Judith Sargentini is megszólalt a korrupció miatt kiszabott börtönbüntetése elől Magyarországra távozott, és Budapesten menedékjogot kért volt macedón kormányfő, Nikola Gruevszki ügyében. Szijjártó Péter szerdán egy más témában tartott sajtótájékoztatón a Kempinski Hotelben azt mondta, semmilyen joga vagy felhatalmazása nincs arra, hogy folyamatban lévő menekültügyi eljárásokról bármilyen információt adjon.

Judith Sargentini EP-képviselő a Twitter oldalán jegyezte meg: amikor utoljára érdeklődött arról, hogy a Szerbia felől érkező bevándorlók kaphatnak-e menedékjogot Magyarországon, azt a választ kapta, hogy nem.

Vajon Magyarországon van VIP-tranzitzóna?

– kérdezte ezután bejegyzésében Sargentini, utalva  Nikola Gruevszki ügyére.

Szijjártó is megszólalt

Az ügyben ma megszólalt Szijjártó Péter külügyminiszter is, aki a 444.hu szerint egy más témában tartott tájékoztatón a Gruevszit érintő kérdésre azt mondta:

Ha a menekültügyi eljárás lezárul, akkor szívesen állunk természetesen mindenkinek a rendelkezésére. Gondolom, a menekültügyi eljárás alanya is. Addig azonban én további tájékoztatást nem tudok önnek adni. 

Hozzátette:

semmilyen joga vagy felhatalmazása nincs arra, hogy folyamatban lévő menekültügyi eljárásokról bármilyen információt adjon.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a volt macedón miniszterelnök tegnap Facebook-oldalára írta ki, hogy jelenleg Budapesten tartózkodik és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

Szkopje is megerősítette, hogy a volt macedón miniszterelnök Budapesten van

A macedón belügyminisztérium kedden megerősítette, hogy a szökésben lévő Nikola Gruevszki volt miniszterelnök Magyarországon tartózkodik.

A belügyi tárca közleménye szerint a korábbi értesülést a magyar belügyminisztérium erősítette meg.

Ezután pedig a macedón rendőrség tájékoztatta az illetékes bíróságot, hogy írjon ki nemzetközi elfogatóparancsot a volt kormányfő ellen, valamint a külügyminisztériumba kérették a szkopjei magyar nagykövetet.

Az kérdéses, hogy a volt macedón kormányfő hogyan jutott el Magyarországra, ugyanis tavaly elővigyázatosságból elvették tőle az ellene folyó eljárások miatt.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, ahol viszont a héten elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá.

Nikola Gruevszkit májusban ítélték el hivatali visszaélés miatt. Az ítélet szerint Gruevszki miniszterelnökként befolyást gyakorolt egy páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt pályázat kimenetelére, és a győztesnek kihirdetett autókereskedő utólag jutalékot fizetett neki, illetve ő maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót.

A 600 ezer euró (192,85 millió forint) értékű Mercedes megvásárlására 2015-ben derült fény, amikor az akkor még ellenzéki – azóta kormányfővé választott – szociáldemokrata Zoran Zaev nyilvánosságra hozta Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit.

Az eljárás során perdöntő bizonyítékká vált Gruevszkinek és az akkori belügyminiszternek az egyik telefonbeszélgetése, amelyben a gépjármű megvásárlásáról esik szó.

A politikusnak múlt csütörtökön kellett volna megkezdenie börtönbüntetésének letöltését, de ügyvédei fellebbezést nyújtottak be, amellyel nyertek egy kis időt Gruevszki számára, ám az indítványt a múlt pénteken a fellebbviteli bíróság elutasította.

A döntést – amely szerint azonnal börtönbe kell vonulnia – a múlt hét végén és hétfőn többször is megpróbálták kézbesíteni a volt kormányfőnek, ám Gruevszkit sehol sem találták, ezért hétfő késő délután elfogatóparancsot adtak ki ellene.

A rendőrség átkutatta a politikus házát, Oliver Szpaszovszki belügyminiszter pedig bejelentette: a hatóságok fokozottan figyelik a Szkopjéból kivezető utakat, illetve a határátkelőket is.

A sajtó azt is közölte, Gruevszkinek nincs útlevele, mert azt még korábban elővigyázatosságból elvették tőle az ellene folyó eljárások miatt.

Nikola Gruevszki ártatlannak vallotta magát ebben és további négy ügyben, majd közölte: az eljárások politikai indíttatásúak, és azok mögött a szociáldemokrata kormány áll.

Menedéket kért Magyarországon 

Nikola Gruevszki kedden saját maga jelentette be Facebook-oldalán, hogy Budapesten van.

Gruevszki üzenetében azt írja: az elmúlt napokban több halálos fenyegetést kapott, de soha nem adja fel. "Mindig hű maradok Macedóniához" – tette hozzá.

Forrás: Zoom.hu, 24.hu, 444.hu, MTI

Címlapi kép: MTI/EPA Georgi Licovski

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
Csak mondja valaki, hogy kevés az iskolai végzettsége Sargentini asszonynak! Akinek a jelentése nem elég bizonyító erejű, az gondolkozzon el a tegnapi bejegyzésén. Tegnap ismét bebizonyította, hogy topon van a magyarországi történésekből és igen gyors reagálású, jó véleményformáló!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
moareka
@Shikari: Édes babám, igazi keresztény népnemzethy konzervatív hozzászólások tömege a tied...
kereső
@Eladott Ország: tegnap13:39, De "tiszteli" orbán kultúráját-a lopást.És sorosozni is tud!
tulipan
@Shikari: Mi a hézag Te pimasz, mnarancsos retek náci-újkommunista takony! Anyáddal ugass így, amíg töltögeted a koszos ribancot!
moareka
Petya kedves, mestere vagy a "nekem ehhez semmi közöm"-féle felelősség aluli kibújásnak, hogy hogy most ilyen kis "visszafogott" vagy...
kereső
@tulipan:Az! Jó hire a kormányunknak,országgyűlésünknek a világban.Ellenzék- még most sem érzitek úgy,hogy nem ott van a helyetek?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.