Háborús időkből maradt ránk, itt az ideje megszabadulni tőle! Az óraátállítást egy több, mint százéves vészforgatókönyvnek köszönhetjük. Az első világháború idején, a szembenálló nagyhatalmaknak pótlólagos energiaforrásokra volt szükségük, melyet az óraátállításból reméltek  pótolni. A legújabb kutatások szerint viszont az óraátállítás gazdasági hatásai koránt sem olyan jelentősek, mint korábban gondolták, ráadásul egy sor negatív hozománya van. Még az egészséges szervezetet is hónapokig megviseli, fáradékonyságot, dekoncentráltságot, alvászavart okozva.   Felmérések bizonyítják, hogy az óraátállítás után  nő a balesetek és a szívinfarktusok száma. Sőt egy amerikai tanulmány szerint, (U. S. Law Enforcement Assistance Administration) az elkövetett bűncselekmények mennyisége is jelentősen emelkedik. Az elsősorban gazdasági okokra visszavezethető  óraátállítás  célja, hogy az adott ország gazdasága ezzel jelentős energia megtakarításhoz jusson. Németország 1916-ban,...

Forrás: fittesmost.hu
Feltöltő: andrewsun
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Mindenki talál valami fontos következményt az óraállítás káros egészségi hatásaira.
Kérem és köszönöm a lehetőséget , hogy kifejthessem ezzel kapcsolatban a véleményemet.
Van ugye elektronikus és mechanikus óra, fali és toronyóra, napóra, és játék óra általában a legtöbbjük állítható. Ezek a készülékek bármilyen helyzetben bárhogyan állítják nincs hatással a szervezetre, amennyiben nem esik némelyik súlyosabb darab valakinek a fejére, vagy olyan villamos delej hajtású amely veszélyes áramütést okozhat. Más egészség károsító hatásról bizonyíthatóan óra állítás nem okozhat.
A magyarázat egyszerű: vegyük azt az óraállítást ami év közben folyamatosan történik, ez a napkelte és a napnyugta nehéz lenne ennek káros hatását igazolni.
Vegyük most az óra állításának azt az esetét amikor mindenki beállítja az óráját a téli időszámításhoz. Fizikai értelemben ezt külön-külön, és egyszerre is megtehetjük. Ennek a jelenségnek vannak rejtett módjai is, amikor valaki elmegy egy éjszakai lokálba, és hajnalig mulat Össze vethetjük ezt az állapotot is óra állítással, ha a szórakozóhelyen mondjuk kizárólag mélykúti fehéret fogyaszt, vagy más néven ásványvizet.Nyilván ez is óra állítás, de micsoda különbség! Ezt én magamnak okoztam, és magam szenvedem el minden ártalmával együtt. Más más okokból, de magunk változtatunk a bioritmusunkon kizárólag azért mert úgy döntünk, pl. más földrészre utazunk több időzónán keresztül, vagy több műszakban végezzük a munkánkat, vagy több túlórát is vállalunk, vagy többféleképpen átszervezzük a napi teendőinket ezért a napi kelés és a lefekvés ideje megváltozik.
Az, hogy az óra állítás milyen káros következményekkel jár, a kérdés feltevésekor is hamis, mert nincs következménye a szervezetre. minden másnak lehet hatása az életünkre, de az más tevékenység eredménye. Attól hogy a krumpli hogyan ketyeg a karomon az nincs rám fizikai hatással.
wagabund
ha ez ekkora probléma, akkor ne húzzák az időt, hanem legyen ez az utolsó állítás..az, hogy brüsszelben a sok fasz meddig túrja az orrát ezen a témán, az őket minősíti...pláne ha egy alkesz a főnök..

most visszaállítottuk az "eredetire", oszt jónapot.
Nessy
csak éppen akinek reggel hatkor csörög a vekker, és este tizenegy körül feküdt le eddig, az bizony jó pár napig már este tízkor nagyon álmos lesz. És a megszokott ebédideje is elcsúszik. Minden megszokott tevékenység időpontja változik. Aztán három négy nap alatt átáll az ember belső órája, ritmusa. Bár van akinek nehezebben.
Arról nem is beszélve, hogy rengeteg elektromos szerkentyű vesz bennünket körül, amiknek ganz egal, hogy mit mutat a vekker, ők bizony fogyasztják az áramot, a kazánok a gázt, vagy amivel működnek. A közlekedés energia felhasználása sem változik érdemben. A közvilágítást eddig is a külső fények szabályozták, nem az órák. Van aki szerencsés, és nem veszi észre, van akinek ez a bioritmus változás kisebb, nagyobb problémát okoz. nem vagyunk egyformák! Szerencsére.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.