Jurij C. csak a hídra figyelt, a hajókra nem. A szakértő szerint az ukrán hajóskapitány által leírt előzés nem felel meg a valóságnak.

Kiderült, hogy mit mondott pontosan a dunai hajóbalesettel kapcsolatban a vallomásában a Viking Sigyn ukrán hajóskapitánya. A Ripost által nyilvánosságra hozott irat szerint a letartóztatásban lévő Jurij C. azt állította, hogy 200 méterre volt a Margit hídtól, amikor észlelte, hogy elhaladt mellette egy kishajó.

A nautikai jelentésből kiderült, hogy az ukrán kapitánynak percekig fogalma sem volt, hol a Hableány – miközben a műszerek jeleztek

- írja a Ripost.

A megszerzett anyag szerint a kapitány egyedül a hídra figyelt a végzetes pillanatokban, a Hableányt közelségét annak ellenére sem érzékelte, hogy a kisebb hajó nem sokkal korábban elhaladt mellettük.

A balesetben érintett hajót egy darabig láttam. Jobb oldalról előzött minket (…) A kis hajó 5-6 méterre volt tőlünk. Ez nagyon közeli távolság. A kishajót a fentiek után nem figyeltem, ekkor láttam utoljára a hajót. Ezt követően nem figyeltem, mert a hidat figyeltem, hogy rendben átmenjünk alatta. (…)

- áll az ukrán férfi vallomásában.

A lap által megkérdezett hajózási szakértők szerint azonban nem mondott igazat az ukrán kapitány. A szakértői jelentés szerint ugyanis a Hableány az elmondottnál korábban, még a Parlamentnél előzte meg a Vikinget, ráadásul nem a jobb, hanem a bal oldalról. Mire a Margit-hídhoz értek, a szállodahajó már gyorsított, a Hableány pedig lassított, az ukrán kormányos azonban nem értesítette előzési szándékáról a Hableány kapitányát, L. Lászlót.

A szakértői jelentés szerint nem világos, miért nem érzékelte a Viking az utolérés három perce alatt a Hableányt, majd később abban a két és fél percben sem, ameddig egymás mellett haladtak és érintkeztek.

Az ütközésben elhunyt magyar kapitány családjának ügyvédje, Gulyás Krisztián a kapitány vallomásával kapcsolatban korábban azt mondta a 24.hu lapnal, hogy az ukrán kapitány nem mondott igazat.

A Viking Sigyn kapitányának a tanúvallomása során tett állításai nem igazak, ugyanis, a Viking Sigyng kapitánya azt mondta, hogy őt előzte meg a Hableány, és gyakorlatilag az egészet úgy interpretálta a hatóság felé, mintha a Hableány mozgásából, manőverezéséből, következett volna be a baleset. És itt fordulunk át a hamis vád kategóriájába

– mondta az ügyvéd, aki szerint a kapitánynak saját szemével és a műszereken is látnia kellett volna, hogy a Hableány előtte halad, és merre tart.

Tovább súlyosbítja Jurij C. mulasztását, hogy hiába kezdték meg a matrózok a vízbe kerültek mentését, ő sem a NAVINFO-nak, sem a többi hajónak nem jelezte a vészhelyzetet

- írja a Ripost. Ám nemcsak Jurij C. követett el hibát, hanem a mögötte haladó testvérhajó, a Viking Idun kormányosa is. „Amint elhangzott az ’ember a vízben’ riasztás a hely megjelölésével, a Viking Idunnak ki kellett volna húzódnia, és elrendelni az ember a vízben riadót.”

Forrás: Ripost, Blikk, 24.hu

Címlapi kép: MTI/LAKATOS PÉTER

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
A roggyanttonyóék kitökölték végre mit mondjon a kapitányuk, csak remélni tudom, hogy ezt a hablatyot nem csak az ügyvédek, de a koreaiak se és legfőképp a bíróság se fogja elfogadni !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ila51
@görbetükör: ...igen , elég lett volna ha csak annyit mond , hibáztam ... mindjárt hitelesebb lenne
papa.49
A roggyanttonyóék kitökölték végre mit mondjon a kapitányuk, csak remélni tudom, hogy ezt a hablatyot nem csak az ügyvédek, de a koreaiak se és legfőképp a bíróság se fogja elfogadni !!!
Peller Anikó
@papa.49: Ez kb olyan mintha valaki belerongyol az előtte haladóba és úgy védekezik: nem láttam az előttem haladó kamiont mert a műszerfalat figyeltem, megvan e a 220.
Csizmás Kond
..nem a hableány előzött...és nem értem hogy ilyen marhaságokat miért írnak le ?
Lepényleső
Talán ennyit az ukrán habitusról,akiket most százezrével ide telepít a kormány famíliástól?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.