Szinte egyidőben függesztették fel az eljárást két hajléktalannal szemben, akiket az új törvény alapján citáltak bíróság elé.

Két hajléktalan is megúszta – a vidéki bíróságok engedékenyebbek?
Fotó: Pixabay

Kaposváron és Pécsen is megszüntették, illetve felfüggesztették az eljárást azokkal a hajléktalanokkal szemben, akiket a rendőrök az új törvény alapján összefogdostak az utcán.

Az Index vette észre, hogy a Kaposvári Járásbíróság egy 54 éves férfi ügyében felfüggesztette az eljárást, és az alkotmánybírósághoz fordult. Indoklásuk szerint ugyanis

a hajléktalanokat kriminalizáló rendeletmódosítás több ponton is az Alaptörvénybe ütközik.

Szinte ezzel egyidőben történt egy hasonló eset Pécsen is. A Szabad Pécs tudósításából megtudtuk, a bíróság itt is megszüntetett egy helyi hajléktalannal szemben indított szabálysértési eljárást. 

Dr. Sugár Katalin bírósági titkár a Szabad Pécs szerint azzal indokolta a döntést, hogy bár érthető a jogalkotó célja, de szerinte

csak Budapesten tarthatatlan a helyzet, és „még kiforratlan a jogszabály alkalmazása,

például az, hogy a rendőrség hogyan rögzíti az első három felszólítást, amely után a negyedik alkalommal el lehetett indítani az eljárást”.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
Az értelmiség egyre nagyobb szeletének kezd megjönni az esze. Lehet, hogy a hajléktalanokkal való orbáni bánásmód fogja őket a valóságos demokrácia és jogállam felé egységesíteni?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Commenter
@emerencia:ez nem engedékenyebb vidéki hozzáállás kérdése, ahogy a cím mondja nem is lehet az. Ez emberségesség és szakmaiság kérdése egyre több ügyvéd és bíró is peticióban mondta ki hogy a hajléktalanság kriminalizációja törvénytelen.
ila51
Itt tüzetesen elolvasták hogy 90 nap alatt , szabályosan 3 felszólítás után , milyen módon lehet a 4. alkalommal intézkedni
levarosbukta
@emerencia: Attól tartok inkább az motiválja a birói és az ügyvédi kart hogy ezekért az ügyekért nem számolhatnak fel jó kis zsíros pénzeket.
emerencia
@levarosbukta: vagy egyszerűen csak az orbáni diktatúra után szeretnének nyugodtan tükörbe nézni...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.