A Hajdú-Bihar megyei Derecskén működő Bold Agro Kft. lett Magyarország legszebb birtoka 2019-ben, az 1990-ben alapított családi vállalkozást szerdán mutatták be a sajtónak.

Fotók: ez lett Magyarország legszebb birtoka

Jakab István, a verseny védnöke, az Országgyűlés alelnöke a nyertes gazdaság méltatásakor azt mondta, a magyar vidék az egészséges élelmiszertermelés alapja, a nyugodt élet biztosítéka, a természetet szerető, alkotó ember igazi otthona, ahol jó élni.

"Ahhoz, hogy a 21. században a tudás, a technológia a hétköznapokban is polgárjogot nyerjen, szükség van az ilyen versenyekre" annak érdekében, hogy megmutassák a vidéki értékeket és követendő példát állítsanak generációk elé – tette hozzá a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) elnöke.

Fotók: ez lett Magyarország legszebb birtoka

A gyümölcstermesztéssel és -feldolgozással, szántóföldi növénytermesztéssel, sertéstartással és vendéglátással foglalkozó derecskei gazdaság 60 hazai cég közül szerezte meg a Magyarország legszebb birtoka címet, a gyümölcstermesztési birtok kategória győztese lett, s a közönségszavazatok alapján is a legszebb birtoka lett az országnak az idén – mondta a birtokbejárással egybekötött sajtótájékoztatón Mátrai Zoltán, a verseny főszervezője.

A zsűri értékelése szerint a verseny abszolút győztese, a derecskei Bold Agro Kft. fő ágazatainak "Magyarországon egyedülálló szimbiózisát hozta létre, amely jelentős mértékben segíti a környezetterhelés csökkentését és az ökológiai lábnyom minimalizálását".

A birtokot bemutató Szabó Viktor ügyvezető elmondta: az 1990-ben alapított, 100 százalékban magyar családi tulajdonban lévő Bold Agro Kft. több mint 5 milliárd forintos árbevételével a 130. legnagyobb hazai vállalkozás. A 140 állandó és 150 idényjellegű munkatársat foglalkoztató cégcsoport Hajdú-Bihar megye legjelentősebb munkaadói közé tartozik. Két fő üzletága van: a jelenleg évi 110 ezer sertés értékesítése mellett 1500 hektáron növény-, valamint 180 hektáron alma- és meggytermesztéssel foglalkozik.

Fotók: ez lett Magyarország legszebb birtoka
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

E két üzletág szervesen összekapcsolódik, ugyanis a sertések számára szükséges takarmány jelentős részét házon belül állítják elő, míg a növények számára fontos tápanyagokat sertés hígtrágyával pótolják, így csökkentik minimálisra a inputanyag-ellátást. A Bold Agro Kft. az évi 5 ezer tonna alma értékesítése mellett félmillió liter, Dér Juice márkanév alatt forgalmazott, prémium gyümölcslevet állít elő – ismertette Szabó Viktor.

Hozzátette: a cégcsoport két főtevékenységét egészíti ki a Derecskén megtalálható központi birtokon létrehozott Almavirág Étterem és rendezvényház, amelyben elsősorban "házon belül" megtermelt nyersanyagokat (sertéshús-készítményeket és gyümölcsöket) kínálnak.

Szabó Viktor kitért arra, hogy egyedülálló kertpedagógia programjuk keretében évente 10 ezer kisiskolás számára nyújtanak izgalmas betekintést a felelős kertművelésbe, a diákok így eredeti környezetükben ismerkedhetnek meg a gyümölcsökkel és a kertben folyó munkálatokkal. Az iskolagyümölcs program keretében pedig jelenleg már több mint 23 ezer gyermek fogyasztja a derecskei kert gyümölcseit.

A Bold Agro Kft. 2018 és 2020 között összesen 4,5 milliárd forint értékű fejlesztést valósít meg Derecskén – hangzott el a sajtótájékoztatón.

(MTI)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
CsipkeRózsa
Nagyon szép, nagyon ügyesek. Egy módszerük viszont nem tetszik, ne sertéstrágyát használjanak, inkább marhatrágyát.
nemkati
@CsipkeRózsa: Mér, mi a baj a röfikkel?
CsipkeRózsa
@nemkati: Értékesebb, és "tisztább" a marhatrágya.
whitout
Kis köcsögök, az van, hogy Armgeddonkor ez is elpusztul.
Mert Armageddonkor minden elpusztul.
Muszáj megtisztítani a földet.
verőce21
@CsipkeRózsa: Diófákat akarok telepíteni ősszel. Milyen trágyát tegyek alá?
staro2
@CsipkeRózsa: Rózsika! Ha valahol sertést tartanak, ott bizony disznótrágya termelődik, jelentős mennyiségű hígtrágyával, ezért azt juttatják ki.
Ahol tehenészet, ott marhatrágyát.
A kiskert tulaj válogathat de egy ekkora nagyüzem nem.
staro2
@verőce21: Bármilyet, de ha semmilyent nem teszel, akkor sincs baj.
namihami
Furdal a kiváncsiság, hogy a sertéstrágyát a Kósamami malackái ""gyártják"" ennek a cégnek, ugye? Mert ott is gőzerővel folyik a munka és nemcsak az állami pénzre hajtanak.
Egyébként, ez a cég ezerszer jobban megérdemli az állami és földalapú támogatást, mint a csányik, mészárosok alibigazdaságai.
Én a földtulajnak csak akkor adnék támogatást, ha ő dolgozik azon a földön. Egyébiránt a pénz a bérlőt illetné, aki megműveli.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.