Ha hosszúnak érezzük a munkanapot, hajlamosak vagyunk azzal a gondolattal vigasztalódni, hogy legalább a kényelmes, modern korban élünk, egy történelmi magazin azonban kiderítette: valójában a középkor sajnált földművese sokkal többet pihent, mint mi.

Többet dolgozunk, mint a középkori parasztok?

Fotó: budavar.lutheran.hu

A HVG talált rá a Múlt-kor magazin összefoglalójára, amiben kifejtik: míg egy átlag magyar ma 1740 órát dolgozik egy évben, addig a középkor embere 1620 órát töltött munkával. A munkahelyi stresszt pedig hírből sem ismerte: a munkaidő napkeltétől napnyugtáig tartott, ám közben bármikor lehetett "ebédszünetet" tartani, és a délutáni szieszta is bevett szokás volt.

Természetesen a földművesek rengeteget dolgoztak a nyári időszakban. Mivel az egyház tisztában volt azzal, hogy az embereknek szükségük van a pihenésre, több munkaszüneti napot is beiktattak, amit a vallásos középkori emberek kötelezően be is tartottak; ezen kívül a téli időszakban mind a munkára alkalmas, világos órák száma, mind a munkamennyiség csökkent, úgyhogy összességében az év egyharmada szabadidőnek számított. Ehhez képest ma Magyarországon törvény szerint 20 nap szabadság jár, plusz a "pirosbetűs" ünnepek.

Blikk

Itthon - 2020. September 20., 20:33
„Ez a járvány most elszabadult”
Itthon - 2020. September 20., 20:26
Maszk használat: a MÁV és a Volánbusz is szigorít

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tulipan
@36: Nem gondolod, hogy pont azért, mivel a robotra fogott, most éppen "alkalmazottnak" nevezett jobbágyok, máskor nem tudnak bevásárolni?? Sőt, a webboltokban beszerzett árut sem tudják, a szállítótól, átvenni???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Kookas
na tessék még egy nárcisz kinek neve 36!!!
simmering73
Havi 168 óra az átlag. Ez egy évre vetítve 2016 óra. Akkor most mi van?
papa.49
Régi igazság a földművesek tavasztól késő őszig dolgoztak rengeteget DE nem volt közel se annyi stressz az életükben mint a mai embereknek van !!!
Kookas
@simmering73: azzért az évi +400 órát ki felejtetted!
simmering73
@Kookas: Ebben igazad van. A fene enné meg ezt az illiberális tébolyt.
Yoda69
Illiberalis diktaturaban, amelz a feudalizmust akarja visszaallitani igy van rendjen.
Tessek csak a fideSSt es O1G-t hatalomban tartani, es a vegen tobbet fog dolgozni a magyar ember mint a rabszolgak az okorban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.