Egyöntetűen elítélték az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának tagjai hétfői zárt ülésükön a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumban történt erőszakos cselekményt.

A parlament is foglalkozik a kadétiskolai fajtalankodással

Az ülést Varga-Damm Andrea, a testület jobbikos alelnöke kezdeményezte a hvg.hu-n megjelent cikk nyomán, amely szerint májusban szexuális bántalmazás történt a debreceni honvéd-középiskola kollégiumában. Az információk arról szóltak, hogy egy 9. évfolyamos fiatalt 10. évfolyamos társai lekötöztek és védekezésre képtelen állapotban megerőszakoltak, vagy "legalábbis ilyen jellegű tevékenységet folytattak".

A parlamenti bizottság zárt ülését Kósa Lajos, a testület fideszes elnöke az érintett fiatalkorúak személyiségi jogaira, valamint a folyamatban lévő nyomozásra tekintettel kezdeményezte. Ezt a bizottság egyhangúlag támogatta.

Kósa Lajos az ülés után leszögezte: a honvéd katonai szakközépiskolába járó diákok nem katonák, nincsenek hadrendben, a Honvédelmi Minisztérium (HM) csak fenntartója az iskolának.

Elmondta, hogy a bizottság tagjai közül mindenki elítélte az erőszakot. Semmi ilyet nem szabad eltűrni, a legpéldásabban fel kell lépni ellene – hangoztatta a politikus.

Az iskola igazgatója arról tájékoztatott: átszervezéseket kezdeményezett az intézményben és fokozott figyelmet fordít arra, hogy a hasonló eseményeket megelőzzék – közölte Kósa Lajos, hozzátéve: az iskola által meghozott intézkedéseket támogatják. Az elkövető diákokat elbocsátották, a HM feljelentést tett a rendőrségen. A bizottság a nyomozás lezárultával dönt arról, hogy szükség van-e további intézkedésekre.

Varga-Damm Andrea a bizottság ülése után elmondta: tíz évre titkosították az elhangzottakat, ugyanakkor azt megerősítette, hogy igaz, ami a hvg.hu cikkében megjelent. Az eset után fontos, hogy ezeket a kérdéseket alaposan, felelősségteljesen kezeljék. A jövő nemzedékek védelme elsődleges feladat – jelentette ki.

Kérdésre válaszolva azt mondta: nincs garancia arra, hogy ilyen eset nem fordulhat elő még egyszer, hiszen bűncselekmények is történnek. Ugyanakkor kijelentette: a fiatalokkal máshogy kell bánni, hogy a hasonló eseteket elkerüljék.

A szocialista Harangozó Tamás azt mondta: egyetértettek abban, hogy az ilyen esetekkel szemben zéró tolerancia szükséges. Megjegyezte, az volt az "érzése", hogy megpróbálták eltussolni az ügyet.

Az MSZP-s politikus azt mondta, hogy az érintettek döntő többségét eltávolították az intézményből, s a nevelők körében is volt felelősségre vonás.

Vadai Ágnes (DK) úgy fogalmazott: "alapos kikérdezés volt", az iskola igazgatója is részletesen beszámolt a történekről. Kiemelte, különleges egyetértés alakult ki a bizottságban arról, hogy semmilyen erőszak nem tűrhető el. A konkrét ügyről azt mondta, nem egyszerű egyedi esetről van szó. Megjegyezte továbbá, hogy álláspontja szerint "nem túl gyorsan" folytatták le a fegyelmi eljárást. Szorgalmazta, hogy az iskola vezetése és a minisztérium indítson programot azért, hogy megakadályozzák a hasonló cselekményeket, s hogy az eset áldozatát segítsék.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az intézményben tanulók a jövő katonái. Kiemelte, bízik benne, hogy a honvédelmi tárca nem tűri sorai között azokat, akik bármiféle erőszakot követnek el.

Vadai Ágnes kezdeményezte, hogy vegyék napirendre a HM több mint 500 milliárdos fegyverbeszerzésének ügyét is, de ezt a kormánypárti többség leszavazta.

Forrás: MTI

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Kósa Lajos visszatért! Az örökösödési botrányba keveredett, valamint az édesanyja sertéstelepe körüli viták miatt háttérbe vonult politikus – aki nem mellesleg a fidesz önkormányzati választási kampányfőnöke, megvilágosodott. Kósa mester óta tudjuk, hogy a magánélet azért magánélet, mert magánélet, de sajnos ettől nem lettünk okosabbak, pedig a nemzet legokosabb Lajosától sem lenne szégyen tanulni.Inkább a csengeri örökös seggfejet dugták volna meg.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eladott Ország
Kósa Lajos visszatért! Az örökösödési botrányba keveredett, valamint az édesanyja sertéstelepe körüli viták miatt háttérbe vonult politikus – aki nem mellesleg a fidesz önkormányzati választási kampányfőnöke, megvilágosodott. Kósa mester óta tudjuk, hogy a magánélet azért magánélet, mert magánélet, de sajnos ettől nem lettünk okosabbak, pedig a nemzet legokosabb Lajosától sem lenne szégyen tanulni.Inkább a csengeri örökös seggfejet dugták volna meg.
Klubtag
@Eladott Ország: A röhej, hogy a férgesei csak nem akarnak kimúlni, rendre-rangra előeszi őket a rossznyavalya meg Orbán...és aki abban bízik, hogy az előző arcvesztésekből bármit is tanulnak, no az nagyot téved. A cél a pihentetés és a hülye híveik rövid emlékezetében való joggal bizakodás...Ez a fidesz vetésforgó.,..
vacsi
Ezt az esetet úgy tudom elképzelni, hogy este, kollégiumi szobában történt meg. Ha tanórán történt volna, vagy a szünetben, mint ami egy normál iskolában van, a tanárok csak felfigyeltek volna! Jó, hogy nem katonák a gyerekek, de az iskola valószínűleg bentlakásos.
Kíváncsi leszek a bűnösök ítéletére!
Klubtag
@vacsi: ...én meg csak arra vagyok kíváncsi, hogy egyházi és most már a katonai kiképző szervek égisze alatt meddig lehet fiataljainkat KORMÁNYZATI SEGÉDLETTEL megrontani...
volvós
A dugóslala azért hőbörög, mert ő kimaradt a langyibuliból...
vacsi
" az intézményben tanulók a jövő katonái"
No, akkor szépen vagyunk! Itt ugyanis nem egy gyerek volt gonosz egy másikkal szemben, hanem többen, egy ellen!
Vajon mit szólna ehhez Kratochvil Károly?!
justhpeter
Már csak azt nem értem, hogy amit ebből az ügyből Kósa Lala megért, hogy lehet tíz évre titkosítani ?
colibri
Örömmel vettem tudomásul, hogy kósalala a pihentetés, vagy mondhatnám közforgalomból való kivonás óta szépen kikerekedett. Nem csak a pénztárcája, hanem ő maga is. Szorosan követi rezsiszilárd volt bírkózó alakját és persze lehet, hogy a főnökétől sem marad le egyetlen kilóval sem. Csak jól élnek ezek az öregecskedő vezető fiatal demokraták...
simmering73
Ezt nem hiszem el. Mária országában, ahol mindenki büszkén vállalja, hogy homofób, elképzelhetetlen. Igaz bajerzsóti? Merre vagy?
Szeparepa2
Ja értem, szóval agyhalott hazaáruló náci tolvaj szarbángecicsicska kósapatkány, megbaszta a nagyvállalkozó kurva anyját egy kadétiskolában... hát ez valóban fajtalankodás gyerekek... :D

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.