a cigányozások, a támadások? Mert nem fér bele egyesek világképébe, hogy egy cigány is lehet tisztességes és jó állampolgár. A legundorítóbb az volt mikor a Hódmezővásárhelyi választások előtt kiadtak egy videót amin a cigányokat kérték, hogy ne adják el a szavazataikat. Dorinának csak pár másodperces szerepe volt benne, de annyi támadást kapott, hogy törölnie kellett a klipet az internetről. Érted te ezt?

Összegezve. Igen, van baj, de a megoldást kell keresni. Valóban 2010-ig sem keresett senki megoldást. Sajnos úgy látom, hogy Orbánnak sem érdeke a cigányság helyzetének javítása. Ez jelenleg egy jól irányítható tömeg számára. Ahogy ő mondta, rejtett erőforrások.
magyarbakancs
Mit akartok cigányok?
Emberi jogot,diszkriminációs mentességet?
előszór nálatok nagyobb rasszisták nincsenek,.második meg kellene tanulni viselkedni,és normálisan beilleszkedni a társadalomba.
Mer pont ezeket nem tudjátok.
Pofátok akkora mint a Bécsi-kapu..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.